Witam.
Posiadam motorower Romet Ogar 205 z instalacją 6V i nowym typem lampy.
Kupiłem go jakieś dwa miesiące temu i od razu wziąłem się za odrestaurowywanie.
Rozkręciłem całego "na śrubki" Wszystko pomalowałem, odnowiłem, wymieniłem itd.
Przed rozłożeniem elektronika działała.
Po złożeniu położyłem instalacje na nowo, na nowych kablach i złączkach, lecz wg. tego samego schematu, który zamieszczam tutaj :
To co zaznaczyłem czerwonym prostokątem (oznaczone cyfrą 5) to przełącznik świateł długich/krótkich, którego nie ma, lecz nie może to być przyczyną, bo nie było go od początku.
Mój problem jest taki, że światła nie gasną.
Gdy przełącznik na lampie (stacyjka) jest na środku, światła powinny być zgaszone, a one od razu po zapaleniu silnika się palą.
Gdy przesuniemy przełącznik w lewo światła powinny się zapalać, lecz wtedy nic się nie zmienia - bo już się świecą.
Gdy przesuniemy przełącznik w prawo, silnik motoroweru powinien zgasnąć - i to działa jak należy.
Posiadam motorower Romet Ogar 205 z instalacją 6V i nowym typem lampy.
Kupiłem go jakieś dwa miesiące temu i od razu wziąłem się za odrestaurowywanie.
Rozkręciłem całego "na śrubki" Wszystko pomalowałem, odnowiłem, wymieniłem itd.
Przed rozłożeniem elektronika działała.
Po złożeniu położyłem instalacje na nowo, na nowych kablach i złączkach, lecz wg. tego samego schematu, który zamieszczam tutaj :
![(Motorower) [Romet Ogar 205] nie gasną światła (Motorower) [Romet Ogar 205] nie gasną światła](https://img841.imageshack.us/img841/3729/aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaz.jpg)
To co zaznaczyłem czerwonym prostokątem (oznaczone cyfrą 5) to przełącznik świateł długich/krótkich, którego nie ma, lecz nie może to być przyczyną, bo nie było go od początku.
Mój problem jest taki, że światła nie gasną.
Gdy przełącznik na lampie (stacyjka) jest na środku, światła powinny być zgaszone, a one od razu po zapaleniu silnika się palą.
Gdy przesuniemy przełącznik w lewo światła powinny się zapalać, lecz wtedy nic się nie zmienia - bo już się świecą.
Gdy przesuniemy przełącznik w prawo, silnik motoroweru powinien zgasnąć - i to działa jak należy.