Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

STIHL 023 działa tylko na bardzo wysokich obrotach

pokus123 25 Sep 2010 19:44 27488 13
    pokus123
    Level 9  
    Witam
    Dzisiaj pojechałem kuzynce pociąć drzewo jej piłą -->STIHL 023. Paliwo olej były zalane, piła dosyć długo nie chodziła ok 4 miesięcy. Włączyłem ssanie, ładnie sobie zaskoczyła przełączyłem gaźnik na normalną prace a ona zaraz po odpaleniu zgasła. Żeby znowu ją zapalić musiałem włączyć ssanie piła o dziwo chodziła z 10s na ssaniu co jest bardzo dziwne. Po ponownym włączeniu już bez ssania musiałem ciągle gazować bo inaczej gasła. Myślałem że tak jest dlatego że jest zimna. Po wypaleniu zbiorniczka zrobiło się jeszcze gorzej jeszcze bardziej gasła. Nie zastanawiając się długo wziąłem się za przeczyszczenie gaźnika. Rozebrałem go prawie ze wszystkich możliwych części i przedmuchałem sprężarką. Poskładałem ale nic to nie pomogło. Nie podoba mi się membrana bo jest odkształcona oraz iglica, bo ma jakąś dziwną obwódkę na czubku chyba z silikonu. PS Jak ustawić śrubki od regulacji obrotów H L i tą 3 Jak by ktoś chciał to jutro dodam zdjęcia bo teraz nie jestem wstanie ich zrobić (piła została u kuzynki)
    User removed account
    User removed account  
    pokus123
    Level 9  
    ok jutro sprawdzę ;) Jak ustawić te 3 śruby od obrotów nie mam książki od tej piły a na obudowie pisze że mam dokręcić i wykręcić o jeden obrót, ale na tych ustawieniach w ogóle nie chce dać śladu życia
    bartosz789
    Level 30  
    Quote:
    Paliwo olej były zalane, piła dosyć długo nie chodziła ok 4 miesięcy

Czy paliwo z olejem jest 4 miesięczne, czy wymieniłeś na nowe ?
    pokus123
    Level 9  
    Nie wymieniłem, zamieszałem i dolałem trochę nowego. Tłok nie jest zatarty bo rozbierałem. Problem leży w gaźniku. Piła chodzi na ubogiej mieszance bo wcale nie dawała dymu. Myślę że po wymianie membrany powinno wszystko wrócić do normy. Co wy na to mam rację?

STIHL 023 działa tylko na bardzo wysokich obrotach STIHL 023 działa tylko na bardzo wysokich obrotach STIHL 023 działa tylko na bardzo wysokich obrotach STIHL 023 działa tylko na bardzo wysokich obrotach
    User removed account
    User removed account  
    pokus123
    Level 9  
    Sprawdzałem, wszystko jest w porządku. Jak wysoko powinna się wysuwać iglica? Jak przyciskałem zawiasek, który naciska membrana i on się wysuwa około 0.2mm czy to jest normalne?
    User removed account
    User removed account  
    pokus123
    Level 9  
    A u mnie po w kręceniu śruby regulacyjnej do końca dźwignia wciąż wystaje i co mam robić podgiąć ją tak żeby zgadzało się z rysunkiem? Dźwignia ma luz na iglicy nawet jak wcisnę ten kawałek dźwigni tak jak jest na rysunku dopiero deczko poniżej prawidłowego ustawienia dźwigni iglica zaczyna się unosić

STIHL 023 działa tylko na bardzo wysokich obrotach
    User removed account
    User removed account  
    pokus123
    Level 9  
    Jest trochę lepiej przedtem piła na wolnych, jak i na dużych obrotach w ogóle nie kopciła a teraz tylko na wolnych nie chce;/ mam wrażenie że na wolnych obrotach nie dostaje paliwa i po prostu gaśnie
    User removed account
    User removed account  
    pokus123
    Level 9  
    Nie chodziło mi o taki dym że gryzie w oczy i każdy się dusi. Mam kosiarkę, piłę i one dają mały dymek a w tej pile jego wcześniej nie było. Co do tej drugiej membrany, jest cała, tzn nie ma żadnych pęknięć ale w jednym miejscu się odkształciła, zrobił się taki brzuch.
    User removed account
    User removed account