logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST3500418AS 500GB niewidoczny przez USB po przenoszeniu danych - jak odzyskać?

karwo 02 Paź 2010 14:14 2982 9
REKLAMA
  • #1 8575072
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Mam problem z dyskiem jak w temacie, a dokładnie to Segate Baracuda 7200.12 500GB ST3500418AS z firmware CC33, który pracował bez zastrzeżeń w obudowie multimedialnej Emperex ME1. Wczoraj przenosiłem dane z lapa na dysk poprzez USB, włączyłem urządzenie, dziś chciałem włączyć film a tu kicha bo urządzenie nie widzi dysku.
    Podłączyłem urządzenie przez USB wykryło stacje dysków i na tym koniec, brak widoczności dysku na lapie. Chwilowo nie mam możliwości podłączenia tego dysku bezpośrednio do kompa więc podłączyłem dysk do terminala i dostałem:
    Rst 0x10M

(P) SATA Reset

PASS

RW: Error processing Performance Parametev File: 203C

Send Status: COMRESET seen

Dodam jeszcze że Emperex ME1 działa na Linuksie, a na dysku poza partycjami z danymi (jedna FAT32, druga NTSF) były jeszcze trzy partycje (Linux swap, Linux, Extended).

Czy można uratować dane z dysku?
    Czy dysk może nadal pracować w urządzeniu?
  • REKLAMA
  • #2 8576110
    clayr0n
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ta usterka jest do usunięcia Ale póki co jeszcze niewiele firm to robi. Nie próbuj standardowej solucji na dyski 7200.11 bo uwalisz dysk na cacy.
  • REKLAMA
  • #3 8577120
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Podaj w terminalu :
    1) CTRL-Z
    2) F3 T>/2
    3) F3 2>x1
    4) po wyświetleniu podaj F3 2>A0
    Umieść na forum wynik (Log terminala)
  • REKLAMA
  • #4 8584832
    clayr0n
    Poziom 13  
    A ja bym raczej zaczął od

CTRL-Z
    CTRL-X

komenda A0 nie robi nic poza zmianą trybu adresowania tracków na dysku. Hint: Żeby odczytać track 0 sektor 0 trzeba wydać polecenie A0 inaczej czytasz track1.
    W tym przypadku wydanie tego polecenia jest bez sensu.

Dla przykładu log - nieistotne części powycinane...

F3 T>/2
    F3 2>x1

System Partition

Physical      Logical       Sec   
      Zn Cylinders     Cylinders     Track 
      00 03AAF5-03AB9E 000000-0000A9 0394  <- to jest gęstość SPT

F3 2>s0,0,22
    F3 2>r,0,1

RW cmd 0002 req = 94 03 00 00 01 00 00 00 14 02 00 01 80 1D 11 00 FF C5 14 00 80 1D 11 00             opts = 00002241

F3 2>A0

F3 2>s0,0,22

F3 2>r,0,1
    RW cmd 0002 req = 00 00 00 00 01 00 00 00 14 02 00 01 80 1D 11 00 FF C5 14 00 80 1D 11 00             opts = 00002241

zwróć uwagę na pierwsze dwa bajty komendy...

Teraz dlaczego CTRL-X jest takie ważne... bo wyświetli historię operacji dyskowych

51220    16750        4 02  002241 000000 1 00000080 XFR RD SYS LBA B 00000728 L 00000001 BO 1000214 BES 0111D80.014C5FF.0111D80 

najważniejsze jest to: 00000080, każda inna wartość świadczy o błędzie odczytu bądź zapisu. Czy komenda zapisuje czy odczytuje dowiadujemy się z kolumny 002241 co w tym przypadku jeszcze jest jawnie podane przez skrót RD ale nie zawsze jest to takie oczywiste. Parametr B00000728 określa sektor logiczny, L 00000001 ilość przeczytanych sektorów. Dzięki temu można się nawigować na uszkodzone sektory. Bufor odczytu/zapisu w dyskach serii F3 jest dynamiczny i można sobie nadpisać parę bajtów więcej jak się nie wie jak go zmusić do wielkości 512 bajtów... Do odczytu konkretnego sektora fizycznego trzeba sobie poprzeliczać pewne rzeczy.

