Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Computer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pomoc w wyborze anteny naziemnej.

4stefan 03 Paź 2010 20:19 4383 20
  • #1 03 Paź 2010 20:19
    4stefan
    Poziom 8  

    Witam,

    mam mały problem z doborem anteny naziemnej. Otóż używam anteny siatkowej z zasilaczem i jestem średnio zadowolony z niej (dobry odbiór TVP 1, TVP2, POLSAT lecz kiepski TV 4 poprzez nakładanie się obrazu na siebie). Szukam nowej anteny, która w jednym położeniu da mi możliwość doskonałego odbioru wszystkich programów naziemnych. Do postu załączam cztery typy anten i czekam na jasne propozycje wyboru odpowiedniej.

    Pozdrawiam serdecznie

    Aha jeśli to pomoże w czymkolwiek to moja lokalizacja nadajnikowo-odbiorowa to Gorzów.

    1.
    Pomoc w wyborze anteny naziemnej.

    2.
    Pomoc w wyborze anteny naziemnej.

    3.
    Pomoc w wyborze anteny naziemnej.

    4.
    Pomoc w wyborze anteny naziemnej.


    Przed napisaniem Tematu proszę przeczytać regulamin.
    O rejonie tym - pisaliśmy już często.

    Regulamin pkt. 14 .
    Obrazki 3. i 4. poprawiłem. [SP5ANJ]

    0 20
  • Computer Controls
  • #2 03 Paź 2010 20:40
    ElectroTom
    Poziom 24  

    Yagi.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 03 Paź 2010 21:16
    irekr
    Moderator

    I bez wzmacniacza.....
    Nakładanie się obrazów to właśnie wynik przesterowania wzmacniacza, niekoniecznie sygnałem telewizyjnym.
    Gdzie mieszkasz w Gorzowie...?

    0
  • Computer Controls
  • #4 03 Paź 2010 21:39
    Martinez1989
    Poziom 14  

    Tylko i wyłącznie kierunkowe, i napisz dokładnie lokalizację..

    0
  • #5 03 Paź 2010 21:39
    4stefan
    Poziom 8  

    Yagi??? A co to za antena??? Który nr z podanych anten???

    W Gorzowie mieszkam na Zakanalu :-) / ul. Koniawska

    0
  • #6 03 Paź 2010 21:42
    irekr
    Moderator

    Trochę to mało, jakaś ulica, pozycja geograficzna, odległość od Janic...?

    0
  • #7 03 Paź 2010 21:45
    4stefan
    Poziom 8  

    Gorzów - 52°43'51″N 15°14'17″E

    0
  • #8 03 Paź 2010 21:45
    irekr
    Moderator

    oki, sprawdzam..
    Jeżłei mieszkasz Sikorskiego niedaleko Chrobrego to masz problem....
    moment...

    0
  • #9 03 Paź 2010 21:49
    4stefan
    Poziom 8  

    Głównie chodzi mi o to, która antena będzie najlepsza w uniwersalnych warunkach...

    0
  • #10 03 Paź 2010 21:50
    irekr
    Moderator

    Nie ma anteny uniwersalnej....
    ale sprawdzam jakie u Ciebie sa sygnały....

    0
  • #11 03 Paź 2010 21:54
    4stefan
    Poziom 8  

    Nadajnik "Jemiołów" koło Świebodzina.

    0
  • #12 03 Paź 2010 22:20
    irekr
    Moderator

    Wiem, byłem na tym maszcie kilkukrotnie, w nocy ze szczytu fajnie widac światła Berlina....
    Analizuję...

    Dodano po 24 [minuty]:

    No to mamy poważny problem.
    TVP1/2/3 oraz Polsat (k.32, 29, 49 i 26) masz z Jemiołowa, jakość dobra z tym że Polsat (k.26) i TVP3 (k.49) będą nieco słabsze. DVB leci w Gorzowie jak drut nawet na pokojowej antenie.
    Problem jest z kanałem 40 - TV Odra/TV4.

