logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-On CD-ROM - Jak usunąć klej z koła napędzającego?

MC_Harmata 29 Wrz 2010 19:14 1551 15
REKLAMA
  • #1 8565440
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    Witam!
    To mój pierwszy post i mam nadzieję, że w dobrą kategorię trafiłem.
    Mój problem dotyczy nieco starego, ale wciąż sprawnego Lite-On'a(w tym wypadku chyba nie ma znaczenia jaki model, ale w każdej chwili mogę podać).
    Przejdę do rzeczy: coś jest z nim nie tak, bo płyty wchodzą do niego czyste, a wychodzą uklejone(tak, właśnie tak!) na samym środku - w miejscu gdzie płyta jest trzymana przez napęd i rozpędzana. Zupełnie nie rozumiem po co przyklejać płytę klejem??? Projektanci bali się, że płyta będzie latać po całym wnętrzu napędu?:D
    Tymczasem ja wziąłem w dłoń śrubokręt i przeprowadziłem dochodzenie.
    Po kilku chwilach wyjmuje stwora i... okazuje się że "koło napędzające" jest całe w kleju... I teraz właśnie nie wiem co z tym zrobić?(Jakby ktoś się martwił czy nie zabiłem pacjenta, to proszę się nie obawiać, czyta wszystko ładnie)
    Proszę o pomoc ;]
  • REKLAMA
  • #3 8565466
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    Hmmmmm, metodą organoleptyczną sprawdziłem: to jest klej.
    Jeszcze jedno: ten klej zostaje na płytach, ale można go zdjąć(co jest niestety trochę uciążliwe, bo to jest klej).
  • #4 8565497
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Sprawdź docisk...
  • #5 8565510
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    Jak to sprawdzić i czy aby nie trzeba najpierw coś z tym kółkiem, bo ono się cały czas lepi?
  • REKLAMA
  • #6 8565575
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Przypadkiem w tym napędzie nie była używana płytka z naklejką na grzbiecie, która się odkleiła i pozostawiła klej na elementach napędu?
    V.
  • #7 8565589
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Tam jest gumowa nakładka antywstrząsowa która ma w sobie coś ala silikon, ze starości pękło i już, jest ich tam też więcej (zależnie od modelu) podtrzymują także cały mechanizm zczytujący.
  • #8 8565599
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    To bardzo interesujące, nie wiem, jestem jego drugim właścicielem, więc może wcześniej coś takiego mogło się stać. Trochę nie rozumiem o jaką naklejkę chodzi, czy chodzi o taką drukowaną na płyty?(tak czy siak, ja nie miałem takich płyt)
    Z tą gumową wkładką - to może być to(wyglądało to jak biała obręcz w ciemniejsze prążki).
  • #9 8565608
    Foxtrott
    Poziom 34  
    Ocena: 944
    generalnie , rozbierz cały CD i wyczyść cały docisk tak by na nim dosłownie nic nie było , po tym zabiegu jeżeli nadal będziesz miał "kleistą substancję" = jak wcześniej napisałem docisk
  • #10 8565631
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    Trochę się boje tak "do końca" to czyścić, nie wiem czy będzie to wszystko działać po takiej operacji. Wcześniej próbowałem to trochę potraktować rozpuszczalnikiem, ale wolałem nie iść tak do przodu z tym, więc tylko trochę przetarłem.
  • REKLAMA
  • #11 8565703
    Foxtrott
    Poziom 34  
    Ocena: 944
    nic się nie bój to nie jest żadna przekładnia czy mechanizm wymagający smarowania -układ ten powinien zapewniać stały docisk bez poślizgów więc im czyściej tym lepiej
  • #12 8565731
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    OK, spróbuje to do końca wyczyścić, ale może jutro, bo co za dużo to nie zdrowo.:D
    Swoją drogą od początku to podejrzanie wyglądało bo w środku czarny mat, a tu nagle taka jakby nalepka w kształcie szaroburego pierścienia.
    Dam znać jak skończę i jak wyjdzie to nieźle, to posypią się punkty ;]
  • #14 8568260
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    Sytuacja wygląda cały czas dziwnie:
    Zdjąłem nalepkę(tak jakby to była jakaś uszczelka), wyczyściłem klej(tak, ten pomysł z rozpuszczalnikiem był trochę zbyt drastyczny:D, więc czyściłem po prostu mokrą szmatką do skutku), ale okazało się, że ta nalepka była chyba fabrycznie przyklejona, ponieważ gdy ją zdjąłem i włożyłem płytę słychać było odgłos jakby zamiatania piasku. Nie zrażony tym kolejny raz otworzyłem CD-ROM'a i przykleiłem z powrotem nalepkę(teraz już się tak nie klei z wierzchu). CD-ROM czyta dobrze, lecz tak jak wcześniej ma jakieś problemy.
    Opiszę teraz jakie:
    1. Po włożeniu płyty w Windowsie(98, to stary komputer) CD-ROM często nie umie jej odczytać.(CD-ROM czyta ją długo, aż za długo, nie można przerwać przyciskiem, no chyba że RESET)
    2. Po włożeniu płyty w trakcie uruchamiania komputera(BIOS->DOS) Windows od razu czyta płytę perfekcyjnie.
    Trochę nie rozumiem tego, ale dalej proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #15 8568376
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Po prostu sterownik ATAPI w Win98 trzeba zaktualizować.
    Swoją drogą- czy warto sobie takim napędem zawracać gitarę?
    W pełni sprawny kupisz za piwo :)
    V.
  • REKLAMA
  • #16 8568708
    MC_Harmata
    Poziom 10  
    Kupiłem kiedyś ten napęd, to się teraz męczę :D
    Nie chcę mi się kupować kolejnego, bo już mam stertę w garażu, z 3 leżą na kupie;].
    Swoją drogą nowy sterownik ATAPI może zadziałać. CD-ROM działał, więc się nawet nie zastanawiałem nad tym.
    OK temat można zamknąć, a @vorlog dostaje punkciki:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem CD-ROM marki Lite-On, który przy odczycie płyt pozostawia na nich klej. Po rozkręceniu napędu odkryto, że "koło napędzające" jest pokryte klejem, co może być wynikiem uszkodzenia gumowej nakładki antywstrząsowej. Użytkownik próbował usunąć klej, co doprowadziło do dalszych problemów z odczytem płyt w systemie Windows 98, podczas gdy w BIOSie działał poprawnie. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie docisku oraz aktualizację sterownika ATAPI jako potencjalne rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA