Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[PHP] Kalkulator - wyświetlanie kilku wyników.

Vahur 26 Wrz 2010 20:08 3480 17
  • #1 26 Wrz 2010 20:08
    Vahur
    Poziom 8  

    Code:

    <html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
    <style type="text/css">
    body {font-family: Verdana, Arial; font-size: 12px;}
    h1 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 24px;}
    h2 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 18px;}
    h3 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 14px; font-weight: bold;}
    </style>
    </head>
    <body>
    <h1>kalkulator</h1>
    <hr>
    <h2>Podstawowy</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="pierwsza" type="text" size="6" maxlength="10">
    <select name="dzialanie">
       <option value="dodaj" selected>dodawanie</option>
       <option value="odejmij">odejmowanie</option>
       <option value="pomnoz">mnozenie</option>
       <option value="podziel">dzielenie</option>
    </select>
    <input name="druga" type="text" size="6" maxlength="10">
    <br><br>
    <input name="wybor" type="submit" value="licz">
    </form>
    <?php
    // pobieranie zmiennych POST:
    $wybor = $_POST['wybor'];
    $wybor2 = $_POST['wybor2'];
    $dzialanie = $_POST['dzialanie'];
    $dzialanie2 = $_POST['dzialanie2'];
    $pierwsza = $_POST['pierwsza'];
    $druga = $_POST['druga'];
    $liczba = $_POST['liczba'];

    // podstawowy
    if ($wybor == true) {
       switch ($dzialanie) {
          case dodaj: $ans = $pierwsza + $druga;
          break;
          case odejmij: $ans = $pierwsza - $druga;
          break;
          case pomnoz: $ans = $pierwsza * $druga;
          break;
          case podziel: $ans = $pierwsza / $druga;
          break;
       }

    $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    }
    ?>
    <hr>
    <h2>zaawansowany</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="liczba" type="text" size="6" maxlength="10">
    <select name="dzialanie2">
       <option value="cos">cosinus</option>
       <option value="sin">sinus</option>




       <option value="tan">tangens</option>
       <option value="decbin">Dec na bin</option>
       <option value="bindec">Bin na dec</option>
       <option value="dechex">Dec na hexadec</option>
       <option value="hexdec">Hexadec na dec</option>
       <option value="snr">stopnie na radian</option>
       <option value="rns">Radian na stopnie</option>
    </select>
    <br>
    <br>
    <input name="wybor2" type="submit" value="licz">
    </form>
    <?php
    // zaawansowany
    if ($wybor2 == true) {
       switch ($dzialanie2) {
          case cos: $ans = cos($liczba);
          break;
          case sin: $ans = sin($liczba);
          break;
          case tan: $ans = tan($liczba);
          break;
          case decbin: $ans = decbin($liczba);
          break;
          case bindec: $ans = bindec($liczba);
          break;
          case dechex: $ans = dechex($liczba);
          break;
          case hexdec: $ans = hexdec($liczba);
          break;
          case snr: $and = deg2rad($liczba);
          break;
          case rns: $ans = rad2deg($liczba);
          break;
       }
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    }
    ?>
    </body>
    </html>




    Mam taki kod kalkulatorka i chcialbym zeby po kazdym z obliczen wyskakiwalo mi nie ze wynik dzialania to: tylko wynik dodawania to: wynik dzielenia to: itd. itp.

    Prosilbym o rade jak to zrobic.

    0 17
  • #3 26 Wrz 2010 20:38
    Vahur
    Poziom 8  

    czyli w brakach dac odrazu echo wynik dodawania to itp. ?
    No jak widac jest problem i stwierdzenie jaki problem nie rozwiazuje mojego problemu :|

    0
  • #5 28 Wrz 2010 14:20
    Vahur
    Poziom 8  

    Code:


    <html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
    <style type="text/css">
    body {font-family: Verdana, Arial; font-size: 12px;}
    h1 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 24px;}
    h2 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 18px;}
    h3 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 14px; font-weight: bold;}
    </style>
    </head>
    <body>
    <h1>kalkulator</h1>
    <hr>
    <h2>Podstawowy</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="pierwsza" type="text" size="6" maxlength="10">
    <select name="dzialanie">
       <option value="dodaj" selected>dodawanie</option>
       <option value="odejmij">odejmowanie</option>
       <option value="pomnoz">mnozenie</option>
       <option value="podziel">dzielenie</option>
    </select>
    <input name="druga" type="text" size="6" maxlength="10">
    <br><br>
    <input name="wybor" type="submit" value="licz">
    </form>
    <?php
    // pobieranie zmiennych POST:
    $wybor = $_POST['wybor'];
    $wybor2 = $_POST['wybor2'];
    $dzialanie = $_POST['dzialanie'];
    $dzialanie2 = $_POST['dzialanie2'];
    $pierwsza = $_POST['pierwsza'];
    $druga = $_POST['druga'];
    $liczba = $_POST['liczba'];

