Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodowka indesit no frost brzeczenie

tolek666 27 Wrz 2010 16:56 4457 9
  • #1 27 Wrz 2010 16:56
    tolek666
    Poziom 8  

    Witam

    Lodówka do tej pory pracowała normalnie .
    Od pewnego czasu zaczęła brzęczeć , najpierw po kilka sekund teraz coraz dłużej . Przestaje brzęczeć gdy pokrętło temperatury przekręcę na minimum ( off)
    i wrotce na Eco . Na razie wygląda na to ze lodówka oraz zamrażarka chłodzą poprawnie , ale myślę ze to kwestia czasu .
    Dodaje filmik z dźwiękiem i elektronika która go powoduje , na 99% wydaje go to "czarne pudełeczko" . Dodam ze jest to dźwięk z wibracja a raczej powodowany wibracją ....
    Co się dzieje ??

    http://www.youtube.com/watch?v=lhKJfhnD42Q


    pozdrawiam
    Krzysztof

    0 9
  • Pomocny post
    #2 27 Wrz 2010 19:25
    Zygaqra
    Poziom 34  

    To czarne ,, pudełeczko'' to przekaźnik jeżeli brzęczy to mogą być dwa tego powody. Pierwszy łatwy do usunięcia jest nim zła filtracja napięcia zasilającego, należałoby sprawdzić elementy po transformatorze tzn diody i kondensator ( najprawdopodobniej ten duży czarny pionowy walec) drugą przyczyną może być jakaś usterka w sterowaniu przekaźnikiem, ale mniej prawdopodobna i chyba trudniejsza do lokalizacji.

    0
  • #3 25 Paź 2010 14:18
    tolek666
    Poziom 8  

    I stało się lodówka brzęczy teraz prawie bez przerwy ale już nie chłodzi i nie mrozi :(

    Dzwonić po serwisanta czy są inne opcje na rozwiązanie problemu ??

    Może samodzielna wymiana modułu sterującego ?

    Czy serwisant jak stwierdzi wadę przekaźnika to wlutuje nowy czy wepnie cały nowy moduł i wystawi rachunek ??

    0
  • #4 02 Lis 2010 17:57
    tolek666
    Poziom 8  

    Bardzo bym prosił o wskazanie kondensatora oraz diody chciałbym sam wlutować nowe i sprawdzić czy problem zostanie rozwiązany ...

    pozdrawiam
    Krzysztof

    Moderowany przez mrhari:

    Link do zdjęcia usunąłem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

    0
  • Pomocny post
    #5 02 Lis 2010 19:10
    buleczka77
    Poziom 12  

    diody sa oznaczone D1,...itd,natomiast kondensatory c1,c2,,,pamietaj o polaryzacji ,musisz wlutowac tak samo kondensator ma oznaczenie gdzie plus,gdzie minus,Dioda ma pasek.Powodzenia.

    0
  • #6 02 Lis 2010 19:44
    tolek666
    Poziom 8  

    dziękuję

    niestety z tego co widzę to mam 4 kondensatory ( 2 walce i 2 pudełeczka ) i 4 diody :/ Czy wszystkie mogą wpływać na przekaźnik ??
    Jak najlepiej się do tego zabrać ?? Kupować od razu wszystko czy ma ktoś pomysł która cześć może być wadliwa najprawdopodobniej ?

    0
  • #7 02 Lis 2010 21:45
    movzx
    Poziom 39  

    Skoro nie odzywa się nikt kto ma moduł/schemat, zrób zdjęcie prostopadle od dolnej strony - i będzie można coś dumać.

    0
  • #9 03 Lis 2010 22:47
    movzx
    Poziom 39  

    Zdjęcia z lekka niewyraźne, ale patrząc na to jak układ jest zrobiony, rada poprzednika wydaje się w tej chwili najsłuszniejszym rozwiązaniem.
    Zakładam że żadnej zaawansowanej diagnostyki robić nie będziesz więc do wymiany C3, C14 i 4 przewlekane diody (D1, D2, D17, D100). Wylutować albo wyciąć, "do łapy i do sklepu".
    Jeśli to nie pomoże albo nie czujesz się na siłach to będzie trzeba pomyśleć o jakim transporcie dla tego modułu.

    PS. Serwisant na 99% wymieniłby cały moduł i dobrze skasował, chyba że "złota rączka" ... :D

    0
  • #10 04 Lis 2010 14:14
    tolek666
    Poziom 8  

    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc !!!

    Wygląda na to że problem został rozwiązany :)

    Jeżeli nie będzie następnych niespodzianek , to winowajcą był mały owalny kondensator .


    Pozdrawiam
    Krzysztof

    0