Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[PASCAL] tworzenie plików txt

MateuszTi 30 Wrz 2010 09:08 4990 6
  • #1 30 Wrz 2010 09:08
    MateuszTi
    Poziom 2  

    witam wszystkich.

    mam pytanie czy ktoś nie zechciał by mi pomoc napisać programu który będzie tworzył określoną w wierszu liczbę plików tekstowych np nowy dokument tekstowy 1 nowy dokument tekstowy 2 itd mam zrobić to na 6 na programowanie bo jestem na profilu inf. a do tej pory udało mi się napisać program który jedynie tworzy jeden plik w określonym miejscu

    to mój program:


    Code:
    program plik;
    
    var plik:text;
    begin
    assign(plik,'c:\docume~1\admini~1\pulpit\text.txt');
    rewrite(plik);

    close(plik);
    end.


    Proszę pamiętać o używaniu znaczników code. - arnoldziq

    0 6
  • #2 30 Wrz 2010 10:00
    szczepar
    Poziom 19  

    Jak rozumiem chcesz zabłysnąć na informatyce nie swoją wiedzą ?
    Z tego co pamietam ocena 6 to nie jest wymagana ocena aby zdać.
    Ale ocena pokazująca poziom wiedzy i umiejetności powyżej wymaganego programem nauki.

    Plus opis problemu podany przez ciebie jest niezrozumiały.
    Napisz poprawnie algorytm.
    Bo z tego to nawet jak by ktoś chciał to nic nie da sie napisać.

    A wcześniej proponuje Google i wpisanie następującej frazy
    Pascal kurs operacje na plikach - to naprawe nie boli.

    -1
  • #3 30 Wrz 2010 10:01
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Do autora tematu:
    Drogi kolego.
    Twój post był raportowany, jako post naruszający 16-ty punkt regulaminu.
    Jeżeli nie znasz (z jakiegoś powodu) składni Pascal-a, to chociaż wykaż dobrą wolę i opisz własnymi słowami, jaki chciałbyś zastosować sposób(algorytm) na wykonanie tego zadania.

    -2
  • #4 30 Wrz 2010 11:02
    MateuszTi
    Poziom 2  

    Do ,,szczepar'' nie proszę o napisanie tego tylko o pomoc chodzi mi o to żeby napisany program tworzył pliki tekstowe np na pulpicie nie jeden a kilka np 5 ze zmienna nazwa np żeby zmiana nazwy dotyczyła numeracji dokumentu tekstowego. efektem ma być utworzenie na pulpicie 5 nowych dokumentów tekstowych

    0
  • #5 30 Wrz 2010 11:12
    szczepar
    Poziom 19  

    Cytat:
    assign(plik,'c:\docume~1\admini~1\pulpit\text.txt');


    Nie rozumiem problemu :
    Czy problem to utworzenie tych że dokumentów.
    Czy też przekazanie do programu informacji ile ich utworzyć

    Bo jeśli pierwszy problem to rozwiązanie jest trywialne.
    Cytat:
    assign(plik,sciezka);

    Gdzie sciezka to zmienna tworzona kolejno dla każdego pliku w programie
    I wtedy kłaniaja sie operacje na stringach np wg algorytmu
    sciezka= 'c:\docume~1\admini~1\pulpit\'
    sciezka= sciezka + "text" + bytetostr(numer) + ".txt"
    i dodanie stringa w postaci textX.txt - gdzie X to kolejny numer uzyskany z konwersji numeru na string.

    To co napisałem nie jest oczywiście w składni pascala pewnie poprawne.
    Plus musisz sobie poszukac jak sie nazywa funkcja konwertująca daną typu byte na string - lub czy mozna zrobic to bezpośrednio bez funkcji.

    W drugim przypadku poszukaj sobie przekazywanie parametrów przy uruchamianiu programu.
    Cytat:



    Gdybyś wpisał w Google podaną frazę i wszedł w PIERWSZY link znalazłbyś to:
    Cytat:


    Cytat:
    Code:
    program pliki_tekstowe; var plik: text;
    
    nazwa,linia: string[80]; { wspolrzedne X ekranu maja 80, latwiej bedzie nam pozniej wyswietlac
    zawartosc pliku, jesli plik bedzie mial taka dlugosc wierszy }


    begin
        writeln('Podaj sciezke pliku, ktory mam utworzyc: ');
        readln(nazwa);
        assign(plik,nazwa);
        rewrite(plik);
        writeln('OK - plik juz utworzony teraz wprowadz kilka linii tekstu');
        writeln('linia zawierajaca sama kropke - ''.'' koczy wpisywanie');
        while linia <> '.' do begin
        readln(linia);
        if linia <> '.' then writeln(plik,linia);
        {zauwaz, ze w plikach nietekstowych nie mozna uzywac writeln}
        end;
        close(plik);
        writeln('Dziekuje dane zostaly zapisane do pliku: ',nazwa);
        readln;
    end.


    Bo wydaje mi się że chcesz na siłę zrobić program nie mając pojęcie o algorytmach ani o sposobie ich tworzenia.
    Rozpisz algorytm , pokaż , następnie napisz co nie wiesz jak zrobić.

    Proszę pamiętać o używaniu znaczników code. - arnoldziq

    0
  • #6 30 Wrz 2010 18:23
    MateuszTi
    Poziom 2  

    nie, nie w ogóle nie o to mi chodziło uczę się tego kompilatora w szkole jestem w 3kl na informatyce już zrobiłem to co chciałem ale było ciężko.
    Za chęć pomocy bardzo i serdecznie dziękuje

    0
  • #7 30 Maj 2012 16:04
    xD4ever
    Poziom 11  

    Dzięki za to że ktoś napisał to bo nie mogłem sobie poradzić z tworzeniem pliku w wybranej lokalizacji ;p

    0