Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Eurostar Junkers ZWE 24-k-2 Awaria

szymonfietz 27 Wrz 2010 20:10 6334 19
  • #1 27 Wrz 2010 20:10
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Witam. Posiadam kocioł dwu funkcyjny Junkers Eurostar ZWE 24-k-2. Kocioł nie był używany przez 5 lat po oczyszczeniu go, sprawdzeniu ciągu kominowego i odłączeniu programatora odpaliłem go i wszystko działało wyśmienicie. Następnie podłączyłem programator i wszystko także ładnie śmigało. Aż do następnego dnia. Kocioł nie reaguje na nic. Zauważyłem że nie słychać któregoś stycznika, być może chodzi o mikro-przełącznik który cichutko uderzał przy włączaniu kotła w stan gotowości. Sprawdziłem wszystkie rezystancje czujników i są ok. Zabezpieczenie przed wygaśnięciem płomyka(termoelement), czujnik temperatury spalin, czujnik ograniczający bloku grzewczego działają niezależnie od płyty i działają poprawnie. Płomyk się pali ale. reszta nie reaguje. Transformator działa poprawnie, napięcia na płycie występują ale nie ma żadnych napięć przy wyjściu z płyty na czujnik temperatury zasilania, elektrozawór regulacyjny, elektromagnetyczny zawór bezpieczeństwa. Nie jestem pewien czy to na pewno wina płyty.Podejrzewam że płyta nie dostaje jakiegoś sygnału z zaworu od gazu i chciałbym żeby koledzy podpowiedzieli mi jak sprawdzić sygnały z zaworu sterującego przepływem gazu bądź działanie samego zaworu. Być może problem tkwi gdzie indziej. Dołączam zdjęcie płyty jakby to coś pomogło. Proszę o podpowiedzi bo drzewa w tym roku nie na rąbałem, kocioł nie załącza a w chałupie zimno. Pozdrawiam
    Eurostar Junkers ZWE 24-k-2 Awaria

    0 19
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 03 Paź 2010 23:03
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Chyba nikt nie jest w stanie mi pomóc...

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #3 04 Paź 2010 16:00
    akwedukt
    Specjalista - systemy grzewcze

    Raczej nikt nie chce,poproś serwisanta to jego robota albo będziesz musiał drwa narąbać.

    0
  • #4 04 Paź 2010 20:10
    12B
    Specjalista - systemy grzewcze

    Czy ja dobrze widzę? Wydaje mi się że na zdjęciu płyty widać osmolone gniazdo oraz bezpiecznik po stronie 24 V. Na dodatek czyżby bezpiecznik był "watowany" ?

    1
  • #5 04 Paź 2010 20:35
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Tak ten bezpiecznik był "watowany 10 lat temu. Nic nie widziałem osmolonego. Możesz sprecyzować w którym miejscu? Chodzi Tobie o gniazdo bezpiecznika? Być może ktoś przy instalowaniu programatora popełnił błąd. W każdym bądź razie napięcie na bezpieczniku występuje i rezystory w pobliżu też są ok.

    0
  • #6 05 Paź 2010 03:33
    fatum1976
    Specjalista - systemy grzewcze

    Objawy takie, jakby to była wina jakiegoś czujnika, najprawdopodobniej spalin, często kocioł wtedy nie reaguje na nic ponieważ nie może ukończy procedury testowej przed otwarciem zaworu gazowego, a nawet błędu nie pokazuje. Po drugie jak wyobraża Pan sobie, żeby zawór gazowy podał sygnał i jaki na płytę? To raczej elektronika steruje zaworem a nie odwrotnie. Ja stawiałbym raczej na któryś z czujników. Pozdrawiam

    0
  • #7 05 Paź 2010 08:02
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Czujniki działają poprawnie bo gdy odłączę któryś z nich to natychmiastowo gaśnie świeczka. Czujnik temperatury który prowadzi do płyty wskazuje 22K Ohm czyli raczej też w porządku. Widocznie będę musiał wymienić płytę która kosztuje 900 zł a i tak nie będę miał pewności że zadziała.

