Witam. Mam na dzisiaj następujący problem, wiem że sporo podobnych sytuacji było opisanych na forum, ale ciężko tam znaleźć odpowiedź co po kolei sprawdzić, a jeszcze ciężej jakie wartości poszczególne czujniki powinny w jakich warunkach wskazywać. No chyba że coś mi umknęło... Od początku to było tak: kropek pojechał sobie do mechanika w celu remontu głowicy (planowanie, przy okazji wymienili dwie pęknięte sprężyny i uszczelniacze zaworów). Po powrocie z naprawy zauważyłem, że autko pracuje zarówno na gazie jak na benzynie trochę jak diesel na wolnych obrotach (takie lekko rytmicznie falujące). Nie czepiałem się, samochód był mi mocno potrzebny. Ale później doszły następne spostrzeżenia: po uruchomieniu gasną wszystkie kontrolki, tak jak powinno to wyglądać, ale po sekundzie obroty dość mocno spadają, po czym zapala się marchewa, wskakują na 1500-2000 i dopiero spadają do normalnej wartości ok. 800, ale jak wspomniałem falują. Przy ciepłym silniku jest to mniej dostrzegalne, tzn. po zapaleniu kontrolki wchodzi na moment na obroty ok. 1200, czasem mniej, przy zimnym, jak startuję po nocy, czasem nawet na luzie mułowato wchodzi na obroty. Poza tym bardzo trzeba go męczyć żeby załapał LPG, przed naprawą odpalałem na benzynie, ruszałem i z miejsca przechodził, w tej chwili po przełączeniu na gaz gaśnie, muszę przełączać na benzynę, znowu przełączy, znowu zgaśnie, tak kilka razy, przejadę około kilometra i w końcu załapie, ale z początku przeważnie dziwnie, jak puszczę pedał to czuć że coś tam ciągnie, spróbuję mu docisnąć - momentalnie się dusi. Prosiłbym jeśli to możliwe o wskazanie ewentualnych przyczyn problemów... Jeszcze jedno, mechanik miał problem z paskiem rozrządu, nie chce mi się wierzyć, trochę praktyki chłopak ma, ale jest możliwość że mógł go źle założyć? LPG mam na Bingo-M, tak dla uzupełnienia. Aha, świece i filtr powietrza nowe, przewody wymienione przy poprzedniej wymianie świec, może z 7000 przebiegu mają...
Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:
Sprawdziłem sondę i czujnik położenia przepustnicy, są ok...
Dodano po 4 [godziny] 51 [minuty]:
Sprawdziłem sondę i czujnik położenia przepustnicy, są ok...