Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ADS LX 800 - dziwny Protect.

04 Paź 2010 02:45 2509 9
  • Poziom 16  
    Witam, na weekendzie grałem wesele i poprawiny (właśnie wróciłem) i strasznie niepokojące zdarzenia mnie spotkały w trakcie, mianowicie:
    Mam m.in. ADS LX 800 który napędza sekcje średniotonową w postaci 2x Celestion TF1020 połączone równolegle. Kros to DBX Driverack PA. pod koniec wesela zauważyłem, że co jakis czas brakuje środka, patrzę na ADS od pasma średniego a tu co kilka minut zapala się Protect na obu kanałach i po kilku sekundach wzmacniacz wraca do pracy. W przerwie sprawdzam powietrze - od wiatraka leci letnie wiec przegrzanie odpada, na przesterach nie gram bo mikser na wyjściu ma około 0dB, czułość Driveracka ustawiona na +4dB, limitery się nie zapalają, pasmo nie jest podbite na zwrotnicy. lekka kompresja ustawiona na wejściu procesora (tr: -5dB, ratio: 1,5dB), kontrolka SIGNAL/CLIP na ADS tylko na zielono i tłumiki końcówki na maks. 7/10. Głośniki zastępczą impedancję maja około 4R kable zwarcia nie mają. Zdjąłem trochę na main na mikserze i o dziwo przestał się ADS "resetować". Ale dodam, że wiele razy grałem w identyczny sposób bo od początku roku. Dzisiaj i wczoraj ten cyrk dopiero pierwszy raz wystąpił. Raz w przerwie przyjrzałem się odpoczywającemu ADS-owi i w jednej chwili zauważyłem jak kontrolka READY na krótką chwilkę zgasła i słychac było cyknięcie przekaźnika.
    Co to może być?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 15  
    Witam
    Spotkałem się z podobną sytuacją dla dwóch mocniejszych kanałów wzmacniacza ADS DPA2200 (czterokanałowy). W nim wygląda to tak, że protect odcina kolumny zanim jeszcze mrugnie dioda clip. Dawniej nawet bardzo częste zapalenie clip nie powodowało odcięcia wyjścia wzmacniacza. Pracował on od wielu lat w tym samym miejscu i na słuch da się bez problemu stwierdzić że wcześniej oddawał większą moc, a zabezpieczenie się nie uruchamiało. Może ktoś już naprawiał taką usterkę i wie co może być przypuszczalną przyczyną. Wszystko co jest poza wzmacniaczem jest sprawdzone i na innym chodzi bezproblemowo (kable, kolumny, zasilanie).
    Pozdrawiam.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 25  
    Zwora na kablu do kolumny lub niestałe połączenie gdzieś na speakonach. Rozmontuj wszystkie wtyki i sprawdź.
    Jak nie to - sprawdź na innych paczkach (np. dużo mocniejsze doły i daj do spodu)
    Jak się będzie też wyłączał ślij dziś do serwisu ADS i na piątek będzie gotowy do boju
  • Serwisant
    Jeszcze należało by sprawdzić kable połączeniowe do sieci jak i same przedłużacze. Właśnie taki efekt może spowodować nadmierny spadek napięcia 230V.
  • Poziom 32  
    Już gdzieś to napisałem ale ADS LX są ogromnie czułe na spadki napięć. Ale poszukiwania zaczynać od okablowania.
  • Poziom 16  
    Dziś miałem telefon z serwisu ADS - okazało się, że kondensatory w zasilaczu się skończyły (wizualnie były ok bo sprawdzałem przed wysyłką) no i 150 zł netto trzeba zapłacić ;(
    Ale nic nie pociesza tak jak tekst "No to teraz ma pan na kolejne 10 lat" ;)
  • Poziom 32  
    toma2005 napisał:
    Dziś miałem telefon z serwisu ADS - okazało się, że kondensatory w zasilaczu się skończyły (wizualnie były ok bo sprawdzałem przed wysyłką) no i 150 zł netto trzeba zapłacić ;(
    Ale nic nie pociesza tak jak tekst "No to teraz ma pan na kolejne 10 lat" ;)


    Jak stary był ten ADS? Ja mam dużo starsze końce i nic podobnego się nie stało?
  • Poziom 16  
    Kupiony był nowy w 2000 roku, czyli 10 lat grania weselnego czyli w przybliżeniu całą noc w sobotę i ewentualnie w niedzielę. Dawnej napędzał pełne pasmo - teraz tylko MidRange 120- 1900 Hz.
  • Poziom 26  
    Czyli wsadzili szajs na poczatku, mój kolega ma dużo starszego LX 800, i jedynie soft start padł.
  • Poziom 16  
    Kolejna okazja do testu bojowego to Sylwestra. Ale ważne, że serwis sprawnie działa. Można zamknąć temat.