Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MODYFIKACJA rad5412

Wojtek(KeFir) 19 Wrz 2004 23:51 3147 31
  • #1 19 Wrz 2004 23:51
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    No więc zmodyfikowałem radmora 5412 w taki sposób ze mam końcówki mocy wraz z trafem od 5412 w obudowie od PW 3015 i preamp J-45 (TDA1524A który nie buczy) no wiec moge wysłac zdjęca dokładne na mejla i teraz to ma być konkretnie wzmacniacz na małe imprezy i poporstu ma być zabezpieczony przed nagłymi padami bo nie lubie nagłeg okońca imprez.
    więc co w nim powymieniać zeby zwiękrzyć jego wytrzymałośc i równiesz jakoś poprawić właściwości elektryczne?

    BTW: jak gra to lewy kanał jest zimniusieńki a praWy sie strasznie grzele!
    wszytskie częsci mam takie same w obydwu kanałach i dodaje ze zamienienie płytki sterownika końcówek nie zmienia sytuacji.
    ponadto końcówka dostaje równo 40V po wymianie mostka na nowszy więc wydaje mi sie ze to coś z pradem spoczynkowym nie tak ale skoro wyszystko jest tak samo
    (w obydwu kabnałach) to dlaczego ma sie grzeje?
    juz sam nie
    wIem
    proszę równiesz o prosty i dokładny sposób ustawiania prądu spoczynkowego i jakie tranzystory dac na koniec mocy i trnazystor ustawiający prąd spoczynkowy to w obydwóch kanałach BD140 na płytkach sterownika wymieniłem kondziołki na nowe
    (elektrolity) i te co były styroflexowe
    (takie białe rurki z folia wśrodku z wyprowadzeniami osiowymi) wymieniłem na foliowe (C602, C608, C603) pozostałe 2 zostawiłem takie jak były bo ne mogłem kupić odpowiednich i dąłem rAdiatorki na tranzystor T606 :oops:

    troszke sie rozpisałem :)
    Nie używaj dużych liter w tytule - REGULAMIN.[h]

    0 29
  • #2 19 Wrz 2004 23:58
    wojtek.l
    Poziom 16  

    porównaj napięcia na rezystorach emiterowych obydwu końcówek i stąd wywnioskujesz czy i o ile rówżni się prąd spoczynkowy i obliczysz ile wynosi w jednej i drugiej końcówce (prawdopodobnie się różnice i stąd to grzanie)

    0
  • #4 20 Wrz 2004 21:34
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    qubis...
    skoro masz instrukcje ustwiania (P)radu spoczynkowego to moze masz całą instrukcje serwisową radmora
    co?

    0
  • #5 20 Wrz 2004 22:16
    qbis19
    Poziom 20  

    Nie niestety nie posiadam,
    mam jeszcze gdzieś instrukcję przestrojenia tunera :D

    0
  • #6 21 Wrz 2004 13:05
    Panda02
    Poziom 32  

    Wojtek(KeFir) napisał:
    qubis...
    skoro masz instrukcje ustwiania roadu spoczynkowego to moze masz całą instrukcje serwisową radmora
    co?/

    Ja mam taką instrukcję, jeśli interesuje Cię to zeskanuję i wrzucę na elektrodę.

    0
  • #8 26 Wrz 2004 14:49
    akustyk1980
    Poziom 12  

    Fajna modyfikacja :) Ale ja bym zrobil to w nowo zrobionej obudowie :) bynajmniej dalo by sie ja zatkać od góry :D Jak mozesz wyslij mi pare foteczek :) akustyk(malpa)irc.pl

    0
  • #9 26 Wrz 2004 22:41
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    zatkać od góry to to sie da:):):) bo zmodowałem takrze górą obudowe:):) tylko ze nie ma jej na zdjęciach...

    0
  • #10 26 Wrz 2004 22:53
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    mejl wysłany ... mam z nim tylko jeszcze jeden problem a mianowicie prąd spczynkowy... doszedłem ze w jednej końcówce jest OK a w drugiej jest ponad 10 razy za duzy
    więc skręciłm go tym potencjometrem ale mi skali na nim zabrakło.....więc wymieniłem potencjometr i oba oporniki co sa w jego regulacjii...... ale problem dalej występuje.....(udało mi sie znacząaco go zredukowac ale sie i tak za bardzo grzeje.... obstawiam uwalony tranzystor od regulacjii albo oporniki emiterowe tranzystorów głównych.... więc co jest najbardziej prawdopodobne??

