Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Samsung RSH1KBBPE1/XAG przestała mrozić..

jareckigdansk 04 Paź 2010 22:35 7548 11
  • #1 04 Paź 2010 22:35
    jareckigdansk
    Poziom 8  

    Witam, niestety po kolejny moja lodówka sprawia mi zawód..
    Mam nadzieje, że i tym razem zdołacie mi pomóc:D ,
    Tym razem problemem jest zamrażalnik, otóż kiedy wyjeżdzałem na urlop na dwa tygodnie postanowiłem, że odłączę główny bezpiecznik od prądu w mieszkaniu i tak też zrobiłem. Po włączeniu zasilania dość długo się mroziła ta zamrażarka ( jakieś 20 godzin), w każdym razie po tym czasie udało mi się uzyskać pożądane -20 stopni . Z rana natomiast zauważyłem, że mimo pokazywanej temperatury - 20 stopni w lodówce jest ciepło. Postanowiłem zresetować no i okazało się ,że w rzeczywistości jest tylko 9 stopni. Po próbie zmniejszenia temperatury na wyświetlaczu zmienia się do pożądanej temperatury , natomiast mam wrażenie ,że w rzeczywistości ma to miejsce tylko do 1 stopnia. Dodam,że w zamrażalniku nic nie było ruszane, bardzo proszę o pomocne rady... Pozdrawiam serdecznie

    0 11
  • #2 04 Paź 2010 22:40
    jannaszek
    Poziom 39  

    Czy aby nie padł czujnik temperatury?
    Czy też lodówka zaczyna mrozić coraz słabiej, coś nie kumam.

    0
  • #3 04 Paź 2010 22:48
    jareckigdansk
    Poziom 8  

    jannaszek napisał:
    Czy aby nie padł czujnik temperatury?
    Czy też lodówka zaczyna mrozić coraz słabiej, coś nie kumam.

    zamrażalnik przestał mrozić-tylko chłodzi, w ogóle już nie mrozi... czujnik tak do temperatury 1 stopnia dobrze pokazuje, pózniej przekłamuje i dopiero po resecie dobrze pokazuje

    0
  • #4 04 Paź 2010 22:54
    jannaszek
    Poziom 39  

    Rozszczelnienie przeważnie następuje po odszranianiu, lub długim przestoju.
    Więc to by pasowało że tracisz gaz i chłodzenie. O ile idzie cały czas agregat.
    Bo jeśli się wyłącza, to wina czujnika, który głupieje,razem z termoregulatorem.
    Piszę kilometry tekstu bo nie potrafisz określić:
    1.-Idzie agregat, a nie mrozi
    2. agregat się nie włącza, lub rzadko. Tyle.

    Trzeba jasno precyzować, teraz znowu rozmyślam czy tylko paproch zatkał kapilarę zamrażalnika, ale na oróżno, bo brak konkretów.

    0
  • #5 05 Paź 2010 08:25
    jareckigdansk
    Poziom 8  

    jannaszek napisał:
    Rozszczelnienie przeważnie następuje po odszranianiu, lub długim przestoju.
    Więc to by pasowało że tracisz gaz i chłodzenie. O ile idzie cały czas agregat.
    Bo jeśli się wyłącza, to wina czujnika, który głupieje,razem z termoregulatorem.
    Piszę kilometry tekstu bo nie potrafisz określić:
    1.-Idzie agregat, a nie mrozi
    2. agregat się nie włącza, lub rzadko. Tyle.

    Trzeba jasno precyzować, teraz znowu rozmyślam czy tylko paproch zatkał kapilarę zamrażalnika, ale na oróżno, bo brak konkretów.


    sorry,ale nie znam się za bardzo na takim sprzęcie stąd te niedokładne dane.. mam takie banalne pytanie, bo w tych lodówkach side by side są dwa agregaty z tego co się orientuję, czy w związku z tym mógłbyś mi poradzić jak sprawdzić czy ten od zamrażalnika się nie włącza lub jak często skoro cały słychać m.in agregat od chłodziarki. Przepraszam za te banalne pytanie, ale chciałbym Ci dostarczyć sprawdzone informacje odnośnie pracy tego agregatu a prawdę mówiąc w tej chwili nie wiem jak to dobrze sprawdzić. Bardzo jestem Ci wdzięczny za pomoc w mojej usterce. Pozdrawiam

    0
  • #6 05 Paź 2010 09:20
    jannaszek
    Poziom 39  

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1718454.html#8353652

    Ta lodówka jest nieco rozbudowana ( inna sprawa czy to jest takie potrzebne) i tak naprawde trudno określić po lakonicznych opisach, które to mogą odpowiadać różnym usterkom, Mi to pasuje na uszkodzenie czujnika temp. Będziesz musiał zawołać servis.
    pozdrawiam.