    Nadajnik na Urzędzie wojewódzkim jest po przeciwnej stronie co Jemiołów i z tego powodu jest kłopot.
    Podstawowy jednak problem to szybko zbliżający się koniec pracy nadajników analogowych, za mniej niż rok wszystkie będą wyłączone. Czy jest sens inwestować w rozbudowane instalacje antenowe i do tego ich konstrukcja jest kłopotliwa właśnie z uwagi na tenże nadajnik na Urzędzie wojewódzkim.
    Czy jesteś w stanie przestawić się na odbiór sygnałów cyfrowych? Wcześniej czy później musisz to zrobić, zapewne będzie trochę zamieszania w tych multipleksach, zanim się to wszystko ustabilizuje.
    Ciekawi mnie jak rozwiążą problem koncesji TV ODRA i jak ten sygnał będzie zlokalizowany. Nadajnik analogowy powinien być wyłączony razem z Jemiołowem, ale jak to u nas nic nie wiadomo....
    Dodatkowo z Janic ma być nadawany jeden z multipleksów, ciekaw jestem jak to ożenią....
    To jak ? Startujesz do cyfry...?

    0
  • #13 03 Paź 2010 22:32
    matis057
    Poziom 33  

    W tej chwili leci MUX2 z Jemiołowa więc ja na Twoim miejscu bym spróbował startować do NTC.

    0
  • #14 03 Paź 2010 22:37
    irekr
    Moderator

    Właśnie....
    A swoja ścieżka Gorzów Wielkopolski i Zielona Góra będą chyba prekursorami współistnienia "dużych" multipleksów i "multipleksów lokalnych".
    Naprawdę jestem ciekawy jak to rozwiążą logistycznie.

    0
  • #15 03 Paź 2010 22:56
    4stefan
    Poziom 8  

    No to powiedzmy, że jestem gotów startować do cyfry... więc słucham rad mentorze "irekr". Jestem w temacie laikiem, więc trzeba tłumaczyć mi krok po kroku wraz z prostym językiem nazywania sygnałów i przedmiotów :-)

    Z góry dziękuję za pomoc i zaangażowanie.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Tak przy okazji to uważam, że Gorzów będzie pokrzywdzony odnośnie DVB-T (lokalizacja nadajnika)... Uważam że Gorzów powinien posiadać własny nadajnik...

    Pomoc w wyborze anteny naziemnej.

    Hmm... czy da rady to jeszcze zmienić ???

    0
  • Pomocny post
    #16 04 Paź 2010 00:09
    irekr
    Moderator

    Dobrze mówi.. nalać. Mu.....

    Z tym pokrzywdzeniem nie jest tak źle.
    Gorzów nie tylko powinien mieć swój nadajnik ale będzie miał swój nadajnik.
    W wykazach http://radiopolska.pl/wykaz/polskadv.php Czyli Janice na k.21. Zresztą kanał 21 jest jednym z wielu uzgodnionych na tym obszarze. Nie jest do końca powiedziane czy będzie to z Janic czy z budynku UW ale na pewno nadajnik TV cyfrowy będzie stał.
    Tabelka która podałeś jest już oczywiście nieaktualna, zresztą jak większość planów cyfryzacji naszego Pięknego Kraju.
    Wg GE06 (uzgodnień genewskich z 2006 roku) na terenie woj. lubuskiego sa przewidziane kanały;
    - na północy: 32, 29, 26, 46, 21, 45, 69
    - na południu: 32, 41, 22, 48, 21, 45, 61,
    z tym że kanały 69 i 61 nie są obecnie przewidziane do zastosowań telewizyjnych.
    Jeżeli prześledzisz rozwój wypadków na stronach tak elektrody jak i Radiopolski, a szczególnie http://forum.emitel.pl to zaczniesz ja czytać jak całkiem niezłą literaturę sensacyjna. Jak to zwykle w naszym Kraju, gdzie w grę wchodzą BARDZO DUŻE PIENIĄDZE.
    Ale wracamy do spraw przyziemnych.
    Aby prawidłowo odbierać programy nadawane cyfrowo należy:
    - zaopatrzyc sie w odbiornik cyfrowy dla standardu MPEG4 AVC H264 8k 64QAM lub:
    - wyposażyć posiadany odbiornik w tuner cyfrowy (spotyka się określenie STB - Set Top Box).

