Witam.
Chcę się dowiedzieć czy są jakieś zamienniki tuszu pg 512,pg 510,pg513,pg 511 i czy można samemu uzupełniać tusze.
Jeżeli tak to bardzo proszę o konkrety, bo jestem na ten temat zielony.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zdaje sobie sprawę że po kilku napełnieniach będę musiał kupić oryginały(nowe) bym mógł je znowu uzupełniać tuszem ale i tak koszty bardzo się obniżą .
Instrukcja napełniania kartridża kolorowego.
CANON:
Uwaga: do napełnienia nadają się kartridże nie uszkodzone i nie zaschnięte. Najlepiej uzupełniać tusz, gdy pojawią się pierwsze objawy jego braku - dlatego warto mieć wtedy zestaw pod ręką. Należy bezwzględnie stosować tusz przeznaczony do danego typu kartridża. Napełnienie należy przeprowadzić nad stołem pokrytym starą gazetą lub ceratą.
UWAGA ! Program sterujący poziomem atramentu bardzo często przekłamuje. Kartridż należy napełniać w momencie gdy przestanie drukować.
Przy pomocy noża zdejmujemy etykietę z oznaczeniem kartridża
Zakładamy igły na strzykawki z tuszem i wkręcamy w otwór kartridża. Igła wbija się w gąbkę, która wypełnia wnętrze kartridża. Powoli wstrzykujemy tusz. Pomagamy sobie tłoczkiem.
UWAGA! Nie wolno pomylić kolorów (rozmieszczenie na rysunku poniżej)
Jednorazowo napełniamy po 5 ml każdego koloru kolejności: Cyan, Magenta, Yellow.
Ponieważ kolory nie zużywają się równomiernie można napełnić tylko ten kolor którego brakuje (najczęściej jest to żółty)
Podczas napełniania z dysz kartridża może wydobyć się kilka kropel atramentu. Aby tego uniknąć należy powiększyć otwory napełnieniowe przy użyciu igły lub szpikulca.
Wyciągamy strzykawkę z igłą z kartridża. Igłę należy zabezpieczyć w plastikowej osłonie. Ze sprawnego kartridża po poprawnym napełnieniu tusz nie wycieka. Przyłożenie ręcznika papierowego bądź chusteczki do dysz drukujących powoduje odbicie trzech wyraźnych pasków (kartridż dobrze podaje tusz). Gdy tak nie jest (kartridż częściowo przyschnięty lub tusz jeszcze nie dotarł do dysz) należy szczelnie objąć ustami część w którą wlaliśmy tusz i dość mocno dmuchnąć- zmuszamy tusz do wypłynięcia przez dysze (kilka kropelek).
Instalujemy etykietę z powrotem na kartridżu.
Następnie napełniony kartridż (jeśli jest taka potrzeba) oczyszczamy zwilżoną szmatką (chustką higieniczną) w okolicy dysz i styków elektrycznych, instalujemy w drukarce i wykonujemy czyszczenie dysz.
UWAGA! Program drukarki pomimo napełnienia będzie wskazywał zerowy poziom atramentu. Nie należy się tym martwić bo mimo to drukarka będzie pracować prawidłowo.
Tylko takie coś znalazłem.
Zauważyłem jeszcze coś ciekawego jeśli chodzi o dobre zestawy do napełniania.
Na tuszach a w zasadzie zestawach do napełniania firmy "Calidad" (najlepszej chyba jeśli chodzi o tusze) pisze że nadaje się do napełnienia Canona i tu są wymienione karticze PG 40, PG 50, PG 510/512 (czarny)
CL 41, CL 51, CL511/513 (kolor).
Wygląda na to że w tych modelach jest zastosowany ten sam tusz.
Cena czarnego 20ml=25zł
Cena kolorowego 3*9ml=36zł
Natomiast na zestawie do napełnienia canona firmy "Black Point"
są wymienione PG 40, PG 50 (czarny) oraz CL 41, CL 51 (kolor) nie ma natomiast PG510/512,CL511/513.
Cena czarnego 2*20ml=33zł
Cena kolorowego 3*20ml=33zł
Różnica jest ponad dwukrotna w stosunku cena/ilość,a Black Point jest też dobra marką.
Skoro ten sam tusz "Calidad" jest stosowany w tych trzech modelach drukarek to myślę że podobnie musi być w przypadku "Black Point".
Tusz ten powinien nadawać się również do karticzy PG510/512,CL511/513
tak na zdrowy rozum,mimo że nie ma takiej infirmacji na pudełku.
Lub tusze "Black Point" które widziałem w sklepie zostały wyprodukowane zanim powstały karticze PG510/512,CL511/513 i z tąd brak o nich informacji.
Sprzedawca oczywiście się nie orientował jak to z reguły bywa w marketach.
Co myślicie o tym,czy może ja się mylę.
Pozdro.
Z moich doświadczeń z MP250 wynika że drukarka uszkadza chip w kartridżu jak skończy się atrament, próbować napełniać należy jak jest jeszcze atrament. Z zamiennikami też jest nie najlepiej , Canon ma w tej drukarce rozbudowane zabezpieczenia, u mnie po wydrukowaniu kilku kartek pokazywało koniec tuszu.
Jeżeli używasz tej drukarki sporadycznie to tylko na oryginalnych tuszach, jeżeli więcej drukujesz zmień drukarkę na bardziej ekonomiczną.