będę wymieniać w Audi A6 2.5TDI [AFB '98] czujnik temperatury zewnętrznej przekazujący informację do ECU [grupa 020.1] - nr VAG to 8Z0 820 535. czujnik jest dwupinowy i usytuowany jest pomiędzy zderzakiem a chłodnicą.
czujnik:
teraz pojawia się moje pytanie: czy czujnik można dowolnie podłączyć do przewodów [tzn. czy można zamiennie podłączać przewody do pinów], czy też do danego pinu przyporządkowany jest tylko jeden konkretny przewód.
z tego co wiem, to można podłączyć zamiennie - niemniej chciałbym się upewnić.
z racji, iż w AFB montowany jest fabrycznie czujnik zalany żywicą z długim przewodem, do którego wymiany konieczny jest demontaż pasa przedniego i chłodnicy, postanowiłem zastąpić stary typ czujnika [4B0 820 535] nowym - stąd konieczność lutowania przewodów aby uzbroić wtyczkę do nowego czujnika i pytanie o podłączenie przewodów do pinów czujnika.
czujnik:
![[AUDI/VW] Podłączenie pinów czujnika temperatury zewnętrznej [AUDI/VW] Podłączenie pinów czujnika temperatury zewnętrznej](https://img822.imageshack.us/img822/4478/8z0820535.th.jpg)
teraz pojawia się moje pytanie: czy czujnik można dowolnie podłączyć do przewodów [tzn. czy można zamiennie podłączać przewody do pinów], czy też do danego pinu przyporządkowany jest tylko jeden konkretny przewód.
z tego co wiem, to można podłączyć zamiennie - niemniej chciałbym się upewnić.
z racji, iż w AFB montowany jest fabrycznie czujnik zalany żywicą z długim przewodem, do którego wymiany konieczny jest demontaż pasa przedniego i chłodnicy, postanowiłem zastąpić stary typ czujnika [4B0 820 535] nowym - stąd konieczność lutowania przewodów aby uzbroić wtyczkę do nowego czujnika i pytanie o podłączenie przewodów do pinów czujnika.