Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ciśnienie oleju... 1,8 8v MONO GOLF PASSAT

hencio 29 Wrz 2010 21:51 1597 1
  • #1 29 Wrz 2010 21:51
    hencio
    Poziom 9  

    Mam problem z silnikiem.

    Otóż takowy motor 1,8 8v na jednopunkcie był w VW Transporterze T2. Niestety klient go dosłownie ugotował... W związku tym zrobiłem mu zmianę motoru (całego słupka). Musiałem przy tym zmienić miskę i całą pompę oleju (bo w T2 jest cała pompa bez odkręcalnego smoka). Po złożeniu i zalaniu olejem naturalnie przepompowałem silnik ręcznie kręcąc pompą oleju po uprzednim wyjęciu aparatu. (silnik stał z 2 lata (był ciągle zalany olejem) no i wymiana pompy) Silnik zagadał, ucichła hydraulika, ładnie złapał ciśnienie, jest git. Niestety, na zimno silnik nie łapie ciśnienia. Odpał, i ciśnienie miga i miga i miga...

    Wyjąłem pompę jeszcze raz, wymyłem, wyczyściłem ale jest to samo. Przepompuję, jest git, mogę odpalać i gasić, ale jak po stoi i silnik ostygnie to ciśnienia nie łapie.


    Pompa niby dobra, rozebrałem ją, nic nie uszkodzone, wytarte. Na dniach sprawdzę ciśnienie na cylindrach i ciśnienie pompy tylko pożyczę narzędzia,



    Ale co może być nie tak z silnikiem??

    0 1
  • #2 12 Paź 2010 15:56
    hencio
    Poziom 9  

    Zmierzyłem ciśnienie oleju w silniku - zero, zero, zero. Jak przepompuję silnik wkrętarką ręcznie, to zapalam i jest wszystko ok.


    Czyżby zaworek w pompie nie trzymał??

    I takie pytanko - tu czujnik ciśnienia jest przed filtrem czy za??

    Dodano po 5 [godziny] 39 [minuty]:

    Problem rozwiązany - zmieniłem filtr oleju...

    0