Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SUPERSTAR 360FM - znikoma moc

Jap 03 Oct 2010 14:31 11635 32
    Jap
    Level 29  
    Cześć
    Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem powyższego radia. Nie uwierzycie, ale radio w stanie db+ (drobne kropki na panelu) kupiłem za 20PLN na giełdzie z rupieciami!!! Brakuje mu tylko mikrofonu. Wczoraj przetestowałem odbiornik - działa wyśmienicie. Radio posiada 120kanałów (banda w lewo i banda w prawo od podstawy). Jednakże z nadajnikiem jest mały problem. Tj po podłączeniu do anteny przełączyłem na nadawanie i dołączając generator do wejścia mikrofonowego usłyszałem sygnał na stojącym obok Lincolnie z kawałkiem drutu zamiast anteny. Działa beep na SSB jednakże pobór mocy podczas nadawania w SSb jak i AM/FM jest niewiele większy niż podczas odbioru. Wskaźnik wychyłowy praktycznie nie drga.

I pytanie - czy może w tych radyjkach standardowo pada jakiś element? Myślę, że w 99% leży końcówka mocy - ale czy może to być awaria czegoś po drodze (potencjometr etc)? Czy może od razu zabierać się za tranzystory mocy?
    User removed account
    Level 1  
    Kwazor
    Level 32  
    W SS360FM sprawdz najpierw zasilanie tranzystora PA. Czesta usterka jest padanie modulatora szeregowego a dokładniej tranzystora wykonawczego...( od strony PCB na prawum boku )
    Jap
    Level 29  
    Ok, dzięki za rady... zaraz zabieram się za sprawdzanie powyższych elementów.

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Leży końcówka (przypuszczenia się sprawdziły). Driver OK. Mam nadzieję, że jutro dorwę gdzieś ten tranzystor.
    Jap
    Level 29  
    Dziś doszły 2SC2312. Wymieniłem go, po czym zacząłem ustalać prądy spoczynkowe zgodnie z opisem ze strony http://www.radiomods.co.nz/superstar360align.html
    I tu niespodzianka - TP7,8,9 są opisane inaczej na płycie mojego superstara niż w powyższym linku (a dokładnie jak http://www.radiomods.co.nz/superstar3900align.html ). Czy nie zwracać na to uwagi i ustawić jak w linku? Tuż po wymianie tranzystora mocy wcisnąłem na chwilkę nośną i uzyskałem wychylenie wskaźnika mocy.Po ustawieniu prądów spoczynkowych wg pierwszego linku wskaźnik mocy nawet nie drgnie, a w AM/FM pobór prądu przez radio wzrasta do 2A. Driver oraz końcówka mocy zaczynają się rozgrzewać.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    2312 kilkanaście lat po tym jak zaprzestano produkcji... Gratulacje jak udało ci się kupić oryginały.
    Prawie pewne jest, że kupiłeś malowanki.
    Michał
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Jap wrote:
    Wymieniłem go, po czym zacząłem ustalać prądy spoczynkowe zgodnie z opisem ze strony...

Tam jest błąd. Zamienione jest TP8 z TP9.

Powinno być tak :

Pozdrawiam.
    Jap
    Level 29  
    2sc2312 kupiłem w Poltroniku - coś ok 4PLN /szt. Malowanka - tzn mam rozumieć, że ten tranzystor nie ma nic wspólnego z 2sc2312?

Troszkę dziwna ta moja wersja superstara bo nawet potencjometry są rozstawione inaczej niż z linku powyżej.Bias drivera to VR11 a końcówki to VR10.
    Załączam zdjęcie mojej wersji:

Ustawiłem 20mA prądu spoczynkowego dla drivera (mniej nie mogę!!!) oraz 90ma dla PA. Uzyskuję 1W mocy na najniższej bandzie.

czy to wina tej malowanki? czy zacząć kręcić rdzeniami cewek dla uzyskania pełnej mocy?
    SP5IT
    Malowanki. Kup 2078 tylko działające, włóż w radio i ustaw prądy.
    Michał
    Jap
    Level 29  
    w takim razie jestem w lekkim szoku. Pierwszy raz spotykam się z podróbkami tranzystorów.
    Dziwi mnie jedna rzecz - czemu po wymianie tranzystora wskazówka wskaźnika mocy poszła do połowy skali (ok 5W). Tylko mi się zachciało ustawiać prądy spoczynkowe - na PA było ok 30mA. Jednak później nie byłem w stanie uzyskać pełnej mocy - choć moc nie zależy od prądów spoczynkowych. Sprawdzałem ponownie tranzystor multimetrem - wydaje się OK. Czy jest sens wymieniać go na nowy (zamówiłem więcej w razie bidy). Dziwne też było to, że zmieniając położenie potencjometru odpowiedzialnego za moc AM na wskaźniku zawsze był 1W.

