Witam wszystkich, drodzy elektrodowicze
W końcu zebrałem się, żeby przedstawić tutaj największy z moich projektów, czyli Projektor Laserowy RGB 1,5W+. Projektor miał bardzo wiele wersji, jednak prezentuje tylko tę „edycję”.
Ogólne założenie: miałem kilkanaście godzin na zbudowanie projektora który następnego dnia miał wyświetlać show na politechnice

Może na początek trochę informacji. Projektor składa się z trzech modułów laserowych: czerwonego (650nm), zielonego (532nm) oraz NIEBIESKIEGO (445nm) O samych laserach napiszę później

Czerwony moduł lasera, który zastosowałem w opisywanym projektorze to 1 dioda z dvd która pracuje przy prądzie około 750mA. Oczywiście tak barbarzyńsko zasilana dioda szybko ulegnie uszkodzeniu, ale czerwień musi być - bez czerwieni nie można żyć

Zielony moduł laserowy to już fabryczny moduł CNI, który emituje długość fali 532nm. Jest to moduł DPSS który wyciąga około 550mW. Zastanawiałem się czy montowanie wszystkiego na desce jest dobrym rozwiązaniem i czy moduły się nie zagrzeją. Okazuje się jednak że dzięki dużej ilości wentylatorów wszystkie moduły są zimne, a hałas nie jest tak wielki – więc da się przeżyć

Niebieski moduł składałem sam. Składa się on z diody laserowej firmy NICHIA która emituje wiązke o długości fali 445nm, szklanej optyki która jest powlekana dla odpowiedniej długości fali, oraz układu stabilizacji temperatury TEC.
Driver diody jaki wykonałem pozwala na modulację analogową do około 40KHz, a TEC driver stabilizuje temperaturę modułu do około 15*C. Całość jest zamknięta w obudowie z modułu 473nm firmy B&W TEK / CNI.
Długość fali: 440-455nm
Temp ustalona temp.: 15*C
Prąd progowy: 200mA
Prąd operacyjny : 700mA (ustalony driverem na 600mA – i tak moduł emituje ponad 0,5W 445nm

rozbieżność wiązki : 1 mrad

moc: 500mW@576mA
moc: 550mW@600mA
moc: 700mW@700mA
wiązki z modułów na dworzu:

całość daje nam blisko 1,5W, po zainstalowaniu "normalnej" czerwieni moc wzrośnie do troszke ponad 2W

„I to tyle na temat laserów. Do tej pory mamy trzy lasery oraz filtry dichro, za pomocą których łączymy wiązki światła RGB uzyskując światło białe. Teraz przydałby się jakiś system skanujący, za pomocą którego będzie można poruszać wiązką światła i coś narysować. Taki system to skanery galvo. Składa się z dwóch niezależnych kanałów (odchylanie X i Y). Każdy kanał zawiera skaner, który jest zbudowany podobnie do miernika analogowego (ze wskazówką) - jest oś z magnesem, na której zamocowane jest zwierciadło, oraz cewki które tą oś wychylają. "

W tym projektorze były już 2 komplety skanerów galvo. Pierwszy – który uległ uszkodzeniu – to jakieś chińczyki, 2gi komplet który działa nadal to popularne G120.
Posiadają one niesamowicie wielki driver, jednak ze względu na piętrową konstrukcję projektora wszystko udało się zmieścić

Projektor jest wyposażony w złącze ILDA i pracuje w jego standardzie, jako tako spełniając wymogi bezpieczeństwa (nie ma shuttera ).
Całość została zamontowana na sklejce o grubości 1,5cm. Projektor składa się z 2 poziomów:
-na górnym zamontowany jest zasilacz modułów laserowych, lasery, optyka, galva, driver niebieskiego modułu i wentylatory
-na dolnym zamontowany jest driver galv, i drivery laserów: zielonego i czerwonego.
Za konwersję sygnału cyfrowego na analogowy, jakim sterowany jest projektor odpowiada interfejs EasyLase (poprzednimi wersjami projektora sterowałem za pomocą popelscana i AudioDAC-a ale to nie to

Dodam jeszcze że cały projektor powstał w 1 dzień – musiałem zdążyć zbudować go na pokaz laserów na Politechnice Koszalińskiej
Wszystkie filmy z domu były kręcone na obniżonej mocy lasera ze względu na oczy

Na Politechnice lasery były sterowane z Pangolina...
Mój laser to ten po prawej

Ufff

[/youtube]
SPECJALNE PODZIĘKOWANIA DLA UŻYTKOWNIKÓW: CARLL I ZYSIO

Cool? Ranking DIY