Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szlifierka bosch Wirnik nr 1 604 080 070

romoo 06 Oct 2010 13:23 3401 16
    romoo
    User under supervision
    Mam pytanie na jakie napięcie jest ta szlifierka bo posiada silnik 3 fazowy indukcyjny , spotkał sie ktoś może z taką?
    Jest cała aluminiowa.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    romoo wrote:
    Mam pytanie na jakie napięcie jest ta szlifierka bo posiada silnik 3 fazowy indukcyjny , spotkał sie ktoś może z taką?
    Jest cała aluminiowa.

Jeśli pytasz o szlifierkę, to podaj jej numer katalogowy.
    Wirnka o takim numerze nie ma w serwisówce Boscha, a tak nawiasem mówiąc to czy odróżniasz silnik 3-fazowy indukcyjny od komutatorowego?-O jaką szlifierkę Ci chodzi:stołową czy kątową?
    romoo
    User under supervision
    Kolego ty rozróżniasz litery?

Mam szlifierke kątową -3 fazową silnik indukcyjny.
    Szlifierka ręczna.
  • Helpful post
    karol3
    Level 26  
    Jeśli to szlifierka kątowa z silnikiem F-3 to powinna być zasilana z przetwornicy częstotliwości. Po podłączeniu bezpośrednio do sieci 3x400V 50Hz będzie bardzo wielkie buuum!!
    romoo
    User under supervision
    Dzięki Kolego.
    Masz może dane napięcia zasilającego?

Wybija mi s-ki.
  • Helpful post
    karol3
    Level 26  
    W tym przypadku mogę się tylko domyślać, ale w dużym przybliżeniu będzie to 3x400V 300-350Hz. Zazwyczaj są to stacjonarne przetwornice zasilające cały zakład bądź wydzielone działy.
    romoo
    User under supervision
    To jeszcze nie tak dużo jak na falownik.
    Przełożenie przekładni jest obniżające 2x więc wirnik musi mieć ok 12000 obr. Przy obrotach tarczy 6000obr/m
    Więc 4x3000obr .
    Ok 200Hz.
  • Helpful post
    karol3
    Level 26  
    Częstotliwość przetwornicy zależy od od rozwiązań systemowych. Przekładnia szlifierki 1:2 wydaje się być nie realna w przypadku szlifierki do metalu. Chyba że jest to polerka. Jako ciekawostkę podaje fakt, że były produkowane inne urządzenia zasilane z takich przetwornic np. wiertarki o gabarytach i mocach obecnie produkowanych urządzeń z silnikiem komutatorowym. Niezaprzeczalnym atutem tych urządzeń była niewątpliwie mała awaryjność. Oprócz przetwornic elektronicznych były stosowane przetwornice elektromechaniczne z silnikiem zasilanym z sieci + generator o potrzebnym napięciu i częstotliwości.
    romoo
    User under supervision
    Jedyne co mam to numer z wirnika , nawet Bosch polska nic nie wie na ten temat.
    Zaprzęgnę falownik i zobaczę co sie porobi.
  • Helpful post
    karol3
    Level 26  
    W przyszłym tygodniu będę w zakładzie, gdzie istnieje nadal sprawna instalacja zasilana z przetwornicy i spiszę dane z tabliczki znamionowej, o ile to kolegę interesuje. Przy eksperymentach z falownikiem zalecam daleko idącą ostrożność. W katalogach będzie trudno cośkolwiek znaleźć na temat szlifierki, gdyż rozwiązania z przetwornicą do najnowszych nie należą.
    romoo
    User under supervision
    To czekam.
    Pozatym zacznę od 300Hz zobaczymy co powie.
    Mam Danfosy i Lg więc mam czym sie ''Bawić''
    karol3
    Level 26  
    Udało mi się dotrzeć do takiej samej lub podobnej szlifierki F-03. dane z tabliczki znamionowej szlifierki:
    Robert Bosch GmbH
    V-200 Hz-300 10A 2900W 6600/min.
    964000/037
    Pod napisem Robert Bosch znajduje się zatarty ciąg cyfr, z którego udało mi się odczytać fragment zawierający cyfry 602. Reszta niestety nieczytelna. Z rozmowy z pracownikiem dowiedziałem się, że na szlifierkę z silnikiem komutatorowym na pewno by jej nie zamienił. Chodzi głównie o bezawaryjność. Tajemniczy ciąg cyfr spróbuję odczytać w całości w przyszłym tygodniu, gdyż oglądana dzisiaj szlifierka nie jest jedyną w zakładzie. Dzisiaj niestety zajechałem zbyt późno bo dopiero o godz. 15°° i sprzęt zgodnie z porzekadłem; o 15 bierz kapotę cmoknij majstra i robotę, był już pochowany w szafkach. Natomiast sama przetwornica została zamontowana tak nieszczęśliwie, że odczytanie w całości tabliczek znamionowych silnika i generatora okazało się niemożliwe. Z szafy sterującej można odczytać, że zasilanie silnika to
    3x400V , 8,8 kW, zabezpieczenie 32A 50Hz. Z tabliczki znamionowej generatora dało się odczytać napięcie wyjściowe wynoszące 220/380V 300Hz. W tej chwili tylko tyle mogę napisać. W razie potrzeby postaram się uzyskać więcej danych.
    romoo
    User under supervision
    A ja odpaliłem na falowniku 300Hz 220V metodą prób / błędów . Ale falownik ma tylko 8A na wyjściu i przy cięciu, wywala przeciążenie.
    karol3
    Level 26  
    8A stanowczo za mało. Prąd pobierany przez szlifierkę w czasie pracy, może chwilami znacznie przekraczać prąd znamionowy wynoszący 10A.
    romoo
    User under supervision
    Ale zatrudniać falownik 5,5 kW trochę nie po drodze mi.

Zresztą te co mam modą 132Hz maxymalnie dać :(
    karol3
    Level 26  
    Całkowicie się zgadzam. Może spróbuj załatwić jakąś przetwornicę, o mocy 3-5Kw 300hz. Może być bez automatyki, gdyż w przypadku jednej szlifierki przetwornica będzie pracować prawidłowo bez niej. W przeciwnym wypadku szlifierka pozostanie bezużyteczna.
    romoo
    User under supervision
    Raczej alledrogo się nią zajmie.

Tak to wygląda.
    Falownik za chiny nie może się dostosować do silnika.
    Za każdym razem inaczej startuje.

Szlifierka bosch Wirnik nr 1 604 080 070