    // podstawowy
    if ($wybor == true) {
       switch ($dzialanie) {
          case dodaj: $ans = $pierwsza + $druga;
          break;
          case odejmij: $ans = $pierwsza - $druga;
          break;
          case pomnoz: $ans = $pierwsza * $druga;
          break;
          case podziel: $ans = $pierwsza / $druga;
          break;
       }

    $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    }
    ?>
    <hr>
    <h2>zaawansowany</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="liczba" type="text" size="6" maxlength="10">
    <select name="dzialanie2">
       <option value="cos">cosinus</option>
       <option value="sin">sinus</option>
       <option value="tan">tangens</option>
       <option value="decbin">Dec na bin</option>
       <option value="bindec">Bin na dec</option>
       <option value="dechex">Dec na hexadec</option>
       <option value="hexdec">Hexadec na dec</option>
       <option value="snr">stopnie na radian</option>
       <option value="rns">Radian na stopnie</option>
    </select>
    <br>
    <br>
    <input name="wybor2" type="submit" value="licz">
    </form>
    <?php
    // zaawansowany
    if ($wybor2 == true) {
       switch ($dzialanie2) {
          case cos: $ans = cos($liczba);
          break;
          case sin: $ans = sin($liczba);
          break;
          case tan: $ans = tan($liczba);
          break;
          case decbin: $ans = decbin($liczba);
          break;
          case bindec: $ans = bindec($liczba);
          break;
          case dechex: $ans = dechex($liczba);
          break;
          case hexdec: $ans = hexdec($liczba);
          break;
          case snr: $and = deg2rad($liczba);
          break;
          case rns: $ans = rad2deg($liczba);
          break;
       }
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    }
    ?>
    </body>
    </html>





    Witam, mam taki kod kalkulatorka i chcialbym aby po wykonaniu obliczen poprzedni wynik nie znikla. Czyli jak juz uzywam tego skryptu to po kliknieciu oblicz byl widoczny takze poprzedni wynik, najlepiej kilka. BEde wdzieczny za jakies rady, wskazowki najlepiej jakis urywek kodu.

    Scaliłem tematy. - arnoldziq

    Dodano po 44 [minuty]:

    Lepiej jakby stary temat usunac ale jak tam chceta.
    Wiec tu czekam na jakas rade, bede bardzo wdzieczny.

    0
  • #6 28 Wrz 2010 14:23
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Uruchom taki kod :

    Code:
    <html>
    
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
    <style type="text/css">
    body {font-family: Verdana, Arial; font-size: 12px;}
    h1 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 24px;}
    h2 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 18px;}
    h3 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 14px; font-weight: bold;}
    </style>
    </head>
    <body>
    <h1>kalkulator</h1>
    <hr>
    <h2>Podstawowy</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="pierwsza" type="text" size="6" maxlength="10">
    <select name="dzialanie">
       <option value="dodaj" selected>dodawanie</option>
       <option value="odejmij">odejmowanie</option>
       <option value="pomnoz">mnozenie</option>
       <option value="podziel">dzielenie</option>
    </select>
    <input name="druga" type="text" size="6" maxlength="10">
    <br><br>
    <input name="wybor" type="submit" value="licz">

    <?php
    // pobieranie zmiennych POST:
    $wybor = $_POST['wybor'];
    $wybor2 = $_POST['wybor2'];
    $dzialanie = $_POST['dzialanie'];
    $dzialanie2 = $_POST['dzialanie2'];
    $pierwsza = $_POST['pierwsza'];
    $druga = $_POST['druga'];
    $liczba = $_POST['liczba'];
    $prev_ans = $_POST['prev_ans'];
    // podstawowy
    if ($wybor == true) {
       switch ($dzialanie) {
          case dodaj: $ans = $pierwsza + $druga;
          break;
          case odejmij: $ans = $pierwsza - $druga;
          break;
          case pomnoz: $ans = $pierwsza * $druga;
          break;
          case podziel: $ans = $pierwsza / $druga;
          break;
       }

    $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
    $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';
    }
    ?>

    <input name="prev_ans" type="hidden" value="<?php echo "$prev_ans";?>">
    </form>

