logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Gentoo obok Windows na Dell Optiplex GX270?

Marti2a 08 Paź 2010 13:56 2014 3
REKLAMA
  • #1 8596786
    Marti2a
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie odnośnie linuxa gentoo procedura instalacji zakłada taki układ partycji

/dev/hda1 /boot
    /dev/hda2 /
    /dev/hda3 swap

na moim kompie pojawiał się komunikat w języku angielskim chodziło chyba o to iz moja architektura nie pozwala na 2 partycje podstawowe. W takim razie jak poprawnie założyć partycje dla tego systemu. I czy dało by się to zrobić nie kasując windowsa.

Mój komputer to dell optiplex gx270 z dyskiem 40GB dysk mam przygotowany w ten sposób.

c: Windows 19000MB
    reszta dysku wolna bez partycji
  • REKLAMA
  • #2 8598157
    Qukac
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Cytat:
    na moim kompie pojawiał się komunikat w języku angielskim chodziło chyba o to iz moja architektura nie pozwala na 2 partycje podstawowe.

To jest raczej niemożliwe ale sam doświadczyłem z dwoma dystrybucjami i graficznym instalatorem sytuacji gdy, instalator sam sobie tworzył partycje logiczną.
    Przed instalacją należy przygotować sobie partycje jaką potrzebujemy i można to zrobić w windowsie jak i linuxie w gparted.

Na dysku twardym niezależnie od wielkości można utworzyć 4 partycje podstawowe.
  • REKLAMA
  • #3 8599922
    Marti2a
    Poziom 11  
    no właśnie nie na redhat nawet mi pokazuje jakieś dziwne komunikaty i co dziwniejsze nie mogę zrobić np tak

hda1 /boot
    hda5 /
    hda6 swap

dopiero akceptuje przy takim rozwiązaniu

hda1 /
    hda5 swap

a jak mam np na hda1 windows
    to linuxa muszę zrobić na logicznej bo inaczej się nie da więc jak zrobić aby moc mieć gentoo i windows

owszem pod windows mogę zrobić nawet 4 podstawowe i tak zrobiłem potem zainstalowałem linuxa i efekt był taki ze nawet grub się nie uruchamiał tylko resetował kompa

Dodano po 18 [minuty]:

teraz się dopatrzyłem ze jest jakiś problem z dyskiem bo gdy na normalnie zainstalowanym tylko windows uruchamiam linux live cd to przy komędzie cfdisk
    wyskakuje komunikat nieprawidłowa tablica partycji dos uruchom fdisk pod dos
REKLAMA