Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowa stacja lutownicza ESD by DaKKi

DaKKi 08 Oct 2010 21:03 57185 72
Renex
    narasta
    Level 21  
    Czym lutowałeś swoją stację, skoro ją dopiero budowałeś? hehe oczywiście żartuje :)

W sumie musze przyznać, że wygląda elegancko (nawet obudowa) jak na DIY.

Co do kosztorysu, to też nie wychodzi najgorzej. DLa porównania w tym momencie korzystam z SOLOMONA SL-20 z ESD (jak ją kupowałem to kosztowała 220 chyba (teraz to jest coś koło 240)), więc całkiem elegancko, skoro pokusiłeś się jeszcze o LCDka :)
  • Renex
    DaKKi
    Level 16  
    flp wrote:
    Interesuje mnie jak dokonałeś kalibracji pomiaru temperatury? Czym mierzyłeś temperaturę grota skoro piszesz że uzyskałeś dokładność 1 st. C

Witam,
    Układ posiada możliwość samostrojenia regulatora - przyjmuje on, że temperatura w pomieszczeniu wynosi 25st, samostrojenie powinno wykonać się kiedy grot lutownicy jest zimny, czyli ma właśnie temperaturę otoczenia. Tak jak już wcześniej zauważył @satanistik temperatura może być przekłamana o różnicę temperatury otoczenia i temp. 25st., ale mi osobiście te 2-3 st. różnicy nie robią większego znaczenia (dokładność uznał bym nadal za 1st +2,3st).

P.
  • Renex
    flp
    Level 12  
    Czyli przyjąłeś skok napięcia/st. C i tylko na podstawie tego określasz temperaturę grota?
    DaKKi
    Level 16  
    flp wrote:
    Czyli przyjąłeś skok napięcia/st. C i tylko na podstawie tego określasz temperaturę grota?

Nie ja przyjąłem, a autor algorytmu :)
    Po wejściu do trybu konfiguracji stacji można ustawić dokładnie wzmocnienie sygnału z termopary przez wzmacniacz operacyjny OP07 poprzez wprowadzenie dokładnej wartości wg wzoru k=1+R4/R5 (wartości rezystorów R4 i R5 należy zmierzyć przed wlutowaniem). Na podstawie wartości tego wzmocnienia procesor przeprowadza autokalibrację. Wartość wzmocnienia można zawsze zmienić, tymsamym dokładnie kalibrując temperaturę grota, dlatego możliwa jest też bardzo dokładna kalibracja. Kalibrować też trzeba mieć do czego - dokładny termometr o zakresie 450st.

P.
    flp
    Level 12  
    Ja w swojej lutownicy ustawiłem wzmocnienie op-ampa na oko, temperaturę skalibrowałem względem temperatury wrzenia wody, i topnienia się cyny (przyjąłem 180 st. C), ale chciałbym zmierzyć ją w jakiś wiarygodny sposób. Zastanawiam się nad użyciem termistora ntc, zakres 450 st. C nie jest chyba konieczny do przeprowadzenia identyfikacji.
    DaKKi
    Level 16  
    Hmm rzeczywiście za pomocą dokładnego omomierza można by było mierzyć zmianę oporu termistora i obliczać w ten sposób jego temperaturę, ale wydaje mi się, że łatwiej i dokładniej byłoby pomiaru dokonać dobrym multimetrem z funkcją pomiaru temperatury (z termoparą w roli czujnika). Osobiście nie dysponuję takim multimetrem, ale wiem, że te z wyższej półki w zakresie ...1000st. C potrafią mieć dokładność <0.2%.

P.
    gomo
    Level 12  
    Czy mozna w tym ukladzie zastosować kolbę Solder Peak SP-80?

I jeszcze dygresja apropo powtarzających się pytań Po co to robicie skoro można kupić? Pytanie to pdważa sens istnienia całej elektrody bo praktycznie wszystko można kupi nawet taniej. Zatem dlaczego? Bo lubimy i chcemy to robić. Koniec
    Gonza
    Level 27  
    Do tej stacji podejdzie każda kolba na 24V z termoparą typu K.

