Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumienki i wzmacniacze do pubu

jaiz 26 Sep 2010 20:49 1197 5
    jaiz
    Level 10  
    Witam,
    Potrzebuję 4 par kolumienek do nagłośnienia pubu; na parę mogę wydać około 400 zł. Upatrzyłem sobie na razie takie oto wynalazki:
    1) STX f-110
    2) Heco Victa 200
    3) Magnat Monitor Supreme 100 lub 200
    4) Magnat symbol pro 110
    5) Reloop Control Four Fidelity

Budżet jest jaki jest i cudów się nie spodziewam po żadnych z w/w ale może ktoś coś z tego słyszał i jest w stanie coś podpowiedzieć? Ewentualnie może coś innego - przy czym używki raczej odpadają.

Zamierzam to napędzić dwoma wzmacniaczami - po 2 pary na jeden wzmak. O ile kolumienki musza być nowe to wzmacniacze mogą być używane i tutaj też będę wdzięczny za podpowiedzi - jeśli zmieszczę się w 1600 zł za kolumny to na 2 wzmaki zostanie mi jakieś 700-800 zł.

Z góry dziękuję za pomoc.

Można prosić o przestrzeganie p.10.9 Regulaminu?
    (dj-MatyAS)
    bart1986
    Level 18  
    Heco Victa 200 będą grały ładnie to dobra firma ale nie wiem czy za 400 zł nowe da się kupić oni się dość cenią.A czemu 2 wzmacniacze? Nie lepiej jeden z 4 wyjściami na głośniki?(czy każda para ma grać inna muzykę w 2 różnych pomieszczeniach?)Doprowadzenie tego samego sygnału(np z tv) do 2 różnych wzmaków może być małym problemem.Co do wzmaka myślę że, z heco ten TECHNICS SU-810 powinien dać rade 2x80 rms (heco maja chyba 60) koszt na allegro ok 250 zł
    jaiz
    Level 10  
    Heco 200 znajdę do 400 za parę, ewentualnie dołożę te kilkadziesiąt złotych. Chociaż wolałbym taniej - stąd m. in. pytanie o stx f-110 i pozostałe, wymienione, wynalazki.
    Do tej pory stosowałem kolumny podstawkowe Tawo i pozostałbym przy nich gdyby nie zwinięcie działalności przez tę manufakturę (wiem jaką miały opinię ale w warunkach pubu sprawowały się dobrze a jakość dźwięku była wystarczająca).

Żadnych kolumn z w/w nie miałem okazji słyszeć stąd też pytanie. Za wszelkie uwagi i sugestie będę niezmiernie wdzięczny.

Układ z 2 (i więcej) wzmacniaczami napędzającymi po 2 pary kolumn jest mi znany od dawna i z powodzeniem stosowany w trzech działających pubach. Sygnały ze źródeł zewnętrznych (np.tv pod tuner, komputer pod cd) podpinam do jednego wzmacniacza i z niego rozprowadzam sygnał po kolejnych (np. z wyjścia tape rec głównego wzmacniacza do wejść np. cd kolejnych). Dzięki temu na wszystkich wzmacniaczach jest ten sam sygnał a jednocześnie można ustawiać poziom głośności niezależnie dla każdych dwóch par kolumn.
    bart1986
    Level 18  
    Tak naprawdę to każdy wpada pogadać spić piwo w pubie to raczej głośno się nie puszcza muzyki a na "jakość" też nie zwracają uwagi najtańszy sprzęt powinien podołać. Jeżeli martwi cię jakość głośników to myślę że, przy cichej muzyce nie ma prawa się nic uszkodzić w najbliższym czasie.A ten technics co podałem do awaryjnych nie należy.
    ps. stx będą na pewno lepsze od jakiś "no name" głośników.
    jaiz
    Level 10  
    Chyba zaryzykuję i nabędę w ciemno STX f-110; teraz pytanie czym to napędzić.
    Czy np. Pioneery A-404R i A-339 dadzą radę napedzać jednocześnie po 2 pary tych STX-ów? Czy lepiej poszukać czegoś innego?
    bart1986
    Level 18  
    Te pioniery to prawie to samo powinny starczyć bo i tak nie będziesz grał głośno a te stx to raczej 110 rms nie maja :)(kupił bym jeden podłączył 2 pary kolumn bo mają opcję a+b a jak nie bedziesz zadowolony zawsze możesz kupić drugi)