    <hr>
    <h2>zaawansowany</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="liczba" type="text" size="6" maxlength="10">
    <select name="dzialanie2">
       <option value="cos">cosinus</option>
       <option value="sin">sinus</option>
       <option value="tan">tangens</option>
       <option value="decbin">Dec na bin</option>
       <option value="bindec">Bin na dec</option>
       <option value="dechex">Dec na hexadec</option>
       <option value="hexdec">Hexadec na dec</option>
       <option value="snr">stopnie na radian</option>
       <option value="rns">Radian na stopnie</option>
    </select>
    <br>
    <br>
    <input name="wybor2" type="submit" value="licz">
    </form>
    <?php
    // zaawansowany
    if ($wybor2 == true) {
       switch ($dzialanie2) {
          case cos: $ans = cos($liczba);
          break;
          case sin: $ans = sin($liczba);
          break;
          case tan: $ans = tan($liczba);
          break;
          case decbin: $ans = decbin($liczba);
          break;
          case bindec: $ans = bindec($liczba);
          break;
          case dechex: $ans = dechex($liczba);
          break;
          case hexdec: $ans = hexdec($liczba);
          break;
          case snr: $and = deg2rad($liczba);
          break;
          case rns: $ans = rad2deg($liczba);
          break;
       }
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    }
    ?>
    </body>
    </html>

    0
  • #7 28 Wrz 2010 14:38
    recover_99
    Poziom 11  

    Albo oprzeć zapamiętywanie przez tablicę i sesję. Zawsze można zapamiętywać dowolną liczbę operacji, wprowadzonych liczb czy wyników. W każdej chwili można wyczyścić dane albo zmienić sposób działania. Moim zdaniem bardziej elastyczne by to było.

    0
  • #8 28 Wrz 2010 14:41
    Vahur
    Poziom 8  

    Dzieki,
    jeszcze takie pytanko a zeby nie znikaly wartosci liczbowe te co wpiszemy tylko zostawaly po obliczeniach to jak ? Wiem jak zrobic reseta zeby czyscilo ale niewiem jak zeby mialo co czyscic :)

    0
  • #9 28 Wrz 2010 14:44
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    recover_99 napisał:
    Albo oprzeć zapamiętywanie przez tablicę i sesję. [...] Moim zdaniem bardziej elastyczne by to było.

    Może i tak, ale nie każdy serwer pozwala na zapisywanie sesji. Na domowym/firmowym komputerze, nad którym masz 100% kontroli, można używać sesji, natomiast nie zawsze jest możliwość ich użycia, gdy robisz stronę która ma być umieszczona na jakimś "obcym" serwerze.
    W prawdziwym życiu, nie ma tak łatwo. :)

    0
  • #10 28 Wrz 2010 14:46
    recover_99
    Poziom 11  

    No bez jaj... Nie spotkałem się, żeby serwer nie zapisywał sesji... Rozumiem pliki .htaccess albo funkcję mail() ale ograniczenia na sesje? Nieeeee...

    0
  • #11 28 Wrz 2010 14:54
    Vahur
    Poziom 8  

    recover_99 napisał:
    Albo oprzeć zapamiętywanie przez tablicę i sesję. Zawsze można zapamiętywać dowolną liczbę operacji, wprowadzonych liczb czy wyników. W każdej chwili można wyczyścić dane albo zmienić sposób działania. Moim zdaniem bardziej elastyczne by to było.


    No tylko jak dlamnie to poki co lekka magia ;)

    0
  • Pomocny post
    #12 28 Wrz 2010 15:00
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    recover_99 napisał:
    No bez jaj... Nie spotkałem się, żeby serwer nie zapisywał sesji... Rozumiem pliki .htaccess albo funkcję mail() ale ograniczenia na sesje? Nieeeee...

    Np. : http://www.streamline.net/ :(

    Vahur napisał:
    Dzieki,
    jeszcze takie pytanko a zeby nie znikaly wartosci liczbowe te co wpiszemy tylko zostawaly po obliczeniach to jak ? Wiem jak zrobic reseta zeby czyscilo ale niewiem jak zeby mialo co czyscic :)

    Spróbuj w ten sposób :
    Code:
    <html>
    
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
    <style type="text/css">
    body {font-family: Verdana, Arial; font-size: 12px;}
    h1 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 24px;}
    h2 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 18px;}
    h3 {font-family: Verdana, Arial; font-size: 14px; font-weight: bold;}
    </style>
    </head>
    <body>
    <?php
    // pobieranie zmiennych POST:
    $wybor = $_POST['wybor'];
    $wybor2 = $_POST['wybor2'];
    $dzialanie = $_POST['dzialanie'];
    $dzialanie2 = $_POST['dzialanie2'];
    $pierwsza = $_POST['pierwsza'];
    $druga = $_POST['druga'];
    $liczba = $_POST['liczba'];
    $prev_ans = $_POST['prev_ans'];
    ?>