A wykonałem tą stację samodzielnie, bo wolałem sobie złożyć własnoręcznie taki fajny sprzęt. Jasne, że za te 175 zł miałbym już stację ze sklepu, tak zresztą mówili mi znajomi, ale kupienie byłoby za proste ;)
    gomo
    Level 12  
    Zong
    Kolba Solder peak ma wtyczkę z trzema pinami. dwa piny na grzałkę i jeden na obudowę (uziom grota). Zatem gdzie jest czujnik.
    Światełko w tunelu: jedno wyprowadzenie grzałki jest lutowane do płytki a drugie przykręcone śrubką co sugeruje, że jest nie lutowalne, a zatem są to dwa różne metale. Czy jest możliwe, że grzałka jest równocześnie termoparą?

Potwierdziłem moje absurdalne przypuszczenia :)
    Zabezpieczony folią aluminiową grot umieściłem w płomieniu kuchenki gazowej, a na pinach wtyczki mierzyłem napięcie. Po kilku sekundach woltomierz pokazał 6.2mV. W poniedziałek zrobię to z piecykiem kalibracyjnym co pozwoli ustalić typ termoelementu. Wiemy już, że lutownica Solderpeak ma jako czujnik termoparę zintegrowaną z grzałką. W pomiarach rezystancja grzałki nie przeszkadza bo rezystancja wejściowa układu pomiarowego do termoelementu musi być durza. Prąd termopary jest mały, a zatem szeregowa rezystancja rzędu kilku omów nie wniesie błędu.
    Schemat grzałki wygląda tak

Problematyczne będzie zintegrowanie układu zasilania z układem pomiarowym.
    Jak to zrobić?
    mateuszrjzr
    Level 17  
    witam
    Tam gdzie dostępny jest program do tej stacji lutowniczej tj.: http://ep.com.pl/pobierz.php?id=3036 jest masa plików typu : rl1.... . Który mam wpisać do ''avr bascoma '' żeby mi poprawnie wczytało?
    Soulfly
    Level 12  
    mateuszrjzr wrote:
    witam
    Tam gdzie dostępny jest program do tej stacji lutowniczej tj.: http://ep.com.pl/pobierz.php?id=3036 jest masa plików typu : rl1.... . Który mam wpisać do ''avr bascoma '' żeby mi poprawnie wczytało?

Musisz sobie sam te pliki skompilować w winavr.
    Bascom to basic a te pliki z ep są w c.
    Gonza
    Level 27  
    W paczce ze strony EP są również gotowe pliki HEX i EEP, które można od razu wgrać do Atmegi, bez potrzeby kompilowania.
    danio_ac
    Level 11  
    Sorry za OT.

Czy uziemienie kolby podłączyć do masy całego układu czy do uziemienia "w gniazdku" ??

danio_ac
    yogi009
    Level 43  
    Mam jeszcze jedno pytanko, dotyczące kolby. Ten Pensol nie za bardzo mi odpowiada jeśli chodzi o komfort pracy, chciałbym zastosować jakąś kolbę Weller'a, Pace'a albo coś innego o rozsądnej cenie grotów i wysokiej kulturze pracy. Możecie mnie oświecić, które kolby spełniają warunki termopary ? Jak rozumiem wszystkie z elektromagnetyczną regulacją temperatury odpadają.
    mateuszrjzr
    Level 17  
    witam
    Czy op07cp też podejdzie?
    Mnie datasheet-y nic nie mówią.
    Proszę o odpowiedź.
    mateuszrjzr
    Level 17  
    dzień dobry bardzo
    Chciałem się zapytać, czy do schematu nieco zmodyfikowanego, który zamieszczam niżej podejdzie op07cp zamiast op07cn, oraz czy stabilizator może być na -10v i czy soft z ep będzie dobry, czy wszystko wybuchnie:D
    mateuszrjzr
    Level 17  
    proszę o odpowiedź, tym bardziej, że jakbym zaczą przeklinać to na pewno sto tysięcy moderatorów by się zgłosiło.
    yogi009
    Level 43  
    Dakki, jak rozumiem nie masz tych projektów płytek w Eagle, ale jakbyś poratował kolegę układem elementów na płytce, byłbym zobowiązany. Mam już 100% potrzebnych elementów. No i chętnie bym podjechał z tych prockiem do zaprogramowania, jeśli podtrzymujesz chęć pomocy olsztyńsko-olsztyńskiej, pozdrawiam.