Migol zachęcam do własnych eksperymentów, a nie przelewania niesprawdzonych informacji z innych forów... ale znowu będzie, że się czepiam...

Zachęcam do stosowania CTRL-X wraz z CTRL-D, zobaczysz ile można się nauczyć...
  • REKLAMA
  • #5 8587577
    karwo
    Poziom 31  
    Kilka nowych informacji.
    Wczoraj podłączyłem dysk do kompa, XP-ek nie chciał wstać w trybie normalnym z podłączonym tym dyskiem. Ale w trybie awaryjnym uruchomił się i o dziwo nie wykrył żadnych błędów na dysku (tzn. nie stwierdził że są problemy z tym dyskiem).
    W narzędziach administracyjnych jest zarządzanie dyskami, tam także nie pojawiły się żadne ostrzeżenia czy błędy.
    Chciałem skopiować z dysku potrzebne mi 2 pliki, poprzez Mój komputer otworzyłem zawartość partycji, wszystko normalnie działało lecz nie mogłem skopiować jednego z plików (błąd odczytu). Zaniechałem kolejnych prób, odłączyłem dysk i system uruchomił się normalnie. Swoją drogą dlaczego nie chciał uruchomić się normalnie z podłączonym tym dyskiem?
    Odgłosy pracy dysku wydają się być normalne, tj. talerze wirują, słychać ciche ruchy głowicy. Może te informacje są istotne.
    Jak będę miał więcej wolnego czasu podłącze ponownie dysk poprzez terminal i przedstawię rezultaty.
    Poproszę (o ile to nie jest chronione oczywiście) o jakieś linki do informacji w sieci do opcji "terminalowych" dla dysków, jakoś wolę wiedzieć co robię niż kopiować bezmyślnie polecenia.
  • #6 8587951
    clayr0n
    Poziom 13  
    Karwo, nie obraź się, ale jak chcesz naprawić samochód to też rozkręcasz silnik, czy oddajesz do mechanika? Nie ma czegoś takiego jak oficjalna informacja o poleceniach terminalowych... do wszystkiego trzeba dojść samemu, nawet supporty oprogramowania do hdd ograniczają takie informacje do minimum.

Wracając do Twojego dysku trochę motasz się w zeznaniach...
    1. Podłącz dysk bezpośrednio do płyty głównej w kompie
    2. Czy dysk jest widoczny w biosie i z jaką pojemnością
    3. Czy Twoja płyta obsługuje SATA II jeśli nie ustaw zworkę w dysku na tryb SATA I
    4. To samo pytanie tyczy się Twojej kieszeni od dysku
    5. O ile płyta wykryje dysk z prawidłową pojemnością zrób test mhdd
    6. Sprawdź czy jest update firmware do Twojego dysku na stronie Seagate.
    7. Do czasu sprawdzenia powyższego zostaw terminal w spokoju...
  • #8 8663242
    iwi1
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Witajcie. Pojawił się taki problem z moim dyskiem ST3500418AS 500GB
    że nagle zaczął zgłaszać błędy w pozycji Reallocated Sector Count. Wartość jest 1 zamiast 100.
    Czy coś z tym dyskiem da się zrobić?
    Zależy mi na odczycie danych - potem dysk odeśle na gwarancję

Odpowiadając na pytania clayr0n'a
    1. Podłącz dysk bezpośrednio do płyty głównej w kompie
    podłączony
    2. Czy dysk jest widoczny w biosie i z jaką pojemnością
    widoczny z prawidłową pojemnośćia 500GB
    3. Czy Twoja płyta obsługuje SATA II jeśli nie ustaw zworkę w dysku na tryb SATA I
    tak - obsługuje

5. O ile płyta wykryje dysk z prawidłową pojemnością zrób test mhdd
    nie da się zrobić testu bo MHDD (najnowsze) twierdzi że tego dysku nie obsługuje - poczyytałem conieco o MHDD i spróbuje jeszcze raz - moze cos wyjdzie.

