Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chłodzenie wodne na glikolu - prototyp na CPU

artbi81 08 Oct 2010 13:36 10180 9
Buderus
    artbi81
    Level 12  
    Witam.

Chciałbym zaprezentować konstrukcję własną - chłodzenia wodnego do wykonania we własnym zakresie za naprawdę małą kasę.
    Na zrobienie owego chłodzenia wpadłem zaraz po zakupie AMD 6000+ który mógłby ogrzewać mieszkanie - standardowy np. ARCTIC COOLING Alpine 64 GT zainstalowany w komputerze w okresie Letnim przy "Mocnej" rozrywce - Nowe Gry potrafił wyrzucić zabezpieczeniem procesora - i wyłączyć komputer.

Temperatura dochodziła do 68°C w kilka minut.

Więc wizyta w "HUTMEN-ie" we Wrocławiu - Zakup prostokąta z najczystszej miedzi o najlepszych właściwościach przewodnictwa ciepła o wymiarach 8cm x 7 cm i grubości 10mm - i do pracy !

Początkowo oddałem do frezera - ale pan miał chyba dużą wyobraźnię a mały staż i zrobił to czego zrobić nie powinien - miał wyciąć szachownicę - a zrobił własne " Mahjongg". - jeżeli ktoś ma dobrego to proponuję oddać - Mojemu udało się zrobić tylko rowek na uszczelkę i zepsuć środek wycinając rów Mariański.

Do zrobienia takich rowków wystarczy szlifierka kontowa z odpowiednio zużytą tarczą - coby nie wyjechać po za obręb rowka na uszczelkę i żeby bruzdy były głębokie na 9mm.
    Proponuję sobie narysować blok w skali 1:1 na kartce zaznaczając newralgiczne punkty i cyrklem wzdłuż osi wykreślić i zmierzyć koło żeby wejść w materiał na odpowiednią głębokość i szerokość.
    Blok wyglądał tak.

Blok z "topem" z plexi o grubości 10mm na wierzch - uszczelka - silikon !
    Na krawędzie między miedzią a plexi użyłem dodatkowo ciekłego metalu w płynie - klej dwuskładnikowy. Otwory na króćce do węży można nawiercić ostrożnie najpierw wiertłem 5mm a później wiertłem piórowym - Nie polecam zwykłego wiertła np. 13mm nawet w dokładnym statywie do wiertarki. Duże wiertło - potrafi zaczepić się krawędzią o plexi i uszkodzić całe plexi łamiąc je na pół - ( pierwszą sztukę to spotkało) Wiertło piórowe okazało się delikatniejsze ! Otwory gwintujemy gwintownikiem - lecz o gwincie rurowym - G a nie metrycznym - M. Uszczelniłem króćce dodatkowo ciekłym metalem. Następnie malowanie lakierem podkładowym i czarnym na koniec.

Rezerwuar wykonałem z pojemnika zakupionego w "OBI" za 5 zł.
    Wykonałem górną "półkę" oraz nóżki z plexi.
    W zamierzeniu na półkę z radiatorami wlewana miała być ciecz ogrzana - opływając duże radiatory przedmuchiwane cichym dużym wentylatorem - Ciecz miała się chłodzić - coś na kształt " Wieży chłodu.
    No i zostałem przy tym rozwiązaniu - sprawdza się i jest ciche.
    Rezerwuar przedstawia się tak -

Blok łączymy wężami - ja użyłem 10/13 mm Silikonowe - z pompą oraz rezerwuarem.
    Pompa jaką kupiłem w sklepie akwarystycznym -

Atman Pompka fontannowa przepływowa AT-304 [10W/800l/h] NA 230 V.
    CENA - tylko 30 zł.

Jest naprawdę cicha - niesłyszalna w pracy ! Dodatkowo 800 l / h to wystarczający moim zdaniem przepływ. To 5 dużych wanien wody na godzinę !

Całość testowałem 3 dni 24/h - pod względem przecieków i bezawaryjnej pracy.
    Na filmie pokazałem całość zmontowaną podczas testu.

Montaż bloku na procesor za pomocą ramki Socket AM2 zakupionej za 4 zł.
    Blok dociskany jest za pomocą sprężyn z zaworów rozprężnych z pomp ciepła - były na tyle sztywne że nadawały się idealnie.

Przekaźnik 12 V wraz ze startem komputera uruchamia pompę - wentylator oraz podświetlenie rezerwuaru.

EFEKT KOŃCOWY - WSZYSTKO SZCZELNE i CICHE !
    A jak z wydajnością.

Spadek o prawie połowę -
    :D
    68°C było na Wentylatorze - obecnie na chłodzeniu wodnym 37°C

W czasie spoczynku i spadku z 3000 MHz do 1000 MHz średnia temperatur obu rdzeni spadła o 9,5 °C z 32,5°C do 23°C

WNIOSKI NASUWAJĄ SIĘ CHYBA SAME !?

Zauważyłem że układ ma kolosalną pojemność cieplną - czy procesor jest katowany na 100% czy też odpoczywa nie ma efektu jak na wentylatorze.
    Grając każdy słyszy jak wentylator po paru minutach wchodzi na PWm na wyższe obroty. Tutaj temperatura zmienia się max o 4-5°C. Mój układ ma ponad 3 litry glikolu - myślę że żeby go nagrzać do temp 40*C musiał bym chyba programu Orthos 2 miesiące nie wyłączać !

Wszystkie układy wodne mają naprawdę wielki potencjał w Overclockingu - I tu naprawdę otwierają się drzwi do uzyskiwania potężnych skoków mocy komputera.
    Swojego "ostatniego Mohikanina"( 90 nm - AMD 6000+) nie mogłem podkręcić nawet o 100 MHz - temperatura nie pozwalała nie mówiąc o zwiększaniu napięcia.
    Teraz na próbę idzie o 200 MHz więcej bez pocenia się i wyłączania.

Zachęcam wszystkich to spróbowania zrobienia czegoś za małą kasę z niebywałą satysfakcją jaką daje własny układ i wyniki.
    To praca która przekłada się na portfel bo po co kupować procesor o 200 - 400 MHz szybszy za 500 zł więcej jak można spokojnie z odpowiednim układem chodzenia wyciągnąć ze słabszego tyle samo.

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie, bądź też pomysły czy nawet pytania - z przyjemnością opiszę.
    Pozdrawiam Artur
  • Buderus
    Karaczan
    Level 41  
    Bardzo sprawnie wykonane chlodzenie!
    Mozna wiedziec ile kosztowal sie blok?
    A chlodzenie rezerwuaru, szczegolnie wykonane w ten sposob(imho kretynski, bo woda nie dotyka radiatorow bo napewno jest poduszka powietrzna) mozna sobie darowac.
    Tak czy siak, ladny blok, a wyniki jeszcze ladniejsze :D
    artbi81
    Level 12  
    Witam.
    Odnośnie ceny bloku - to kawał miedzi w sklepie przyzakładowym kosztował - 35 zł.

Natomiast odnośnie poduszki powietrznej pod radiatorami to drobina liczenia i dobór rurki pionowej o odpowiedniej średnicy i mam utrzymane 7-10 mm glikolu na górnej tacy. Przez co glikol nie oblewa tylko spodów - ale oblewa je na 7-10 mm a co za tym idzie są zanurzone aż do momentu wystawania pionowych blaszek radiatora. Spody radiatorów mam mieszane materiałowo - miedź/aluminium żeby szybciej absorbowały ciepło.
    Taca była obliczona na max 15 mm żeby mi glikol nie "chluptał" przelewając się bokami.
    Także czy tam jest poduszka w tacy czy też nie ma - glikol należycie oblewa to wszytko.
  • Buderus
    szymek22
    Level 15  
    Mi także się podoba -naprawdę super no i cena niezła. Ciekawe czy taki blok szło by wykonać na kartę gtx470 ?Jeżeli tak to Może kiedyś pokusił bym się o coś podobnego i pojemnik z cieczą i pomkę zamocował jakoś do wnętrza mojej sporej obudowy chieftec lbx....
    artbi81
    Level 12  
    Witam.
    No cóż takiej karty graficznej to tylko pozazdrościć.
    Nie wiem co się stało z górną obudową ale teraz to pewnie słabo się chłodzi ?!
    Ja już widzę kolego "szymek 22" o wiele prostsze rozwiązanie - czerwone strzałki zaznaczone to zapewne otwór gwintowany - na standardowe chłodzenie ma M4 albo M3.

Nie ma problemu już z kombinowaniem jak to przytwierdzić - porostu suwmiarka i nawiercić w bloku wymiary odpowiadające krawędziom pomiędzy otworami - to pewnie kwadrat ?!
    No i jeżeli zbiornik to zapewne o wiele mniejszy niż mój. Ja to może odrobinę przewymiarowałem ale pod kartą graficzną zazwyczaj jest dużo miejsca o ile nie masz nic na PCI. -
    Można zrobić Pionowe węże z pompy i powrotu w układzie równoległym a pod kartą umieścić zbiornik z cieczą w osi kart graficznej.
    Pompa będzie tłoczyć pionowo w blok i wracać pionowo grawitacyjnie do zbiornika.
    szymek22
    Level 15  
    artbi81 wrote:
    Witam.
    No cóż takiej karty graficznej to tylko pozazdrościć.
    Nie wiem co się stało z górną obudową ale teraz to pewnie słabo się chłodzi ?!
    Ja już widzę kolego "szymek 22" o wiele prostsze rozwiązanie - czerwone strzałki zaznaczone to zapewne otwór gwintowany - na standardowe chłodzenie ma M4 albo M3.

Nie ma problemu już z kombinowaniem jak to przytwierdzić - porostu suwmiarka i nawiercić w bloku wymiary odpowiadające krawędziom pomiędzy otworami - to pewnie kwadrat ?!
    No i jeżeli zbiornik to zapewne o wiele mniejszy niż mój. Ja to może odrobinę przewymiarowałem ale pod kartą graficzną zazwyczaj jest dużo miejsca o ile nie masz nic na PCI. -
    Można zrobić Pionowe węże z pompy i powrotu w układzie równoległym a pod kartą umieścić zbiornik z cieczą w osi kart graficznej.
    Pompa będzie tłoczyć pionowo w blok i wracać pionowo grawitacyjnie do zbiornika.

Nie -ja nie zdejmowałem górnej obudowy to zdjęcie jest z internetu (ale ja mam taką samą ,a co do otworów to są one gwintowane (raczej m3 albo nawet m2 napewno nie m4) i tworzą kwadrat o przekątnej 8,5cm mierząc od otworu do otworu
    artbi81
    Level 12  
    Cóż- można było wywnioskować że to twoja karta - Nie mniej jednak - Bloczek o boku 7- 7,5 cm ( skoro 8,5 cm przekątna to 6 cm bok) chyba był by odpowiedni.
    Z mojej strony zachęcam do spróbowania - być może kiedyś pokuszę się o dołączenie do swojej bloczka w układ - Co prawda nie mam "gtx470" lecz "HIS Radeon HD 4850 iCooler IV 1GB GDDR3" ale podkręcony do 690 MHz i pamięci do 1123 MHz. Co w zupełności wystarcza - póki co...

A odnośnie samego bloku miedzianego - to dzisiaj wyłączyłem pompę w czasie pracy komputera - normalnej pracy - poczta internet itd. monitorując temperaturę rdzeni procesora wzrosła po 20 min o 7°C stopnie do 37° C - Bez obiegu pompy- naprawdę jestem zdumiony że sam blok bez przepływu jest w stanie bez żadnego problemu utrzymywać tak niską temperaturę - oczywiście po włączeniu spadło do 24-26 w parę minut.
    Nie trzeba się obawiać że wyłączenie pompy w minutę wyłączy komputer - jak przy wiatraku miało by to miejsce zapewne w około minutę ( bynajmniej na "grzejniku" AMD 6000+ )
    alien2
    Level 12  
    Po pierwsze gratuluję ciekawego chłodzenia!
    Jak wygląda sprawa parowania?
    Układ chodzi już miesiąc więc już na pewno sporo trzeba było dolać.
    Oraz kurzu - nie widzę żadnych filtrów, a na pewno kurz i jakieś paprochy będą dostawały się do układu.
    artbi81
    Level 12  
    Witam. Po pierwsze - Dziękuję bardzo
    Odnośnie parowania- Oczywiście występuje - po miesiącu dolane 2 litry wody destylowanej - W markecie - 1,89 Litr także niewielki nakład pieniędzy.
    Nie dolewałem glikolu - bo w zbyt dużym stężeniu mimo wszystko go czuć ( obecnie wogóle ) a śpię w pokoju w którym to pracuje nieraz całą noc.
    Natomiast odnośnie kurzu - no cóż teraz mam na wentylatorze "Fizelinę" którą stosuje się w pompach ciepła jako filtr.
    Działa - a wystarczy kawałek 120mm x 120mm na wentylator - żeby zatrzymać szybki proces zabrudzenia chłodziwa.

========================
    kicu85
    Level 1  
    witam
    tak właśnie tez ostatnio siedzę w domu patrząc w komputer i myślę jak sobie go trochę wyciszyć i schłodzić możne podkręcić ogólnie mam teraz athlona 4x 640 (3Ghz ) i Gf 460GTX miałem wcześniej oryginalne chłodzenie CPU to w " grzaniu" przeszkadzał mi podczas grania jak temp wzrosła do ponad 60* a wiatrak chodził prawie na 3000 obrotów to w słuchawkach mi przeszkadzało co dopiero żonie jak oglądała film ;p teraz mam thermaltake sonic tower i wrzuconego wiatraka 120x120mm to chodzi super nie narzekam na temp. w spoczynku ok30 * i grafa tez ok 30* gdzie w pokoju teraz mam 26* w stresie trochę więcej ale nie przekracza 40* . . .

piękny pomysł ze zrobieniem bloku przez samego siebie. .. zaświtała mi myśl zaprojektowania sobie samemu.. zaprojektować wykonać super sprawa dla młodego inżyniera ;]

nie myślałeś żeby zarzucić jakiś " zamykany zbiornik wyrównawczy z jakiejś butelki i dołączyć jakaś chłodnice nawet z jakiegoś auta przerobić tylko wejścia nie musisz specjalnie patrzeć na rozmiary gdyż masz dość konkretna pompkę...800l/h
    pozbył byś się problemu i z parowaniem i kurzem...