    <h1>kalkulator</h1>
    <hr>
    <h2>Podstawowy</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="pierwsza" type="text" size="6" maxlength="10" value ="<?php echo "$pierwsza"; ?>" >
    <select name="dzialanie">
       <option value="dodaj" selected>dodawanie</option>
       <option value="odejmij">odejmowanie</option>
       <option value="pomnoz">mnozenie</option>
       <option value="podziel">dzielenie</option>
    </select>
    <input name="druga" type="text" size="6" maxlength="10" value ="<?php echo "$druga"; ?>">
    <br><br>
    <input name="wybor" type="submit" value="licz">

    <?php
    // podstawowy
    if ($wybor == true) {
       switch ($dzialanie) {
          case dodaj: $ans = $pierwsza + $druga;
          break;
          case odejmij: $ans = $pierwsza - $druga;
          break;
          case pomnoz: $ans = $pierwsza * $druga;
          break;
          case podziel: $ans = $pierwsza / $druga;
          break;
       }

    $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
    $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';
    }
    ?>

    <input name="prev_ans" type="hidden" value="<?php echo "$prev_ans";?>">
    </form>

    <hr>
    <h2>zaawansowany</h2>
    <form action="" method="post">
    <input name="liczba" type="text" size="6" maxlength="10">
    <select name="dzialanie2">
       <option value="cos">cosinus</option>
       <option value="sin">sinus</option>
       <option value="tan">tangens</option>
       <option value="decbin">Dec na bin</option>
       <option value="bindec">Bin na dec</option>
       <option value="dechex">Dec na hexadec</option>
       <option value="hexdec">Hexadec na dec</option>
       <option value="snr">stopnie na radian</option>
       <option value="rns">Radian na stopnie</option>
    </select>
    <br>
    <br>
    <input name="wybor2" type="submit" value="licz">
    </form>
    <?php
    // zaawansowany
    if ($wybor2 == true) {
       switch ($dzialanie2) {
          case cos: $ans = cos($liczba);
          break;
          case sin: $ans = sin($liczba);
          break;
          case tan: $ans = tan($liczba);
          break;
          case decbin: $ans = decbin($liczba);
          break;
          case bindec: $ans = bindec($liczba);
          break;
          case dechex: $ans = dechex($liczba);
          break;
          case hexdec: $ans = hexdec($liczba);
          break;
          case snr: $and = deg2rad($liczba);
          break;
          case rns: $ans = rad2deg($liczba);
          break;
       }
    echo "<p>Wynik to $ans</p>";
    }
    ?>
    </body>
    </html>

    0
  • #13 28 Wrz 2010 15:20
    Vahur
    Poziom 8  

    Code:
    <select name="dzialanie"> 
    
       <option value="dodaj" selected>dodawanie</option>
       <option value="odejmij">odejmowanie</option>
       <option value="pomnoz">mnozenie</option>
       <option value="podziel">dzielenie</option>
    </select>

    tu mam taka rozwijana liste i zaznaczam w programiku jak uruchomie co chce robic. Ale wolalbym cos z radiobuttonami da rade ? Tak zeby zaznaczac odpowiednia dodaj, odejmij i obliczac zamiast wybierac z listy rozwijanej.

    Proszę pamiętać o używaniu znaczników code. - arnoldziq

    0
  • #14 28 Wrz 2010 15:56
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Oczywiście, że można. Pobierasz wartość dokładnie tak samo jak z select-a.
    Zamień ten swój kod:

    Code:
    <select name="dzialanie">
    
    <option value="dodaj" selected>dodawanie</option>
    <option value="odejmij">odejmowanie</option>
    <option value="pomnoz">mnozenie</option>
    <option value="podziel">dzielenie</option>
    </select>
    na np taki :
    Code:
    <p>
    
        <input type="radio" value="dodaj" name="dzialanie" checked>dodaj<br>
        <input type="radio" value="odejmij" name="dzialanie">odejmij<br>
        <input type="radio" value="pomnoz" name="dzialanie">pomnoz<br>
        <input type="radio" value="podziel" name="dzialanie">podziel</p>

    0
  • #15 28 Wrz 2010 18:07
    Vahur
    Poziom 8  

    dzieki,

    to na koniec jeszcze nurtuje mnie takie cos jak zrobic cyferki zeby zamiast z klawiatury wpisywac zrobic poprostu cos w stylu takich radiobutonow, no ale zeby sie pojawialo w tych kwadracikach, najpierw w pierwszym potem dzialanie klikam i w drugim sie pojawia.

    Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

    Dobra mniejsza z tym:

    Code:

    if ($wybor == true) {
       switch ($dzialanie) {
          case dodaj: $ans = $pierwsza + $druga;
          $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
          echo "<p>Wynik dodawania to $ans</p>";
          echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
          $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';
          break;
          case odejmij: $ans = $pierwsza - $druga;
          $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
          echo "<p>Wynik odejmowania to $ans</p>";
          echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
          $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';
          break;
          case pomnoz: $ans = $pierwsza * $druga;
          $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
          echo "<p>Wynik mnozenia to $ans</p>";
          echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
          $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';
          break;
          case podziel: $ans = $pierwsza / $druga;
          $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
          echo "<p>Wynik dzielenia to $ans</p>";
          echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
          $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';
          break;


    no i nie chce mi sie wyswietlac wynik poprzedni...

    0
  • #16 28 Wrz 2010 18:16
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Vahur napisał:
    to na koniec jeszcze nurtuje mnie takie cos jak zrobic cyferki zeby zamiast z klawiatury wpisywac


    Code:
    <html>
    
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1252">
    <title>New Page 1</title>
    </head>
    <body>
    <script type="text/javascript">
    function settext(a){
       document.getElementById('pierwsza').value = document.getElementById('pierwsza').value + a;
    }
    </script>

    <form method="POST" action="">
    <table border="0" id="table1" cellspacing="3" cellpadding="2">
       <tr>
          <td colspan="3"><input type="text" name="pierwsza" size="21"></td>
       </tr>
       <tr>
          <td>
          <p align="center">
          <input type="button" value="   1   " name="B3" onclick="settext('1')" size="35"></td>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   2   " name="B3" onclick="settext('2')" ></td>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   3   " name="B3" onclick="settext('3')" ></td>
       </tr>
       <tr>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   4   " name="B3" onclick="settext('4')" ></td>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   5   " name="B3" onclick="settext('5')" ></td>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   6   " name="B3" onclick="settext('6')" ></td>
       </tr>
       <tr>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   7   " name="B3" onclick="settext('7')" ></td>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   8   " name="B3" onclick="settext('8')" ></td>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   9   " name="B3" onclick="settext('9')" ></td>
       </tr>
       <tr>
          <td></td>
          <td>
          <p align="center"><input type="button" value="   0   " name="B3" onclick="settext('0')" ></td>
          <td></td>
       </tr>
    </table>
    </form>
    </body>
    </html>


    Co do tego niedziałającego kodu;
    Code:
     case dodaj: $ans = $pierwsza + $druga;
    
          $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
          echo "<p>Wynik dodawania to $ans</p>";
          echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
          $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';
          break;
          case odejmij: $ans = $pierwsza - $druga;
          $ans = number_format($ans, 2, ',', ' ');
          echo "<p>Wynik odejmowania to $ans</p>";
          echo "<p>Poprzednie wyniki to : $prev_ans</p>";
          $prev_ans = $prev_ans.$ans.';';

    To zastanawia mnie po co powtarzasz cześć tego kodu w kółko ?
    Co to ma na celu ?
    Jeżeli chcesz pokazać słowo "dodawania" , "odejmowania" itd, to trochę jest to bez sensu.
    Możesz to0 zrobić osobnym CASE, lub ustawiając w pierwszym CASE jakąś zmienną która będzie to działanie opisywać.

    0
  • #17 28 Wrz 2010 18:33
    Vahur
    Poziom 8  

    no chce zeby mi pokazywalo ze wynik dzielenia to: wynik dodawania to: zamiast ze wynik to: Tazk zeby zaleznie jakie dzialanie wykonuje zeby pokazywalo co to za wynik.

    No a te liczby to niewiem jak zalaczyc do tego php ;( Tak zeby wpisywac jakas wartosc znich potem np dodaj a potem nastepna wartosc i na koniec licz i wynik.

    0
  • #18 30 Wrz 2010 10:31
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Vahur napisał:
    No a te liczby to niewiem jak zalaczyc do tego php ;( Tak zeby wpisywac jakas wartosc znich potem np dodaj a potem nastepna wartosc i na koniec licz i wynik.

    Masz wszystko co potrzebne; kod HTML z cyframi oraz PHP do liczenia. Wystarczy tylko złożyć to "do kupy" i dodać przyciski +,-,*,/ ...
    Pokombinuj!
    Podpowiem tylko : największy problem będziesz miał z wykorzystaniem tej "klawiatury" do wpisywania do dwóch różnych pól edycyjnych. Ale to można zrobić :) Wystarczy tylko wymyślić, w jaki sposób.

    0