Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

licznik przejechanych kilometrów ASTRA 2

hazet 19 Sep 2004 13:02 6885 11
    hazet
    Level 26  
    Jak można ingerowac w licznik kilometrów w Opel ASTRA 2.Szukam wszelkich opisów i informacji.W jaki sposób cofnać??
    sfinx
    Level 17  
    Witam!

Sa dwa rodzaje tych zegarow:

1. VDO - eeprom 93c56

2. TRW - eeprom 24c02

Zapis (kodowanie) kilometrow proste, jednak gdybys mial jakis proble to sluze pomoca:)

Pozdrawiam
    Grzegorz
    nermal
    Level 13  
    w jaki sposob zapisane ( zakodowane) sa kilometry ?
    sfinx
    Level 17  
    zczytaj pamiec podeslij plik to ci przelicze
    hazet
    Level 26  
    sfinx wrote:
    zczytaj pamiec podeslij plik to ci przelicze

ten eeprom jest w samym liczniku czy gdzieś indziej gdzie go szukać.Auto kupione w niemczech.scalak montaż powieżchniowy czy standart DIP???
    Jak już zczytam i podeśle to potrafisz wpisać dowolną wartość przejechanych kilometrów???
    sfinx
    Level 17  
    montaz smd, przelicze ci dokladnie tyle ile bedziesz potrzebowal:)

pozdrawiam
    Grzegorz
    hazet
    Level 26  
    Podaj jakis adres E-mail gdzie ci podesłac zawartosc tej pamięci

jetway(malpa)wp.pl
    sfinx
    Level 17  
    olearczuk(malpa)plusnet.pl
    najlepiej w formacie bin.
    i spakowane zeby anty wir nie pozmienial nazw.
    hazet
    Level 26  
    Chciałem serdzecznie podziękować dla kolegi @sfinx za przeróbke eeproma.

stan licznika jest żeczywiście taki jak chciałem ale zauważyłem "cos nie tak"-a może tak powinno być! :? 8O
    Problem jest taki, że jak odłącze go całkowicie od instalacji samochodu to mi sie kasuje ale nie zupełnie-wraca do 80000 km.Mysłałem że może padła eeprom 93c56 ale po wstawieniu innej jest tak samo.
    Może mi ktos podpowiedziec czy to normalne.
    sibislaw
    Level 12  
    Powiedzcie jak przeliczacie zawartość kilometrów... jak to jest kodowane. Jestem pasjonatem tego typu spraw, mam kabel (zrobilem samemu), moge przestawic ilosc KM licznikiem, ale bardziej mnie interesuje struktura wewnetrzna pamieci EEPROM. Mam zczytane te 256 bajtow... i domyslilem sie niewiele. Z gory dziekuje za pomoc.

Dodano po 31 [minuty]:

I podajcie nazwy programów do korekcji juz zczytanej pamieci EEPROM na komputerze.
    tocka
    Level 24  
    sibislaw wrote:
    Powiedzcie jak przeliczacie zawartość kilometrów... jak to jest kodowane. Jestem pasjonatem tego typu spraw, mam kabel (zrobilem samemu), moge przestawic ilosc KM licznikiem, ale bardziej mnie interesuje struktura wewnetrzna pamieci EEPROM. Mam zczytane te 256 bajtow... i domyslilem sie niewiele. Z gory dziekuje za pomoc.

Dodano po 31 [minuty]:

I podajcie nazwy programów do korekcji juz zczytanej pamieci EEPROM na komputerze.

W oplach liczniki VDO zrobisz po kabelku a TRW tylko na stole.
    Można liczyć na dwa sposoby :
    1. na piechotę ( ale szkoda czasu)
    2. kalkulatorem
    Co do zapisu to musisz poszukać na internecie:D przebieg zawsze jest powtórzony kilka razy w danej linii ( czasami w kilku - zależy od samochodu )

Do czytania pamięci to zwykły programator, do liczenia to TACHOSOFT, LICZNIK, NYO, ale to zwykłe bo do liczników krypto są inne programy.
    Ale najlepiej mieć sprzęt który za człowieka zrobi to sam ( to co napisałem wcześniej to raczej na wypadek W jakby coś nie szło)