    Wszystkie szanujące się sieci handlowe sprzedają w Polsce niemal wyłącznie odbiorniki odbierające MPEG4, ale przed zakupem lepiej jest sprawdzić czy rzeczywiście odbiornik jest taki jak powinien.
    Nie nadają się do użytku w Polsce tanie tunery sprowadzane z Niemiec. W Niemczech obowiązuje system MPEG2. W Gorzowie odbierane są wszystkie multipleksy z Berlina. I ważna uwaga: odbiornik polski z MPEG4 odbierze sygnały niemieckie z MPEG2, natomiast odbiornik niemiecki z MPEG2 nie odbierze sygnału MPEG4.
    Do niektórych odbiorników z MPEG2 można założyć moduł CI, transkodujacy MPEG4 do MPEG2 ale należy traktować takie rozwiązanie jako ostateczność.
    Odbiorniki z MPEG4 znajdziesz na stronach internetowych sieci handlowych.
    W niektórych sieciach handlowych są także w sprzedaży same tunery, tak dla odbiorników wyłącznie analogowych jak i takich które maja analogowe tunery ale potrafią odebrać cyfrowy przekaz np. w HD z tunera satelitarnego czy płyty DVB/BR
    Tunery NTC także występuja jako elementy zestawów Telewizji Na Kartę jak i Dekoderów Satelitarnych dla Platform Cyfrowych.
    Przykładowy tani tuner NTC ze strony Dipola: http://www.dipol.com.pl/tuner_dvb-t_opticum_ft16p_A99410.htm.
    Do takiego tunera podłączasz prosta antenę, np http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_19-21-69_dvb-t_A1911.htm z symetryzatorem - OBOWIĄZKOWO BEZ WZMACNIACZA - stosowanie wzmacniaczy w warunkach miejskich jest niecelowe z uwagi na znajdujące się w pobliżu stacje bazowe telefonii komórkowej.
    Sygnały z Jemiołowa w Gorzowie są bardzo silne, koledzy na Elektrodzie czy na Radiopolsce podają że typowe wskazania siły sygnału są w zakresie od 70 do 100% i jakości powyżej 90%.


    To tyle na początek.
    Zawartość pakietów (tzw. MUX-ów się ciągle zmienia i niebawem możesz się spodziewać co najmniej 14 kanałów w tym co najmniej jeden (TVP-HD) z jakością HD.
    Tuner który podałem odbierze doskonale wszystkie multipleksy niemieckie, zza Odry leci ponad 30 kanałów TV....
    pozdrawiam...

    0
  • #17 04 Paź 2010 08:12
    4stefan
    Poziom 8  

    Niestety ale w Gorzowie ma być TYLKO "RON" - Radiowy Ośrodek Nadawczy, a w zielonej "RTCN" - Radiowo-Telewizyjne Centrum Nadawcze więc reasumując moje miasto traci znowu na wartości...

    0
  • #18 07 Paź 2010 21:14
    Nyfiaty
    Poziom 10  

    Wyczytałem, że w Gorzowie odbiór telewizji analogowej może być niemożliwy w każdej chwili, bo wyłączenie nadawania planowano na dniach.
    A jak to jest w rzeczywistości?

    0
  • #19 07 Paź 2010 22:36
    irekr
    Moderator

    Nieaktualna informacja....
    Dopiero za niecały rok....

    0
  • #20 09 Paź 2010 21:34
    Nyfiaty
    Poziom 10  

    Dzięki irekr za odpowiedź.
    Z tego wynika, że modernizację swojego systemu antenowego, mogę spokojnie zaplanować na wiosnę.

    0
  • #21 10 Paź 2011 18:11
    4stefan
    Poziom 8  

    Wniosek jest jeden... otóż nie warto inwestować w antenę naziemną, tylko poczekać aż będzie naziemna telewizja cyfrowa i kupić odpowiedni telewizor :-)

    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.

    0