mazi92 napisał: Dzięki za tak duże zainteresowanie moim tematem.
Zastanawiałem się już wcześniej nad zainstalowaniem zaworu zwrotnego w tym miejscu gdzie proponuje kolega Plumpi. Domyślałem że powstaje jakiś dodatkowy nie potrzebny obieg wody.
Uważam, że w chwili, kiedy skręcasz zawór na 0 pompa CWU powoduje, że powstaje dodatkowy obieg wody, która krąży poza kotłem w kółko. Ten obieg wygląda tak jak pokazują strzałki na rysunku Damiana.
Kręci się on w przeciwnym kierunku niż podczas pracy pompy CO.
Zawór zwrotny należy zamontować na odcinku instalacji pomiędzy trójnikiem odejścia do pompy CWU, a zaworem 4-drogowym. Zawór zwrotny powinien przepuszczać w kierunku do zawory 4-drogoweg i blokować przepływ w kierunku od zawory 4-drogowego do trójnika. Powinien to być zawór zwrotny bezsprężynkowy (klapkowy). Chodzi o to, że ma stawiać jak najmniejszy opór dla przepływu. W przeciwnym wypadku skróci się zakres regulacji na zaworze 4-drogowym, a tym samym jego precyzja regulacji.
Może tutaj sobie wyjaśnijmy jak działa zawór 4-drogowy.
Otóż zawór ten tworzy dwa, niezależnie kręcące się i mieszające się z sobą obiegi wodne. Jeden po stronie kotła, a drugi po stronie grzejników.
W pozycji 0 obiegi te są jakgdyby rozdzielone tzn. mieszanie pomiędzy tymi obiegami jest na bardzo małym poziomie. Mówiąc najprościej bardzo mała ilość gorącej wody z obiegu kotła przenika do obiegu grzejników. Jednocześnie obiegi te mają najmniejsze siły dławienia dla tych obiegów.
W pozycji 10 tego zaworu obigi kotła oraz grzejników są najmocniej przydławione, a prawie cała ilość gorącej wody krąży bezpośrednio pomiędzy kotłem, a grzejnikami.
Jak więc widzisz, ustawiając zawór na 0 odcinasz grzejniki i jednoczesnie otwierasz obieg wody: kocioł -> zawór 4-drożny -> kocioł
przy takim ustawieniu obieg ten ma niewielkie dławienie, dlatego, kiedy załączy się pompa CWU powoduje ona przeciąganie wody w przeciwnym kierunku tj. pompa CWU -> bojler -> zawór 4-drozny -> pompa CWU
Oczywiście jednocześnie kręci się drugi obieg ten prawidłowy: pompa CWU -> bojler -> kocioł -> pompa CWU
Lecz obydwa strumienie się non-stop mieszają, a ilość gorącej wody, która grzeje CWU jest minimalna.
Dlatego też trzeba zablokować możliwość tworzenia się tego nieporządanego obiegu.
mazi92 napisał: Czy zamontowanie tego zaworu wiąże się znacznym zmniejszeniem żywotności kotła ?
Nie ma żadnego znaczenia dla żywotności kotła.
mazi92 napisał: Jeśli chodzi o efekt o którym pisał Damian_85 (to że gorąca woda ma większe ciśnienie i prędzej płynie do pompy) wydaje mi się że nie spełnia całkowicie swojego zadania. Nawet kiedy kocioł osiągnie temperaturę zadaną w chwili gdy przełączam zawór z 0 na 10 na rurze która prowadzi gorącą wodę do bojlera można poczuć duży wzrost temperatury.
Nie wiem skąd Damian "wytrzasnął" takie informacje, że woda po rozgrzaniu ma większe ciśnienie. Dla mnie jest to totalna bzdura.
Nie wiem o co Damianowi chodziło. Póki co "nabrał wody w usta"
W Twoim przypadku jest to układ otwarty i panujące w tej instalacji ciśnienie jest prawie stałe i zależy w 99% od poziomu wody w instalacji (od poziomu słupa wody). Oczywiście pomijając tutaj dodatkowe ciśnienie wywołane pracą pompy.
Co prawda po rozgrzaniu wody dochodzi jeszcze efekt konwekcji i powstała siła wypierania gorącej wody do góry powoduje niewielki wzrost ciśnenia, ale jest to wartość prawie niemierzalna, nie mająca żadnego znaczenia dla pracy zaworu 4-drogowego.
Może kwestia podnoszenia słupa wody na skutek rozszerzalności cieplnej ?
Niestety ten efekt także nie ma żadnego wpływu na zmianę ciśnienia, ponieważ wraz z rozszerzaniem się wody, spada jej gęstość.
Na koniec jeszcze wytłumaczę dlaczego u Ciebie się to dzieje.
Prawdopodobnie masz przewymiarowany kocioł tzn. zbyt duży jak na potrzeby Twojego domu lub też nie masz jeszcze podłączonych wszystkich grzejników, dlatego jesteś zmuszony schodzić regulacją zaworu 4-drożnego do zera. Normalnie układ powinien być tak dobrany, że zawór ten powinien być mniej-więcej w pozycji środkowej.
Jednocześnie możesz mieć źle dobrane średnice rur przy kotle tzn, od kotła do trójnika, od którego odchodzi zasilanie bojlera.
Prawdopodobnie odcinek ten wykonany jest rurą o tej samej średnicy, jak ta, która biegnie od tego trójnika do zaworu 4-drogowego.
Stąd też powstają opory w tym prawidłowym obiegu od kotła do bojlera.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.