No i jak kupić te 2078 działające skoro nie można ufać nowym tranzystorom?
    SP5IT
    W Soltroniku mają działające :) Zawsze się tam w nie zaopatruję.
    Michał
    SP5ANJ
    Witam.

Jap wrote:
    Ustawiłem 20mA prądu spoczynkowego dla drivera (mniej nie mogę!!!) oraz 90ma dla PA.

Osobiście dla zachowania lepszej liniowości driver-a zwiększyłbym prąd spoczynkowy do 40mA.
    Quote:
    Uzyskuję 1W mocy na najniższej bandzie.

Świadczy to o tym, iż ktoś już chyba stroił tor nadajnika.
    Quote:
    czy zacząć kręcić rdzeniami cewek dla uzyskania pełnej mocy?

Stroić wszystkie filtry w części nadawczej. Jedyna metoda. Na max. sygnału (poziomu) w.cz. na wyjściu nadajnika (sztucznym obciążeniu 50Ω .

Stroić w paśmie CB tj. na np. kanale 20-tym.

Pozdrawiam.
    Jap
    Level 29  
    PA utrzymać na ok 100mA? Różne dane daje się spotkać w necie... od 50mA do 100mA. Wstępnie prąd drivera był właśnie ok 40mA ale nie mam gwarancji czy ktoś tam wcześniej nie kręcił czym popadnie (wydaje się, że odbiornik nie tknięty bo czułość / selektywność porównywalna na ucho z lincolnem, również f jest ok). Nie mam niestety sprzętu żeby profesjonalnie ustalić prądy spoczynkowe wzmacniacza - czyli generator dwu tonowy i oscyloskop (właśnie niedawno mi padł mi lampowy made by Philips).
    Jap
    Level 29  
    Po kolejnej walce z końcówką mocy muszę zrobić sobie przerwę bo padł mi 2SC2312. Zacząłem kręcić cewką, która na zdjęciu miała wosk na sobie. Niestety żadnych efektów... coś mnie tknęło aby po ustawieniu prądów spoczynkowych zrobić eksperyment. Mało profesjonalnie postanowiłem dołączać przewody po kolei do kolektorów tranzystorów tworząc z nich mini antenę. Oddalony ok 1m Lincoln pokazywał siłę sygnałów z tej minianteny (wyjście PA oczywiście obciążone 50Ohm). I okazało się, że najsilniejszy sygnał uzyskuję z kolektora 2SC2086, lub bazy 2SC2166 !!! Zacząłem mierzyć napięcie na kolektorach drivera i PA i okazało się, że znalazłem zimny lut na TP7. Jaka wielka była moja radość. Po przylutowaniu znów nic.... a nawet gorzej niż wcześniej. A na dodatek okazało się, że padł 2SC2166. Nie ma "przejścia" między B a E.
    Ale najciekawsze jest to, że po dolutowaniu zimnego punktu mój miernik uniwersalny oszalał... nie mogę pomierzyć prądów spoczynkowych! on po prostu pokazuje MAX nawet gdy podłączę tylko 1 przewód do TP 7, 8 lub 9. To bardzo dziwne, ponieważ PA nie jest jeszcze załączone a miernik szaleje. Jak to możliwe?

p.s.1. 2 tranzystorki a tyle ambarasu. Nie miałem aż tyle problemów z PA Antka na pasmo 80m.

p.s.2. odkryłem jeszcze, że modulacja AM nie działa w TX :( ... Będzie kolejny krok analizy. Modulacja FM, SSB działa wyśmienicie (do 2 ostatnich stopni wzmacniacza mocy). Czy to możliwe, że AM zostało sztucznie zablokowane na rynek Niemiecki (pochodzenie tego radia). Nośna jest, brak tylko modulacji - nawet beepa obecnego na każdej innej modulacji).
    SP5IT
    TR51 do wymiany.
    Masz PC-893 PCB czy PB-010?
    M
    Jap
    Level 29  
    Sorki - pomyłka - padł mi 2SC2166 a nie 2316

PCB to PB-10

Co tak na prawdę robi TR51 i układ dookoła jego?

