Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

konica 3135 (p51)

areksuchodolski 21 Wrz 2004 08:57 914 7
  • #1 21 Wrz 2004 08:57
    areksuchodolski
    Poziom 16  

    Mam problem z ta kopiarka, mianowicie prosi o zamknieci drzwi frontowych. myslalem ze jest uszkodzony wylacznik, sprawdzilem na poczatku omomierzem - wylacznik dziala. Dowiedzialem sie ze nalezy go i tat oczyscic (styki). zrobilem bez satysfkcjonujacego rezultatu. Zaczalem szukac dalej, doszedlem do elektroniki. sprawdzilem bezpieczniki, bezpieczniki półprzewodnikowe- sa sprawne. Plyta trafila do elektronika, wymienil 2 rezystory, ale kopiarka nadal nie dziala. CZasami mi sie uda ja uruchomic na kkilka kopii i po czasie znowu pojawia sie blad. sprawdzilem przewody od wylacznika do plyty, nie sa przerwane (wg mniernika). gdzie jeszce moze tkwic jakis blad???

    Prosze o rade

    Z gory dzieki wszystkim chetnym
    AREK SUCHODOLSKI

    0 7
  • #2 21 Wrz 2004 09:32
    rafkrzy
    Poziom 16  

    tam masz dwa "włączniki " klapy przedniej i wg. instrukcji jeden albo obydwa są niezałączone albo brakuje 24V

    0
  • #3 21 Wrz 2004 19:07
    Erni1
    Poziom 20  

    Sprawdź zasilacz DC najprawdopodobniej brakuje +24V (zimny lut, pęknięta płytka zasilacza, brak styku itp.)

    0
  • #4 22 Wrz 2004 16:19
    rafkrzy
    Poziom 16  

    faktycznie tam jest tylko jeden włącznik z lewej strony to zostaje Ci DC to jest ta płyta o której pisałes na PW może ma jakies zwarcie sprawdz czy woogóle wychodzi z niej 24v jeżeli tak odpina pokolei zespoły które są tym zasilane

    0
  • #5 22 Wrz 2004 17:26
    leslu
    Poziom 12  

    Witam
    Spróbuj zrobić mostek na płycie głównej tam gdzie przychodzą kable od wyłącznika drzwi w ten sposób ograniczysz gdzie szukać. Maszyna pomyśli że ma zamknięte drzwi jeżeli uszkodzenie jest na wyłączniku lub na okablowaniu które pojawia się w trakcie kopiowania. Jeżeli to nie da efektu zostaje szukać na PG

    0
  • #6 22 Wrz 2004 17:38
    Erni1
    Poziom 20  

    Tam są dosyć grube kabelki i raczej je ciężko uszkodzić

    0
  • #7 23 Wrz 2004 08:17
    areksuchodolski
    Poziom 16  

    mostek robilem praktycznie na samym poczatku, nic nie pomoglo. maszyna zrobila kilka kopii i znowu p51.

    0
  • #8 23 Wrz 2004 20:56
    rtoip303
    Poziom 12  

    Sprawdź:
    1. Bezpiecznik F4 na płycie głównej niedaleko złącza CN61
    2. Elektromagnes napędu taśmy czyszczącej utrwalania
    3. Popraw złącza w zasilaczu.

    0