Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop Toshiba A200 matryca

darotczew 25 Sep 2010 15:52 2442 15
    darotczew
    Level 14  
    Koledzy posiadam Laptopa Toshiba A200 i wystąpił u mnie problem z matrycą. Matryca nie raz zaczęła się blokować, a mianowicie w niektórych momentach leciały kreski po całym ekranie. Posiadałem również starszy model Toshiby A135 i pomyślałem że to jest wina tasiemki łączącej ekran z płytą główną. Wpadłem na pomysł aby przełożyć tasiemką z Toshiby A135 do Toshiby A200. Gdy przełożyłem tą tasiemkę to nic nie było na ekranie, ale taśma zrobiła się ciepła. Kiedy to zauważyłem natychmiast wyłączyłem laptopa i odłączyłem taśmę. Postanowiłem włożyć tą starą taśmę orginalną i laptop niby rusza ale na ekranie ciemność. Pomyślałem że uszkodziłem kartę graficzną, ale gdy podłączyłem pod gniazdo w laptopie telewizor to wszystko jest ok, na telewizorze wszystko ćwiczy.
    Podpowiedzcie koledzy czy mogłem spalić kartę podłączając tą taśmę. Jak by to sprawdzić, czy nie uszkodziła się karta graficzna. Czy jak by się spaliła to miał bym obraz na telewizorze?
    xrenjix
    Level 22  
    Nie skoro ma pan obraz na telewizorze to karta jest dobra. moim zdaniem uszkodził pan gniazdo w karcie ewentualnie matrycy. Mała szansa, że uszkodziła sie matryca.

Sprawa jest ciężka do zdiagnozowania w domowych warunkach i szczerze nie mam pomysły na razie jak to sprawdzić.

Mogło też zdarzyć się tka, że oryginalna taśma była uszkodzona a pan ją uszkodził do końca w trakcie pierwszego demontażu.
    Laptopstore
    Level 13  
    nawet jezeli ulad pinow na obu tasmach byl podobny -nie nalezy uzywac tasm lcd z innych laptopw -tylko bardzo pokrewne modele z tej samej serii, A135 i A200 to zupelnie inne laptopy, mogla uszkodzic sie elektronika marycy. Podejrzewam ze doszlo do zwarcia i uszkodzila sie matryca i / lub jakis uklad na plycie glownej miedzy karta graficzna a zlaczem tasmy matrycy.
    Aby dokladnie zdiagnozowac nalezy:
    -podlaczyc matryce do innego laptopa - naprzyklad do tej a135 -jezeli jest ona sprawna i z ta tasma z niej jest wszystko ok
    -jezeli matryca jest ok nalezy kupic tasme do A200 i podlaczyc, jezeli na innej tasmie nie bedzie dzialac to oznacza ze uszkodzila sie plyta glowna przy zamianie tasm
    darotczew
    Level 14  
    Dzięki koledzy, ale sobie narobiłem bigosu. Chyba wtedy już nici z tego laptopa :)
    Laptopstore
    Level 13  
    nie no czemu, zrob tak jak napisalem, a jak jest matryca uszkodzona w tej a200 mozesz przelozyc ta z a135..
    darotczew
    Level 14  
    Kolego ja już przełożyłem tą matrycę, bo orginalna od A200 potłukła mi się i włożyłem tą od a135 i było ok do jakiegoś czasu. Pomyślałem że to kłopoty z tasiemką i myślałem że jeżeli matryca pasuje to i taśma też i dla tego przełożyłem taśmę od A135 do A200.
    Koledzy ale jedno mnie dziwi, że jak podłączę do telewizora lapcia to wszystko jest na telewizorku. Jak myślicie mogła spalić się karta graficzna.
    SHOT-COMP
    Level 14  
    Konieczny jest reballing układu graficznego. Miałem już takie przypadki w SAT a200
    darotczew
    Level 14  
    A powiesz mi co to znaczy reballing układu graficznego, bo nie wiem w ogóle co to oznacza :)
    SHOT-COMP
    Level 14  
    przelutowanie układu bga. Wymiana kulek.
    darotczew
    Level 14  
    A ile wziął byś za naprawę tego lapcia
    darotczew
    Level 14  
    I naprawił byś mi go kolego, a skąd jesteś można wiedzieć
    darotczew
    Level 14  
    Koledzy podłączyłem starą matrycę, która jest zbita i widać na niej że pokazuje obrazik, lecz tak jak by nie było podświetlenia. Jest wszystko tylko jest ciemna, ale to może być przyczyna że ona jest zbita. Co myślicie, że jak kupię nową matrycę to będzie OK. A może da się jakoś przełożyć elektronikę z jednej matrycy do drugiej bo są takie same.
    Laptopstore
    Level 13  
    mozliwe uszkodzenia powodujace brak podswietlenia
    -swietlowka
    -inwerter
    -tasma sygnalowa
    -uklad graficzny
    -gniadzo od tasmy sygnalowej
    darotczew
    Level 14  
    To najlepiej jak posiadał bym drugą taśmę i matrycę i wtedy by się wszystko wydało tak.
    darotczew
    Level 14  
    Koledzy a jest możliwość przełożenia samej elektroniki z tej potłuczonej matrycy do tej nie potłuczone, ale nie świecącej. Stwierdziłem po numeracji, że one są takie same.