Dla zainteresowanych, rączka lutownicza Pensol 48W 24V IRONE (ESD) jest do kupienia tanio w Łodzi, ale nie w TME tylko na Sienkiewicza 11/13. Dałem 32zł, można też dobrać kilka typów grotów. Dla porównania: TME ok. 37-38zł plus wysyłka ok. 16zł, albo przy odbiorze własnym zakup za min. 70zł.
    mateuszrjzr
    Level 17  
    no dobra zrobiłem wersję taką jak kolega dakki, czyli podstawową, lecz nadal mam pytanie, bo kupiłem jeszcze wersję smd ale op07c i czy on będzie, czy też nie. I dołączam się do prośby kolegi o układ elementów.
    Gonza
    Level 27  
    Ten OP07 będzie dobry.

Żeby uniknąć kolejnych pytań, podam kilka linków dotyczących tej stacji:

- płytki drukowane w pliku pdf - http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=3031

- kod źródłowy oraz gotowe pliki HEX i EEP dla Atmegi - http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=3036

- pierwsza część artykułu z Elektroniki Praktycznej dostępna jest gdzieś na forum, niestety nie pamiętam w którym temacie

- druga część artykułu jest dostępna na stronie EP do pobrania za opłatą.

Poniżej zamieszczam plik obrazujący rozmieszczenie elementów na płytkach.

mateuszrjzr
    Level 17  
    a ja mam takie, bo rezystor 0ohm to tak jak zworka, a tam to ja zworki raczej nie widzę, bo się zwarcie stanie, nie?
    Gonza
    Level 27  
    Chodzi Ci o zworkę (rezystor 0 om w spisie elementów) ZM1 na płytce sterownika ? Robisz ją z kawałka drutu i wlutowujesz zgodnie z powyższym obrazkiem obok kondensatora C13.
    mateuszrjzr
    Level 17  
    no, ale dla czego drut, nie można tego zrobić na pcb???
    Co sie stanie jak mój rezystor 10k zamiast 1% będzie miał 5%?
    i jak sie nazywa to złącze od lutownicy, oraz czy trafo może być mniejsze od 100w, bo przecież kolba nie ma aż tylu.
    Gonza
    Level 27  
    Widocznie tak autor zdecydował, że będzie zwora z drutu, zresztą to nie jest jedyna zwora na płytce.

Jeśli nie będziesz miał rezystora 1%, najlepiej zmierz go przed wlutowaniem, i według pomiarów jego wartości i wartości drugiego rezystora (990k 1% - ja u siebie dałem zwykły rezystor 1M) ustaw w stacji wartość wzmocnienia wzmacniacza. Wartość tą wpisuje się podczas kalibracji, a wzór na jej wyznaczenie jest następujący: k = 1 + R4/R5.
    Domyślna wartość wzmocnienia to 100 (1 + 990k/10k).

Złącze lutownicy to gniazdo DIN 5-pin.

Trafo może być mniejsze.
    yogi009
    Level 43  
    Jestem właśnie na etapie uruchamiania tej stacji, moduły polutowane, obudowa skończona, guziki, nawet panel. Napięcia z płytki zasilacza prawidłowe. Teraz zaczynają się schody "cytuję":

przystępujemy do sprawdzenia przebiegu na linii ZCD, na której powinien występować przebieg prostokątny o częstotliwości 50Hz
    - nie mam oscyloskopu, czy ten krok jest niezbędny, robiliście ten pomiar ?

w następnej kolejności sprawdzamy poprawność działania bloku sterowania grzałki, łaczymy wejście MOC3020 (Grz) z wyjściem ZCD komparatora, sprawdzamy czy na zaciskach grzałki lutownicy występuje około połowa wartości napięcia zasilającego,
    pytania jak wyżej,

wyznaczamy wzmocnienie toru wzmacniacza termopary (na wejście zacisków wzmacniacza termopary podajemy napięcie stałe 10-20mV, mierzymy napięcie na wyjściu, powinno ono wynosić 1-2V; napięcia te pozwolą wyznaczyć wzmocnienie wzmacniacza
    - czy tu mogę przyjąć wartość standardową (wzmocnienie 100%, lekko skorygowane, bo użyłem rezystora 1M)?

programowanie CPU
    (to wiadomo),

samostrojenie
    (w sumie też wiadomo).