Sprawdzałem napięcie na punkcie TP7,8,9 względem masy - jest pełne napięcie 13,8V podczas odbioru jak i nadawania.
    User removed account
    Level 1  
    Jap
    Level 29  
    trochę dziwna ta strona. Ja ma wersję 360FM i mam inne f jak tam opisane, nie mogę mieć 21W w SSB bo mam tylko 1 tranzystor końcowy i mam CW.
    Zastanawiałem się, czy na rynek Niemiecki z braku możliwości redukcji kanałów AM do chyba 12 i 1W mocy o prostu coś wycięli,żeby został tylko odbiór AM. No ale to będzie ciąg dalszy zabawy. Najpierw muszę odpalić PA
    SP5IT
    Z 2312 uzyskasz około 16-18W PEP.
    TR51 to modulator AM.
    Michał
    SP5ANJ
    Witam.
    Jap wrote:
    PA utrzymać na ok 100mA?

NIE PA tylko prąd spoczynkowy (jako liniowość wzmacniacza - drivera i stopnia końcówki mocy w.cz.) .
    Quote:
    Wstępnie prąd drivera był właśnie ok 40mA ale nie mam gwarancji czy ktoś tam wcześniej nie kręcił czym popadnie (wydaje się, że odbiornik nie tknięty bo czułość / selektywność porównywalna na ucho z lincolnem, również f jest ok).

Quote:
    Nie mam niestety sprzętu żeby profesjonalnie ustalić prądy spoczynkowe wzmacniacza

Tu właśnie jest cały problem zbadania tego prądu spoczynkowego.

Podpowiem, że aby zmierzyć prąd spoczynkowy tranzystora (w funkcji jego liniowości) [czytaj : klasy AB lub AB1 lub A] , jednym z podstawowych przyrządów jest "amperomierz prądu stałego" = i nic więcej . :cry:

Proponuję oddać radio w ręce Fachowca z Radiotechniki a On ustawi co i jak trzeba. :D

Pozdrawiam.
    Jap
    Level 29  
    SP5ANJ - pisząc "PA utrzymać na ok 100mA" miałem na myśli oczywiście jego prąd spoczynkowy - w końcu o tym pisaliśmy kilka linijek wyżej.

Co do profesjonalnego ustalenia prądów spoczynkowych to poza amperomierzem przydałaby się obejrzeć sygnał SSB na oscyloskopie przy podłączeniu na wejście mikrofonowe generatora dwutonowego 1kHz + 1,8kHz aby sprawdzić liniowość całego toru podczas jego strojenia. Ale chyba obejdzie się i bez tego.

A co do fachowców to jeszcze za wcześnie. Uruchamiałem kilka konstrukcji radiowych (większość odbiorników KF/NOAA/UHF , konwertery, transwertery no i Antka) także dam i radę z FM360. Z tym, że porównując jego układ z poprzednimi konstrukcjami jest dla mnie trochę skomplikowany. Ale przy okazji człowiek się czegoś nauczy :)
    Jap
    Level 29  
    Znalazłem dziś stary 2sc2078 - nie mam wyjścia, muszę podmienić go pod uszkodzony driver 2sc2166. Poczytałem trochę o tych malowankach i nie mogę wyjść z podziwu jak można sprzedawać takie łajno? Jak to możliwe, że sprzedaje się niedziałające tranzystory? Ludziska piszą, że zamiast 10W uzyskują 100razy mniej!!! SZOK. I jak tu bawić się elektroniką, jak człowiek kupuje nowy element, który nie działa z definicji.
    Olek II
    Moderator
    Jap wrote:
    Znalazłem dziś stary 2sc2078 - nie mam wyjścia, muszę podmienić go pod uszkodzony driver 2sc2166.

Nie bardzo taka zamiana zda egzamin. Popatrz na parametry tych tranzystorów i porównaj. Od "bidy", to będzie chodziło, ale to nie to co powinno być. Masz problem z kupnem 2SC2166?
    Jap
    Level 29  
    Zamówiłem kilka szt 2SC2166 w sklepie z elementami elektronicznymi. Tylko jak się naczytałem o tych malowankach wolałbym zastosować coś z odzysku. Walcząc z 2312 niechcący posadziłem i 2166. Teraz, jak wstawię 2 malowanki to już będzie walka na całego. Muszę wpierw spróbować uruchomić mój oscyloskop i/lub odnaleźć sondę w.cz. Miałem sporą przerwę w zabawie w elektronikę :(

Wczoraj natknąłem się też na opis zastosowania tranzystora unipolarnego w końcówce mocy. Może to i dobra droga? Działał takowy (IRF520) w Antku, i pamiętam że chłopaki wyciskali z niego ponad 10W po modyfikacji oryginalnego projektu.
    maylo
    Level 26  
    Witaj nie wiem czy coś Ci to pomoże ale w SS 3900 EFT z 3 IRF-ów 520 wychodzi około 20 Wat (niestety ze znacznym spadkiem modulacji AM), w niższych modelach SS 3900 na 2xIRF520 około 12W przy akceptowalnej modulacji AM, max 14-16 Wat.