Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Clarion nie wypluwa płyty

gadzik90 03 Oct 2010 13:08 2888 5
    gadzik90
    Level 10  
    Witam, jestem posiadaczem Clariona DXZ 948 RMP który nie chce wypluwać płyty. Żeby ją wyjąć to musze czymś cienkim chwytać płytę i bestialsko ją wyjmować. Rozebrałem radio i widzę że wszystko się kręci tak jak powinno (rolki, zęby itp.) ale tak czy inaczej zostaje w radiu. Ostatnio widzę podobną przypadłość także w moim drugim radiu, alpince, i zaczyna mnie to niepokoić. Jak myślicie, co to może być, i czy mógłbym to ew. sam naprawic?
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Wrzuć fotkę ze ściągniętą blachą (górną) , to podpowiem gdzie ewentualnie spróbować nacisnąć aby wyszła .

PS: często się słyszy że mechanizm ma problemy i stąd bywają na allegro okazje cenowe ;)
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Dorysowałem strzałkę w miejscu (biały plastik) w którym trzeba nacisnąć , tzn. naciskasz guzik wyciągania , panel się kładzie i cienkim płaskim śrubokrętem próbujesz z wyczuciem nacisnąć w dół (w kierunku płyty głównej radia) . Mechanizm powinien wypluć płytę ...spróbuj i opisz co się dzieje .

Clarion nie wypluwa płyty
    gadzik90
    Level 10  
    dzisiaj podpiąłem tego klamota do prostownika i rzeczywiście, po naciśnięciu na plastik jest poprawa-płytę już wypluwa, ale znowu jest problem ze wciąganiem płyty-wciąga tak jakby chciał ją wciągnąć a nie może (mimo że naciskam na ten plastik). raz na 5 razy mi się uda wrzucić płytę za pomocą naciskania na plastik (bo tak to dopychałem ją na miejsce). co teraz robić?
    zbyszkoj
    Level 14  
    Sprawdź koło zębate napędzające wałeczek z gumkami , który wysuwa płytę. To kółeczko często pęka i luźno obraca się na tym wałeczku ,dlatego "nie ma siły aby wypchać lub wciągnąć płytę". Kółko to znajduje się od przodu z prawej strony mechanizmu. Posiada jeśli dobrze pamiętam dziesięć ząbków. (Są chyba trzy podobne koła). Powodzenia przy szukaniu.
    gadzik90
    Level 10  
    witam
    przepraszam że tak późno ale miałem sporo innej roboty. W końcu wziąłem się za radio i niby jest jakaś kreska na tym kółku, ale biegnie ona od środka kółka aż po sam czubek zęba, i w dodatku przez sam środek (dlatego myślę że pęknięte nie jest), ale i tak profilaktycznie kapnę kropelką "kropelki". Mam nadzieje że nie posklejam współpracujących ze sobą części (a nawet jakby to mam drugie radio-dawce :D). Jak będe widział efekty to dam znać.

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

przed chwilą skręciłem radyjko, i chodzi! płytę wypluwa i wciąga "jak ta lala" :D jak poczytam jak się klika "pomógł" to klikne :D dzięki za pomoc :-)