Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus radio 6000CD sterowanie z kierownicy

said18 28 Sep 2010 19:16 51129 18
    said18
    Level 1  
    Witam serdecznie.
    Mam pytanie, miałem radio 5000 w Fordzie Focus 1999 r z takim gniazdem:

A teraz kupiłem 6000CD z takim:

No i oczywiście stara wtyczka (ta do środkowego gniazda) nie pasuje.
    Jaką wtyczkę mam kupić i jak ją zamienić, żeby działało mi sterowanie w kierownicy?

Bardzo proszę o jakieś info.
    marek790524
    Level 16  
    wydaje mi się że to radio nie obsługuje pilota, sterowanie mają radia z regulacją głośności gałką a z klawiszy niestety tego sterowania nie ma
    Wilkolaczek20
    Level 10  
    Podjedź sobie do jakiegoś sklepu i tam napewno znajdą Ci jakąś przejściówke do kabli.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Wilkolaczek20 wrote:
    Podjedź sobie do jakiegoś sklepu i tam napewno znajdą Ci jakąś przejściówke do kabli.

Przejściówka nic tu nie da - musi być radio z głośnością regulowaną na gałkę .
    Alexi
    Level 12  
    Witam. Dołączam się do pytania mam tę samą sytuację. U poprzedniego właściciela radia 6000 pilot działał więc stwierdzenie że pilot może współdziałać wyłącznie z głośnością sterowaną z potencjometru jest błędne moim zdaniem. Przecież jest miejsce na dodatkową kostkę tylko że ta kostka jest węższa ot i cała różnica. Więc potrzebna jest przejściówka?

Quote:
    Rafał A.(antek)
    Poziom 5

punktów: 59.46
    Ofiarowanie punktów
    28 Paź 2005 15:23 Ford 6000CD RDS EON - sterowanie z kierownicy
    no a jamam sterowanie na klawiszach i pilota przy kierownicy i sterowanie dziala!
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Ale radio ze sterowaniem głosu na klawiszach NIE JEST i nigdy nie było motowane w focusie tylko w mondeo gdzie nie ma płaskiego pilota tylko jest wajcha !
    Do radia z głosem na gałkę sterownik jest podłączony bezpośrednio a do radia z głosem na klawisze idzie przez interface ,który zamienia sygnał analogowy ze sterwnika na sygnał cyfrowy ACP + i ACP -.
    Można podłączyć nowe radio - na gałkę - do starego samochodu ale nie odwrotnie.
    Powyższe nie dotyczy radia 7000 RDS ,które pomimo sterowanie głosy na gałkę ma stary typ wejścia.
    Kli_Mat
    Level 1  
    Odnośnie tego radia. Mam kaseciaka w fordzie focusie i pilot do sterowania w kierownicy. Czy będzie pasowało inne radio z gałką niż oryginalne forda 6000CD? np. JVC, Sony itp.
    Nawigator
    Level 33  
    Aby zachować sterowanie z kierownicy musisz zastosować adapter gdyż firmy stosują różne systemy sterowania. Np. do radia Sony w Fordzie:
    http://www.piloty.pl/UNI23SON.html
    lub innego producenta, jest kilku, ale też ceny są niekiedy wysokie. Przy okazji masz w komplecie wiązkę - przelotkę do bezproblemowego podłączenia radia w aucie.

N.
    pakulik
    Level 10  
    Witam,

Chciałbym podłączyć (dodać) sterowanie z kierownicy do radia 6000CD Visteon.
    Takiego sterowanie w fabrycznym wyposażeniu nie ma (kupie manetkę).
    Pytanie czy pilot przy kierownicy będzie prawidłowo działał i czy w ogóle da się je zamontować.
    Nawigator
    Level 33  
    Byle jakie to pytanie...

To jest fabryczne radio w tym Focusie? Jaki rocznik?
    Symbole radia z naklejki?

N.
    pakulik
    Level 10  
    To fabryczne radio z Focusa II 2005.
    Model: Radio/Single CD 6000 CD
    Serial: MO83381
    Part NO. 4M5T-18C815-AE

Obrazki:
    Ford Focus radio 6000CD sterowanie z kierownicy Ford Focus radio 6000CD sterowanie z kierownicy

Ford Focus radio 6000CD sterowanie z kierownicy Ford Focus radio 6000CD sterowanie z kierownicy Ford Focus radio 6000CD sterowanie z kierownicy
    Nawigator
    Level 33  
    Musisz sprawdzić czy zadziała w tej wersji radia joystick rezystancyjny Forda np. mostkując chwilowo pin B6 (SWC) gniazda fakra z pinem B8 (GND) poprzez rezystor 820 omów co zmienia SRC. Jeżeli tak to możesz taki joystick (rezystancyjny) kupić i montować ale jak to mechanicznie zrobić to nie wiem, trzeba by rozebrać osłonę kierownicy, może jest fabryczne miejsce.
    Uwaga na właściwy opis gniazda patrz załącznik.

Ja mialem to radio wersja 3S7T-18C815-AC RADIO/SINGLE CD i to wejście było czynne.
    W innych modelach sterowanie idzie przez CAN-bus lub go brak.
    W wersjach z fakra (quadlock) sterowania przez szynę ACP już nie spotkałem.

Jak zbadasz czy działa to odpisz bo może się przydać komuś.
    No i mówimy o innym radiu niż w temacie wpisu!!!

N.
    pakulik
    Level 10  
    Zwarcie pinów (B6 z B8 rezystorem 820R) nie przyniosła żadnego (chyba) efektu.
    Podłączyłem natomiast moje radio do auta ze sterowaniem w kierownicy. Sterowanie działa z tym odbiornikiem. Zamówiłem już pilot.
    Jak zamontuje mechanicznie sterowanie, postaram się zamieścić tu jakieś fotki i opis.
    Nawigator
    Level 33  
    A była płyta w napędzie CD aby SRC mogło się zmienić?
    U mnie ten sposób działał, no ale radio podobne i inny nr. kat.

N.
    Nawigator
    Level 33  
    No więc zobaczymy czy na fabrycznym joysticku zadziała, być może rezystory są nieco inne i węższa tolerancja.

N.
    pakulik
    Level 10  
    Zamontowałem wczoraj joystick. Działa.
    Montaż bardzo podobny jak w tutorialu.
    Wykonanie otworu na pilot jest najtrudniejszym zadaniem w całej tej operacji (ja użyłem lutownicy i starego grotu :) ).
    Otwór w FFmk2 wyciąć należy około 4 cm od górnej krawędzi oraz kilka milimetrów od czoła dolnej osłony korpusu kierownicy.
    Nawigator
    Level 33  
    Czyli wtyczka do joysticka była schowana wraz z kabelkami we wiązce?
    I miała przejście do wspomnianych pinów B6 i B8 w radiu?

N.
    pakulik
    Level 10  
    Dokładnie tak.
    Być może zależy to od wersji wyposażenia (ja mam Focus II Silver FX - czy jakoś tak)
    Montaż joystick'a to bardzo prosta operacja.