    0
  • #8 10 Paź 2010 11:17
    akwedukt
    Specjalista - systemy grzewcze

    To zamów serwisanta on poniesie ryzyko wymiany płyty.

    0
  • #9 10 Paź 2010 17:53
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze

    Może to szczegół ale potencjometr trybu pracy powinien być ustawiony w drugą stronę ze startu na słoneczko (w lewym górnym rogu). Płyta po leżakowaniu bez napięcia może zadziałać poprawnie - warto to jeszcze sprawdzić. Fazę w tym kotle należy podłączyć poprawnie na L. Czujnik temperatury powinien wykazać ok. 12,5 kΩ przy temperaturze 20°C.

    0
  • #10 10 Paź 2010 19:04
    zybie
    Poziom 30  

    Witam
    proszę cię sprwdż zewnęczny programator, wydaje się że to on nie daje sygnału pracy kotła

    0
  • #11 10 Paź 2010 20:16
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Witam. Zewnętrzny programator odłączyłem całkowicie. Wyjścia na programator są rozwarte więc kocioł powinien ruszyć. Niestety nic się nie dzieje.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Próbowałem wszystkie ustawienia potencjometrów, faza była podłączona poprawnie. ale bez skutków. Nie wiem czy słusznie ale podejrzewam że posłuszeństwa odmówiły kondensatory leżakując przez 5 lat bez napięcia w chłodnym otoczeniu.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A gdybym tak oddal tą płytę do zakładu naprawy elektroniki?

    0
  • #12 10 Paź 2010 21:32
    zybie
    Poziom 30  

    wyjśście na zewnęczny programator powinno być zwarte

    0
  • #13 10 Paź 2010 22:37
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Ogólnie działało bez programatora na otwartych stykach. A programator podłączałem wykorzystując styk NC rozwierny i wszystko działało. Sprawdze to.

    Dodano po 32 [minuty]:

    Programator był podłączony pod styk 1,4 a piec startował w chwili rozwarcia styków. Styk 8,9 nie ma zwory. Czy to było właściwe podłączenie? Jakie powinny być napięcia na stykach 1,2,4?

    0
  • #14 10 Paź 2010 22:40
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze

    Mogła być przegrzana płyta przez bezpośrednie podłączenie regulatora ON/OFF bez rezystora (radzę poszukać sprawny używany kocioł z małe pieniądze na dawcę organów ). Nową płytę do kotła 12-14letniego aż żal montować...Źle to podłączyłeś.

    0
  • #15 10 Paź 2010 23:01
    zybie
    Poziom 30  

    zmontuj zworę na stykach 8 i 9
    styki1,2,4 rozwarte

    0
  • #16 10 Paź 2010 23:31
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Wciąż szukam dawce. Czyli piec powinien włączyć się po rozwarciu 1,4 a po zwarciu przez rezystor wyłączyć tak? Bo jeśli jest na odwrót, to jest szansa że załączy po zwarciu 1,4 ?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Ok spróbuje zewrzeć 8,9

    Dodano po 21 [minuty]:

    Zwarłem 7,9 i nic.

    0
  • #17 10 Paź 2010 23:50
    zybie
    Poziom 30  

    czeski błąd czy pomyłka w połączeniu

    0
  • #18 11 Paź 2010 00:43
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Pomyliłem się, jak widać na zdjęciu płyta ma styki 7,9.

    0
  • #19 11 Paź 2010 20:44
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Znalazłem używany piec gazowy. Co o nim sądzicie? Moim zdaniem opłaca się, chociażby dla samego wymiennika ciepła.

    Dodano po 15 [sekundy]:

    http://allegro........

    Moderowany przez mirrzo:

    Usunąłem link do aukcji.

    0
  • #20 13 Paź 2010 20:36
    szymonfietz
    Poziom 10  

    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jutro kupuję używany piec wiec problem mam z głowy. Dzięki serdeczne.

    0
  Szukaj w 5mln produktów