To spory projekt jak dla mnie, np. jeszcze nie programowałem procesorów (ale Prog2 już do mnie dotarł), wolę więc zapytać przed, niż narzekać po :-)
    Gonza
    Level 27  
    Na linii ZCD sprawdziłem tylko multimetrem, czy mam 50Hz. Innym sprzętem pomiarowym nie dysponuję.

Drugi krok także wykonałem.

Co do wzmocnienia: u siebie mam rezystory 10k 1% oraz zwykły 1M 5% zamiast 990k 1%. Wzmocnienie termopary wynosi więc właściwie około 101, i taką wartość wpisałem w menu stacji. Nie bawiłem się w podawanie napięcia na wejście zacisków termopary.
    DaKKi
    Level 16  
    yogi009 wrote:
    Jestem właśnie na etapie uruchamiania tej stacji, moduły polutowane, obudowa skończona, guziki, nawet panel. Napięcia z płytki zasilacza prawidłowe. Teraz zaczynają się schody "cytuję":

przystępujemy do sprawdzenia przebiegu na linii ZCD, na której powinien występować przebieg prostokątny o częstotliwości 50Hz
    - nie mam oscyloskopu, czy ten krok jest niezbędny, robiliście ten pomiar ?

w następnej kolejności sprawdzamy poprawność działania bloku sterowania grzałki, łaczymy wejście MOC3020 (Grz) z wyjściem ZCD komparatora, sprawdzamy czy na zaciskach grzałki lutownicy występuje około połowa wartości napięcia zasilającego,
    pytania jak wyżej,

wyznaczamy wzmocnienie toru wzmacniacza termopary (na wejście zacisków wzmacniacza termopary podajemy napięcie stałe 10-20mV, mierzymy napięcie na wyjściu, powinno ono wynosić 1-2V; napięcia te pozwolą wyznaczyć wzmocnienie wzmacniacza
    - czy tu mogę przyjąć wartość standardową (wzmocnienie 100%, lekko skorygowane, bo użyłem rezystora 1M)?

programowanie CPU
    (to wiadomo),

samostrojenie
    (w sumie też wiadomo).

To spory projekt jak dla mnie, np. jeszcze nie programowałem procesorów (ale Prog2 już do mnie dotarł), wolę więc zapytać przed, niż narzekać po :-)

1. Jeżeli nie masz oscyloskopu możesz sprawdzić multimetrem z pomiarem częstotliwości, jeżeli takowy posiadasz.

2. Jeżeli nie sprawdzisz to nie będziesz potem wiedział dlaczego stacja nie działa, a sprawdzić nie jest w tym wypadku trudno, zawsze upewnisz się, że działa przynajmniej blok sterowania.

3. Możesz, ale nie będziesz miał potem pewności co do dokładności pomiaru temperatury. Lepiej zmierzyć napięcie i obliczyć wzmocnienie ze wzoru.
    albert10
    Level 14  
    Czy można prosić o układ ścieżek do tej stacji? Proszę również o program w .hex.
    Podane wyżej linki nie działają poprawnie.
    Gonza
    Level 27  
    Spakowane w pliku ZIP źródła oraz gotowe wsady (HEX i EEP) oraz plik PDF z wzorem płytek - w załącznikach poniżej.

Płytki można wykonać jako jednostronne, ścieżki które są po drugiej stronie płytki można spokojnie wykonać jako zwory z drutu.

PDFy z artykułami są do pobrania za darmo na nowej stronie EP (artykuł był w wydaniach lipiec i sierpień 2007).
    danio_ac
    Level 11  
    jeżeli ktoś chce płytkę jednostronną do tej stacji z elementami przewlekanymi to dajcie znać to zamieszczę.