6. Sprawdź czy jest update firmware do Twojego dysku na stronie Seagate.
    Upgrade jest dostępne CC46 - zaktualizował poprawnie do tego fimware ale nic nie pomogło

Co radzicie?
    Pod konsolą dysk jest czytelny.
    Logi w załączniku
    Załączniki:
    • logst3500418as.txt (6.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 8724347
    karwo
    Poziom 31  
    clayr0n napisał:
    Karwo, nie obraź się, ale jak chcesz naprawić samochód to też rozkręcasz silnik, czy oddajesz do mechanika?

Tak się składa że na mechanice też się ciutę znam i wcale się nie obrażam. Na ile pozwala mi wiedza, umiejętności i wyposażenie warsztatu to staram naprawiać sam. Ale wracamy do tematu ST3500418AS.

Zaprzestałem na razie zabawy w terminalu ponieważ dysk "częściowo" ożył.
    Po podłączeniu dysku poprzez adapter USB-ATA/SATA na Linuksie Live dysk zaczął pracować normalnie, tj. można z niego czytać zapisane dane oraz zapisywać nowe dane zarówno z Windowsie jak i Linuksie. Nie używałem na Linuksie żadnego programu, po prostu uruchomiłem Live z płytki i po załadowaniu systemu podłączyłem dysk poprzez adapter. Dysk coś tam po mielił głowicami i już można było przeglądać jego zawartość.
    Aktualnie sprawy wyglądają tak:
    - dysk podłączam przez adapter USB-ATA/SATA lub bezpośrednio przez SATA do kompa,
    - dysk pracuje i dane na nim zapisane są dostępne dla Windowsa oraz Linuksa (można odczytać i zapisać pliki/foldery),
    - dysk nie jest wykrywany przez urządzenie Emperex ME1.

Profilaktycznie w ME1 z wyjętym dyskiem zainstalowałem najnowsze firmware lecz bez zmian.
    Podejrzewam że powodem braku "widoczności" dysku dla ME1 jest uszkodzona partycja/partycje systemowe (na dysku są partycje: FAT32 - moje dane, NTFS - także moje dane, oraz partycje Linux swap, Linux, Extended tworzone podczas formatowania dysku z poziomu ME1 i to właśnie z nimi jest chyba problem).
    W ME1 podłączam do taśmy ATA lub przez fabryczną przejściówkę na SATA inny dysk to mogę przeglądać jego zawartość na partycjach FAT32/NTFS. Natomiast jak podłącze ten ST3500418AS poprzez adapter USB-ATA/SATA (ten którego używam z kompem) do ME1 to urządzenie nie "widzi" dysku. ME1 ma taką opcję, która umożliwia przeglądanie, kopiowanie oraz usuwanie danych z zewnętrznej pamięci podłączonej do gniazda USB.
    W najbliższym czasie wykonam kopię danych z dysku, zainstaluję dysk w urządzeniu i wykonam formatowanie dysku z poziomu menu urządzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate Barracuda 7200.12 500GB (ST3500418AS), który przestał być widoczny po przenoszeniu danych przez USB. Po podłączeniu do terminala, dysk wykazuje błędy, ale nie stwierdzono problemów w trybie awaryjnym systemu Windows. Użytkownicy sugerują różne komendy terminalowe do diagnostyki oraz podłączenie dysku bezpośrednio do płyty głównej. Po pewnym czasie dysk "częściowo" ożył, umożliwiając odczyt i zapis danych w systemie Linux, ale nadal nie jest wykrywany przez urządzenie Emperex ME1. Użytkownik rozważa aktualizację firmware oraz dalsze testy diagnostyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA