Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

drżący pedał sprzęgła

indoman 21 Sep 2004 19:21 33887 10
    indoman
    Level 14  
    Podczas jazdy moim samochodem (FORD Mondeo ) prze lekkim naciśnięciu pedału sprzęgła okolo 1 cm odczuwam dosyc znaczne drgania, Trudno jest mi w tej chwili ocenić co może być tego powodem, czy zużycie tarczy sprzęgła , a może zła regulacja linki? Możę ktoś wie o co chodzi?
    jaran82
    Level 12  
    U mojego ojca w oplu astrze jest to samo.NIe mam pojecia o co chodzi ale strasznie denerwujaca rzecz.MAm nadzieje ze sie dowiem w koncu i da sie usunac awarie
    Anonymous
    Anonymous  
    senso
    Level 20  
    Monde ma linke???
    Ja w moim 18 letnim japońcu mam hydraulike :P
    steffy
    Level 17  
    Może być tarcza sprzęgła krzywa.
    indoman
    Level 14  
    senso wrote:
    Monde ma linke???
    Ja w moim 18 letnim japońcu mam hydraulike :P

dzieki za uwage nie pomyslalem o tym
    jaran82
    Level 12  
    W astrze o ktorej pisalem wyrzej pedal najpierw drzal przy delikatnym dotknieciu do niego.teraz juz jest coraz gorzej nawet po calkowitym odpuszczeniu pedalu.mozna to troche zblokowac wkladajac noge pod pedal i pchajac go do gory.Wtedy do nastepnego nacisniecia jest ok.Troche ise gubie i nie wiem czy to zuzywajace sie sprzeglo na 100% czy poprostu luzny pedal sprzegla.MOzna to jakos sprawdzic??
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Napewno nie jest to linka (tudzierz hydraulika). Drgajacy pedal sprzegla nalezy zapewne przypisac lozysku sprzeglowemu (z reguly sie poprostu zuzywa i daje takie efekty). Wykluczylbym raczej defekt samej tarczy gdyz gdyby to byla jej wina to byly by wielkie klopoty z ruszeniem z miejsca - drgania o ktorych mowa nie bylyby tylko wyczuwalne w pedale sprzegla lecz przenowily by sie poprzez skrzynie i mechanizm roznicowy na kola, powodujac dosc niekomfortowy proces ruszania z miejsca. To co mi jeszcze przychodzi do glowy to, ze moglo cos wpasc (podejsc) pomiecy mechanizm tarczy a lozysko - spowoduje to przekrzywienie osi lozyska ... no i takie efekty.

Pozdrawiam

Pawel
    WBART
    Level 19  
    najprawdopodobniej docisk sprzęgla ale wymienia sie całość ,sprawdż w którym połozeniu pedału bez dodawania gazu auto zaczyna ruszać powinno w połowie jeżeli wyżej to końcówka sprzęgła . koszt całegoi kompletu luka to ok 400zł do tego łożysko oporowe które w mondeo jest razem z wysprzęglikiem centralny ok 600zł zalecana wymiana przy każdej wymianie sprzegla. a ta pulsacja to od docisku sprzegła po pewnym przebiegu spręzyna centralna jest nierówna i przy obrocie daje pulsację pedału . pozdrowionka
    tomekb
    Level 26  
    witam
    problen tkwi w wypracowanym juz łozysku oporowym
    pozdrawiam
    T
    steffy
    Level 17  
    Jeśli tarcza jest krzywa (nie ósemka) to może dawać taki objaw. Jak jeszcze są kłopoty przy zmianie biegów (hałasy zgrzyt ) to tylko modlitwa zostaje albo dobry warsztat. Samemu nie polecam wykonać tej roboty jeśli nigdy nie miałeś z tym do czynienia.