    0
  • #7 06 Paź 2010 07:23
    jareckigdansk
    Poziom 8  

    jannaszek napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1718454.html#8353652

    Ta lodówka jest nieco rozbudowana ( inna sprawa czy to jest takie potrzebne) i tak naprawde trudno określić po lakonicznych opisach, które to mogą odpowiadać różnym usterkom, Mi to pasuje na uszkodzenie czujnika temp. Będziesz musiał zawołać servis.
    pozdrawiam.


    Witam ponownie,
    wczoraj sciągnąłem obudowę i obejrzałem ten parownik itp. Nie jest oblodzony.. Po podłączeniu na nowo po wcześniejszym rozłączeniu, temperatura maleje do pożądanej -20 stopni, niestety dobija do 1stopnia i pózniej znowu wzrasta do ok.8 stopni. Kiedy ustawiłem bez resetu znowu na docelowe -20stopni to tylko dobiło do +1stopnia i scenariusz się powtarza..

    0
  • #8 09 Paź 2010 15:45
    jannaszek
    Poziom 39  

    Brak gazu, Wtedy chodzi kompresor, ale brak dobrego chłodzenia, lub w ogóle.Inne przypadki to: Błąd sterownika lub czujnika, lub jedno i drugie.
    Może być też problem z automatycznym odszranianiem, jeśli takie jest.
    Podałem ci wyżej linka i tam masz opisane jak wywołać kody błędów
    masz sprawdzić czy idzie kompresor który pogania zamrażarkę.
    Jeśli idzie i brak efektu, to serwis, koniec.

    3
  • #9 09 Paź 2010 17:06
    jareckigdansk
    Poziom 8  

    jannaszek napisał:
    Brak gazu, Wtedy chodzi kompresor, ale brak dobrego chłodzenia, lub w ogóle.Inne przypadki to: Błąd sterownika lub czujnika, lub jedno i drugie.
    Może być też problem z automatycznym odszranianiem, jeśli takie jest.
    Podałem ci wyżej linka i tam masz opisane jak wywołać kody błędów
    masz sprawdzić czy idzie kompresor który pogania zamrażarkę.
    Jeśli idzie i brak efektu, to serwis, koniec.


    brak gazu się okazało... po doładowaniu z miejsca zaczęła mrozić ... kwestia tylko jak duże jest rozszczelnienie ,mam nadzieje że trochę pochodzi...
    dzięki ,pozdrawiam

    5
  • #10 09 Paź 2010 19:51
    jannaszek
    Poziom 39  

    2 tygodnie i po gazie, robi się test azotem na ciśnieniu, lub wykrywaczem, nie dobija w ciemno.

    0
  • #11 09 Paź 2010 20:00
    jareckigdansk
    Poziom 8  

    jannaszek napisał:
    2 tygodnie i po gazie, robi się test azotem na ciśnieniu, lub wykrywaczem, nie dobija w ciemno.


    myślisz, że jest szansa znależć rozszczelnienie???, ten "mój" chłodnik stwierdził, że jeśli miejsce tego wycieku nie znajduje się gdzieś na wierzchu to praktycznie nie ma szans na znalezienie tego rozszczelnienia...

    0
  • #12 09 Paź 2010 20:49
    jannaszek
    Poziom 39  

    Przy 20 barach wszystko wyjdzie. Trzeba czasem wypruć kawałek obudowy, pianki itd.
    Jeśli szafa kosztuje 2.5 tyś, to trudno przetrawić wyjazd na śmietnik.
    Dlatego ja kupuję za max. 1100zł.
    Z poprzedniej został mi fajny kompresor.

    0