Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przesyłanie neostrady z jednego domu do drugiego

matix43 01 Oct 2010 12:38 1438 5
    matix43
    Level 10  
    Witam

Mam taki problem.
    Wybudowałem sie w małej miejscowości i chciałem podłączyć neostrade. Niestety do domu nie jest podciągnieta linia telefoniczna dlatego TP "obecnie nie może zrealizować mojego zamówienia" (czyt. dla jednego domu nie bedziemy lini ciągnąć)
    Mam natomiast drugi domek, oddalony o niecałe 200m od nowego, w którym linia jest przyłączona.

Chciałbym podłączyć neostrade w starym domku i drogą radiową przesłać ją do nowego.

Czy to możliwe, a jeśli tak to co było by mi potrzebne (jakie anteny itp.)
    Domy stoją praktycznie w prostej lini i nie ma żadnych przeszkód terenowych.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
    rafi.w
    Level 20  
    Potrzebny jest tobie router wi-fi do domku z Neostradą oraz karta wifi do odbioru internetu. oraz dwie anteny np yagi. Do neostrady dają liveboxa który pełni funkcje routera ale do niego nie można podpiąć zewnętrznej anteny a 200m o daleko.
    matix43
    Level 10  
    Dzięki wielki !!!

A orientujecie się może ile taki zestaw może kosztować ?? tak w przybliżeniu?
    heya1986
    Level 11  
    Jak 200m to może wystarczyć dobry router oraz karta odbiorcza z zewnętrzną anteną. Najlepiej, żeby Router stał na najwyższym piętrze na parapecie okna wychodzącego w stronę drugiego domku. Polecam kartę Realtek RTL8187L na USB oraz Router ADSL TP-LINK TD-W8901G. Oba te urządzenia maja przyzwoite anteny. W razie konieczności można zawsze podłączyć zewnętrzne anteny o większym zysku. Router ok 115zł + Karta ok 60PLN. Mocniejsze anteny dookólne ok 20PLN za sztukę, anteny zewnętrzne, kierunkowe Panelowe/Yagi ok 50PLN za sztukę. Jak Ci nie przeszkadza, żeby komputer z Neo cały czas chodził podczas udostępniania połączenia to wystarczą Ci dwie takie karty. Powodzenia.
    matix43
    Level 10  
    Wielkie dzieki za pomoc.

W sumie problem rozwiązał się sam bo inny dostawca zaproponował mi internet radiowy z lepszym transferem i niższą ceną.