Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Maycom MH-430II - częstotliwość pracy inna niż wyświetlana

Domino 28 Sep 2010 19:24 2203 10
    Domino
    Level 11  
    Witam!!!
    W moje ręce wpadł egzemplarz Maycoma MH-430 II. Radio było już wcześniej rozblokowane. Niby wszystko działa poprawnie ale częstotliwość wskazywana na wyświetlaczu różni się od faktycznej częstotliwości pracy o 25kHz np. radio wyświetla 435,425 MHz a faktycznie pracuje na 435,400 MHz. Jakieś pomysły co może być przyczyną ??? Co zrobić aby wskazania radia pokrywały się z prawdziwą częstotliwością pracy ??
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Ten radiotelefon oryginalnie pracuje tylko w wycinku pasma
    - 433,075-434,775 MHz

Gdzie u Ciebie jest :
    Quote:
    radio wyświetla 435,425 MHz a faktycznie pracuje na 435,400 MHz

Widać, że jakiś "mądry-inaczej" radiotechnik, grzebał bo chciał coś tam poprawić. :cry:

Pozwolę sobie przypomnieć, że częstotliwości od 435MHz do 438MHz to wycinki, w których pracuje się przez Satelity i nadawanie w tych częstotliwościach - jest WYBITNIE nie wskazane.

Pozdrawiam.
    adas_ppp
    Level 16  
    Coś nie tak z tą częstotliwością ten radiotelefon nie obsługuje takiej częstotliwości chyba że został rozblokowany. Różnica w częstotliwości może być spowodowana uszkodzeniem kwarca 12,800MHz lub został przestawiony trymer który jest koło niego. Można też zrobić reset.
    Domino
    Level 11  
    Panowie tak jak mówiłem radio jest rozblokowane i pracuje 430-470MHz (pomijając błąd PLL powyżej 466MHz spowodowany przez VCO). Częstotliwość podałem z głowy jako przykład i zaznaczam że bandplan pasma 70cm jest mi znany. Radio ma służyć do simpleksowej pracy na 70cm.
    Reset radia oczywiście zrobiłem zaraz po jego otrzymaniu - zerowy efekt poza oczywistym wykasowaniem pamięci. To że radio było grzebane jest oczywiste wszakże było rozblokowywane. Podpowiedź z trymerem daje pewien trop, który zweryfikuje. Jeśli są inne pomysły to chętnie posłucham. Swoją drogą mile widziany byłby schemat gdyby ktoś posiadał w swoich zbiorach.

Edit: Pomysł z kwarcem i trymerem padł. Trymer działa jak należy - pozwala na regulacje plus minus 6-7kHz jednak nadal w obrębie częstotliwości o 25kHz niższej niż wskazywana na wyświetlaczu (sprawdzone na mierniku częstotliwości i sztucznym obciążeniu). Maksimum częstotliwości jakie osiąga radio przy minimalnej pojemności trymera jest ciągle o 18kHz za nisko (z wylutowanym trymerem o 14kHz za nisko). Czekam na dalsze pomysły.
    sgyver1
    Level 17  
    Mam gdzieś schemat-ale tego Maycoma były co najmniej 2 wykonania, różniły się m.in. stopniem mocy.Jeżeli widziałeś opis rozblokowania na pełne pasmo(polegało na wylutowaniu 1 diody przy CPU i resecie-opis był na "Elektrodzie" )-to spróbuj wrócić do stanu oryginalnego i napisz o efektach.Z tego co piszesz to możliwe że ktoś ruszył rdzeniem cewki VCO (w tej blaszanej puszeczce), chcąc zapewne zwiększyć zakres pracy PLL.
    Domino
    Level 11  
    Myślałem już nad powrotem do wersji oryginalnej tyle że radio dostałem już rozblokowane i nie mam odpowiedniej diody do testu (swoją drogą nawet nie wiem jaka to ma być dioda). Opis rozblokowania oczywiście widziałem.
    Co do cewki w VCO to była ruszana bankowo bo widać to gołym okiem. Zapewne ktoś usiłował zmusić radio do pracy u góry zakresu (w opisach odblokowania można znaleźć info o konieczności "podregulowania" VCO a tu synteza bez problemu zaskakuje do 466MHz).
    Schemat byłby bardzo przydatny - nieważna wersja stopnia końcowego bo bardziej interesuje mnie w tej chwili synteza.
    adas_ppp
    Level 16  
    Czemu kolego padł pomysł z trymerem i kwarcem? Z tego co przeczytałem to przetestowałeś trymer i jego regulacja jest niewystarczająca ale nic nie piszesz o tym że wymieniłeś kwarc. Wymień kwarc i zmierz częstotliwość a odchyłkę spróbuj skorygować trymerem. VCO nie ma z tą odchyłką nic wspólnego. Jakby nie synchronizowało to by częstotliwość była niestabilna a jest stabilna i stała w stosunku do pokazywanej częstotliwości na wyświetlaczu.
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Jakim miernikiem częstotliwości robiłeś pomiar ?
    Czy sprawdzałeś częstotliwość robiąc łączność na 70cm ?
    Jeśli miernik rzeczywiście mówi prawdę to wykonaj dwa pomiary częstotliwości,
    jeden pomiar na początku zakresu a drugi na końcu zakresu.
    Jeśli różnica pomiaru i wyświetlania jest inna, to winny jest układ ( rezonator + trymer ) przy PLL, jeśli wyniki pomiarów są identyczne to masz problem ze sterowaniem PLL.
    Pozdrawiam. Stefan
    Domino
    Level 11  
    Nie mam pod ręką rezonatora na podmianę ale wylutowałem obecny i sprawdziłem w zewnętrznym generatorze - nic mu nie dolega.
    Pomiary robię niewielkim miernikiem firmy Aceco z zakresem do 3GHz. Sprawdziłem odchyłkę na krańcach pasma - jest identyczna, równo 25kHz. Zrobiłem oczywiście testowo łączność jak również odsłuchiwałem sygnał na drugim radiu - wszystko jest OK poza przesunięciem częstotliwości faktycznej względem wyświetlanej.
    Problem niby błahy bo można się przyzwyczaić ale miło byłoby go rozwiązać.
    adas_ppp
    Level 16  
    Ja bym jednak proponował wymienić ten kwarc. Jest to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Jak to radio na którym słuchasz to też maycom to zamień miejscami te kwarce. Mam pewne obawy aby ten miernik zmierzył dokładnie częstotliwość tego kwarca. A co się dzieje z częstotliwością jak go podgrzewasz?
    Domino
    Level 11  
    Postaram się zorganizować kwarc i podmienić. A co do miernika to bez obaw - mierzy poprawnie, był niedawno kalibrowany w/g częstościomierza laboratoryjnego R & S (oczywiście nie mierze przy użyciu antenki tylko jak pan bóg przykazał podpięty przewodami)