    0
  • #11 27 Wrz 2004 08:35
    ALTON
    Poziom 38  

    Wyślij jeszcze pare na :

    alton1988_88(malpa)tlen.pl

    0
  • #12 27 Wrz 2004 09:15
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Na sam początek powinieneś sprawdzić T504, a dopiero później wymieniać rezystory, jak się okaże że jest dobry i nadal prąd będzie zbyt duży, to zmniejsz oporność rezystora R508 o połowę, a jak jeszcze będzie mało, to jeszcze go zmniejsz.
    Pozdrawiam

    0
  • #13 27 Wrz 2004 15:14
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    jako T504 pracuje mi BD140 i jest na radiaxie przykręcony.... tak samo jak w kanale lewym który jest OK...

    0
  • #14 27 Wrz 2004 16:03
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Zgadza się, powinien być przykręcony do radiatora razem z końcówkami, żeby mógł kontrolować temperaturę radiatora końcówek, to go sprawdź i wymiń ten rezystor na mniejszy tak jak pisałem, a potem ustaw prąd spoczynkowy na 50mA, jak się nie da zjechać tak nisko, to jeszcze zmniejsz ten rezystor.
    Pozdrawiam

    0
  • #15 27 Wrz 2004 18:39
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    no OK ale ja bym chciał znać przyczyne dlaczego.....
    bo przeciesz ten zawysoki prad skondś sie bierze a wymienianie rezystora na 2X mniejszy to jest rozwiąznie tylko doraźne....

    0
  • #16 27 Wrz 2004 19:15
    janek11389
    Poziom 42  

    To nie jest rozwiązanie doraźne, a do przyczyny na pewno dojdziemy, czy ty czasem nie wymieniałeś w nim tranzystorów końcowych?, a jeżeli tak, to na jakie.

    0
  • #17 27 Wrz 2004 20:18
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    na takie same.... przełozyłem z innego radka....bo dostałem płytke główną i jedną płytke sterowania za free....nie było całego chyba ani jednego tranzystora... wszystko wymieniałem... i regulowałem...a Panda chyba zamulił zeby mi wysłać na mejla instrukcje servisową do tego rdka....

    0
  • #18 27 Wrz 2004 20:34
    janek11389
    Poziom 42  

    No właśnie i tu jest sęk. Te tranzystory są podwójnymi tranzystorami o bardzo dużym wzmocnieniu i ten opornik był dobierany do tych tranzystorów, po wymianie, najprawdopodobniej o znacznie większym wzmocnieniu bert, co przy tym samym wysterowaniu wymusiło znacznie większy przepływ prądu spoczynkowego, dlatego proponuję zmniejszenie tej wartości, co spowoduje większe wysterowanie tranzystora T504 a zarazem zmniejszenie tego prądu. Ale jeszcze może być druga przyczyna, wzmacniacz może się podwzbudzać na wyższych częstotliwościach, ale żeby to stwierdzić, to musiałbyś to podpiąć pod oscyloskop. Ale jak zmniejszysz rezystor i nadal się będzie grzało, to w tedy w bardzo prosty sposób spróbujemy przeciw działać wzbudzaniu się. Przestań cząść portkami, tylko bież się za robotę, bo Cię zima zastanie.

    0
  • #19 28 Wrz 2004 12:39
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    hehehe
    tak tylko ze jak wymieniałem te trampki (końcowe mocy) to wymieniłem na DOKŁĄDNIE takie same....

    wszystkie napisy są takie same....no chyba ze te CEMi sie różnią z egzemplarza na egzemplarz...:)

    0
  • #20 28 Wrz 2004 13:03
    ALTON
    Poziom 38  

    Piszesz że jeden kanał sie gżeje. Umnie tak było w WS311D. Jeden kanał bardzo ciepły a drugi zimny. Do dziś niewiem co było przyczyną ale grał normalnie :)

