Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI Classic CR610-061XPL długo się włącza

kingkong04 27 Wrz 2010 11:26 1428 3
  • #1 27 Wrz 2010 11:26
    kingkong04
    Poziom 9  

    Witam serdecznie. Wiem że tematy na forum i na Googlach się już pojawiały, ale próbowałem większości i nic to nie dało dlatego proszę o propozycje.

    Problem:
    Nowy laptop na gwarancji. MSI Classic CR610-061XPL (http://www.ceneo.pl/6739866s) po 2 tygodniach użytkowania włącza się ponad 2 minuty. System windows xp 32 bity sp2 . Pojawia się logo windowsa i trzeba czekać strasznie długo by móc z niego korzystać.

    Zainstalowane programy: GG10,GG 8, Pakiet office 2007, nero 7, cyberlink power dvd, mozzilla, avast! 5 Free Antivirus, internet play mobile

    Programy uruchamiane ze startem systemu to avast i Bluetooth. usługi uruchamiają się standardowo nic tam nie zmieniałem. Wyłączyłem punkty przywracania systemu, zwiększyłem wielkość pliku stronicowania dla każdego dysku, efekty wizualne wyłączone. Świerza wersja windowsa uruchamiała się bardzo dobrze po około 2 tyg zaczęło się dłużej włączać. W domu komputer łączy się bezprzewodowo z internetem Vectry, poza domem korzysta z play mobile. Jest to druga instalacja windowsa, za pierwszym razem próbowałem przyśpieszyć włączanie komputera przez optymalizację sytemu programem Bootvis, defragmentacją i skanowaniem w poszukiwaniu wirusów, zdecydowałem że przeinstaluje system i to pomoże( bezskutecznie). Jak więc uporać się z tym problemem :/ przecież nie jest normalną rzeczą że system po 2 tyg uruchamia się tak długo. komputer stacjonarny z procesorem athlon 64 x2 2.6GHz i 2 Gb ramu po 4 latach pracy się włącza 3-4 razy szybciej. Podczas drugiej instalacji wszystkie poprzednie partycje zostały usunięte a partycja systemowa została sformatowana. Nie oczekuje że będzie się włączać jak błyskawica ale nie chcę czekać tak długo...

    Proszę o jakieś propozycje

    0 3
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 28 Wrz 2010 12:45
    dinos83
    Poziom 33  

    Zainstaluj: Q314862. Jak nie pomoże to:
    win+r -> services.msc
    Wyłącz usługę: Usługa inteligentnego transferu w tle.
    Jeszcze możesz wyłączyć usługę udostępniania plików i drukarek w połączeniu sieciowym jeżeli z tego nie korzystasz, często ona powoduje długie uruchamianie się systemu.

    Możesz również wkleić log ze startu żeby zobaczyć co powoduje długi start
    WinBootInfo; BootVis; BootLog XP.

    p.s. Zainstaluj SP3 + windows update

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #3 30 Wrz 2010 23:03
    kingkong04
    Poziom 9  

    Hmmm więc tak po użyciu combofix, bootvis, defragmentacji, wyłączeniu kilku usług ( min. Usługa inteligentnego transferu w tle) czas oczekiwania skrócił się do 2.5 minut. 1 minute czekam aż logo windowsa znika, później 20s czarny ekran i zanim załadują się wszystkie ustawienia i programy by móc korzystać w pełni mija kolejne 40-60s. jednak dalej mi to przeszkadza zważywszy na fakt że komputer stacjonarny śmiga. Może spróbuje zainstalować windows 7, kumpel ma dostęp do oprogramowania Microsoftu poprzez system uczelniany, może nowszy system w wersji 64 bitowej będzie lepiej działał.

    dziękuje dinos83 za odpowiedź. Pozdrawiam

    0
  • #4 10 Lis 2011 19:42
    mario880
    Poziom 8  

    Sorki za odkopanie tematu ale zainstalowanie programu i pzeczyszczeniem nim kompa powinno dać rezultat. Wszczegulności modułem od rejestru.

    0