Mam problem z dyskiem jak w temacie, a dokładnie to Segate Baracuda 7200.12 500GB ST3500418AS z firmware CC33, który pracował bez zastrzeżeń w obudowie multimedialnej Emperex ME1. Wczoraj przenosiłem dane z lapa na dysk poprzez USB, włączyłem urządzenie, dziś chciałem włączyć film a tu kicha bo urządzenie nie widzi dysku.
Podłączyłem urządzenie przez USB wykryło stacje dysków i na tym koniec, brak widoczności dysku na lapie. Chwilowo nie mam możliwości podłączenia tego dysku bezpośrednio do kompa więc podłączyłem dysk do terminala i dostałem:
Dodam jeszcze że Emperex ME1 działa na Linuksie, a na dysku poza partycjami z danymi (jedna FAT32, druga NTSF) były jeszcze trzy partycje (Linux swap, Linux, Extended).
Czy można uratować dane z dysku?
Czy dysk może nadal pracować w urządzeniu?
Podłączyłem urządzenie przez USB wykryło stacje dysków i na tym koniec, brak widoczności dysku na lapie. Chwilowo nie mam możliwości podłączenia tego dysku bezpośrednio do kompa więc podłączyłem dysk do terminala i dostałem:
Rst 0x10M
(P) SATA Reset
PASS
RW: Error processing Performance Parametev File: 203C
Send Status: COMRESET seenDodam jeszcze że Emperex ME1 działa na Linuksie, a na dysku poza partycjami z danymi (jedna FAT32, druga NTSF) były jeszcze trzy partycje (Linux swap, Linux, Extended).
Czy można uratować dane z dysku?
Czy dysk może nadal pracować w urządzeniu?