    0
  • #21 28 Wrz 2004 13:10
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! To, że jest na nich napisane to samo, to o niczym nie świadczy, mnie chodzi o współczynnik wzmocnienia tranzystorów, czy go zmierzyłeś? Nowe może i tak, ale te stare, pewnie nie, bo były spalone. Na pisałem Ci konkretnie, co masz zrobić, ale jak nie bardzo wierzysz kolegą z elektrody, to, po co w ogóle zawracasz sobie głowę, szkoda tylko twojego cennego czasu, weź pod pachę i zanieś do zuritu, na pewno opanują, albo wymień wreszcie ten opornik i zacznij coś robić.
    pozdrawiam

    0
  • #22 28 Wrz 2004 13:21
    Panda02
    Poziom 32  

    Wojtek(KeFir) napisał:
    ...a Panda chyba zamulił zeby mi wysłać na mejla instrukcje servisową do tego rdka....

    Panda02 kolego Wojtek(KeFir) nic nie zamulił. Zwykłem dotrzymywać obietnic i nie rzucam słów na wiatr, tylko instrukcja liczy kilkadziesiąt stron i skanowanie trochę potrwa, ponieważ mogę zrobić to tylko w pracy. Mogę Ci to skserować i jak mi podasz swój adres to wyślę pocztą, będzie szybciej.

    0
  • #23 28 Wrz 2004 18:39
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    acha ok!
    :):)
    sorx:)jezli poczułeś sie urazony myslalem ze masz to juz na komputerze w postaci elektronicznej....

    a tak pozatym to ja narazie nie mam pieniędzy na wymienianie elementów iwęc staram sie dowiedzieć jak najwiecej ----> KONIEC

    0
  • #24 29 Wrz 2004 18:27
    dymek
    Poziom 27  

    ja podpowiem jeszcze d siebie ze mialem identiko objaw w pw8010 i przyczyna byly tranzystory sterujace na bd 139,140 tu moze byc podobnie mialy one inne wzmocnienia niz nowe koncowki jak wymienilem na bd139,140-16 czyli o wiekszej becie odrazu spoczynkowy zmalal i bylo oki. wiec polecam:)

    0
  • #25 01 Paź 2004 20:27
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    u mnie było wszytsko wymieniane.....:)

    0
  • #26 10 Gru 2004 00:54
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    jak wam sie wydaje czy wstawienie zmodyfikownych sterowników końcówek mocy ma jakiś sens???

    0
  • #27 10 Gru 2004 21:35
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    sorry ze tak długo ale neta nie maiałem i wogule tak sie jaoś zlozyło..... dawniej jako sterownie prądem spoczynkowy miałem jakiś BD140 ale z odzysku... jak sie okazało opornośc od bazy do kolektra była inna niz do emitera więc uznałem ze kupie nowy.. kupiłęm identyczny jak ten w kanale co sie nie grzał... i po pomiarze Hfe... w mierniku uniwersalnym wyszła mi inna wartośc (wciąz niewiem co to jest to hfe ale domyslam sie ze wlasnie wzmocnienie:):))...wstawiłem nowy... i sie przestało grzać przynajmniej narazie....bo nie dawałem głośno...

    0
  • #28 12 Gru 2004 12:37
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    przystąpiłem do wykonywania projektu kolegi Excaya...
    fajowo się zapowiada ale niestety mój mazak do płytek ma zagrubą kocówkę i niemogę przejechać sciezkami tam gdzie trzeba bez zwarć..:(:( jak kupie z cieńszą to sie odzwe.. PS mam jeszcze kilka foteczek:):)

    0
  • #29 12 Gru 2004 12:41
    dymek
    Poziom 27  

    a nie warto kupic folie do drukarek laserowych tansza od tes a wychodzi na to samo i is na ksero odbic i juz i pozniej termotransfer. wychodzi duzo taniej i o niebo lepiej niz pisakiem.

    0
  • #30 12 Gru 2004 14:43
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    ja sie nauczyłem metodą na pisak ..... i mam drukarkę tylko latramentową .... bo podobno mozna jakoś drukować laserówką na papierze kredowym ale nie mam leserówki....:(::(

    Acha.. i zmusiałem TDA1524A zeby nie buczał:):):) ten preamp jest naprawde spoko:) tylko sie cholernie grzeje i to znacznie pogarsza jego własciwosci... znaczy sie ze jak sie rozgrzeje to buczy bardziej.. ja miałem 64stC :( wiec terz kupuje klej termo i radiaxa jakiegoś przyczepie...:):)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo