Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Softstart do pompy hydroforu - silnik 3kW

galgann 03 Oct 2010 11:18 5189 5
Automation24
    galgann
    Level 16  
    Witam, potrzebuję zrobić softstart do pompy hydroforu- moc 2250W. W internecie jest kilka artykułów, ale dotyczą one łagodnego rozruchu transformatorów czy kolumn.
    Poprosiłbym o jakąś propozycję.
    Najlepiej gdyby można było wykonać samemu takie urządzenie
  • Automation24
    Krzyś33
    Level 25  
    Witam. To silnik jednofazowy? Jeśli tak, to możesz wykorzystać schemat układu soft startu ud transformatora ew. od szlifierek zmieniając tylko element wykonawczy ( najczęściej triak) na taki o większej mocy. Pozdrawiam.
  • Automation24
    matekogon
    Level 22  
    Możesz zastosować falownik ale

wydaje mi się że softstart + hydrofor to zła kąbinacja. Dlatego że taki silnik masz cały czas obciążony i przy miękim starcie możesz spalić go albo układ softstart.

Podaj dane z tabliczki znamionowej silnika
    marian_em
    Level 25  
    matekogon wrote:

wydaje mi się że softstart + hydrofor to zła kąbinacja. Dlatego że taki silnik masz cały czas obciążony
    Przy pompie odśrodkowej? Coś Ci się chyba pomieszało.
    matekogon
    Level 22  
    marian_em wrote:
    matekogon wrote:

wydaje mi się że softstart + hydrofor to zła kąbinacja. Dlatego że taki silnik masz cały czas obciążony
    Przy pompie odśrodkowej? Coś Ci się chyba pomieszało.

Nie wiemy nic o pompie.
    despo815
    Level 1  
    Też mam problem z pompą omnigeną jy1000 w hydroforze. Hydrofor podłączony pod przetwornicę volt 4000 plus sinus. W momencie załączenia pompy przetwornica się resetuje i dopiero po 3 sek piszczenia uruchamia pompę. Za każdym razem kiedy pompa startuje znów puszczenie przez 3 sek a potem startuje. Po zamontowaniu tego miękkiego startu zniknie problem czy nie ?