Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire 6935g -brak możliwości regulacji jasności ekranu

levybike 08 Oct 2010 22:38 16956 24
    levybike
    Level 9  
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż czytałem podobne wątki na temat, aczkolwiek nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Posiadam laptopa Acer Aspire 6935g z kartą graficzną GeForce 9600GT. System na jakim pracuje to Win7. Problem dotyczy zmiany jasności ekranu - a dokładniej, brakiem możliwości jej zmiany. Ekran prawdopodobnie ma ustawioną wartość domyślną, co objawia się tym, że jest trochę przygaszony (jakieś 60-70% wartości maksymalnej, tak sądzę). Podczas zmiany jasności suwakiem (ikonka w tray'u) nic się nie dzieje... Co ciekawe, po odłączeniu zasilania, jasność na samej baterii zwiększa się o jakieś 10-15%. Próbowałem następujących metod:
    1. Aktualizacja biosu 1.10->1.20 - NIC, jedynie klawisze funkcyjne od regulacji jasności zaczęły działać (tzn. przesuwają suwak, ale podświetlenie się nie zmienia)
    2. Zmiana wszystkich możliwych opcji planu zasiliania itd. - NIC
    3. Zmiana jasności przed załadowaniem systemu (w biosie nie posiadam opcji regulacji) - Także NIC

Czy prawdopodobnie za zaistniałą sytuację odpowiada inwerter? A może sterowniki? W tej chwili zainstalowane mam NVIDIA 260.XX (Beta).

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
    misiupan
    Level 35  
    Zainstaluj sterowniki do chipsetu- płyty głównej. Z tego co piszesz klawisze FN + ...
    masz zainstalowane - suwak się przesuwa nie wiem jak jest u ciebie ale ja mam dodatkowo OSD na ekranie.
    Nie jest to wina inwertera ponieważ jasność zmienia się w zależności od źródła zasilania - a tu są osobne nastawy jasności.
    asmo
    Level 11  
    jeśli są wszystkie sterowniki i wszystko poprawnie zainstalowane a problem tkwi w sprzęcie to w acerach podświetlaniem steruje I/O więc w najgorszym wypadku tam bym szukał
    levybike
    Level 9  
    Pominąłem jeden, możliwe, że bardzo ważny fakt. Otóż włączyłem dziś menedżera urządzeń i zobaczyłem, iż mam jedno "nieznane urządzenie". Mam sterowniki do laptopa (chipset, karty sieciowe, BT, itd.- wszystkie zainstalowane), ale niestety do tego urządzenia nie znajduje mi sterowników. Przez Windows Update także nic...

Przed chwilą instalowałem aplikacje od Acera do zarządzania baterią itp. Gdy tam przesuwam suwakiem jasności na obojętnie jaką wartość, byle większą od minimalnej, po kliknięciu "zastosuj" suwak powraca do wartości minimalnej (oczywiście podświetlenie nawet "nie drgnie", nic nie ulega zmianie)
    levybike
    Level 9  
    Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
    levybike
    Level 9  
    Dodam, iż instalowałem starsze sterowniki do karty (186.XX), ale nic to nie dało. Strasznie dziwnie przedstawia się ten problem. Suwak od dopasowania jasności ekranu przesuwa się, ale sama jasność nic się nie zmienia...
    levybike
    Level 9  
    Identyfikator urządzenia to ACPI\ITE8708
    levybike
    Level 9  
    Znalazałem sterownik do brakującego urządzenia - był to port podczerwieni. Niestety nic to nie zmieniło. Dodatkowo ściągnąłem wszystko z Windows Update, także nic. Wymiana sterowników od karty graficznej, również nic nie pomogła.

Myślę, że chodzi tu o uszkodzenie inwertera, może lampki... Nawet przy rozruchu, gdy używam kombinacji klawiszy FN+... podświetlenie nie zmienia się. Dziwi mi tylko fakt, że podczas pracy laptopa na baterii jego jasność delikatnie wzrasta, zaś przy podłączeniu do prądu znowu spada...
    levybike
    Level 9  
    W takim razie chyba się poddam, bo problem naprawdę jest ciężki. Czytałem podobne wątki i ludzie także mieli takie same obajwy w tym modelu laptopa. Jeżeli miałby ktoś jeszcze jakieś pomysły to proszę pisać.
    RastaMerol
    Level 10  
    Jeżeli temat jest aktualny, podam Ci tymczasowe rozwiązanie. Miałem tak samo po formacie na win7. Przytrzymaj Fn i klikaj strzałkę w prawo - nic się nie dzieje. Następnie naciśnij Fn+F6, ekran zgaśnie, dotknij touchpad i jasność powinna wzrosnąć.
    Też mam 6935 ;)
    levybike
    Level 9  
    Niestety nic nie pomaga. Dziwne jest to, że gdy laptop zostanie odłączony od zasilania to jasność ekranu wzrasta...
    misiupan
    Level 35  
    Jest to normalne że wzrasta, laptop ma osobne profile zasilania dla akumulatora i zasilacza. Osobno się reguluje jasność podczas pracy na akumulatorze jak i podczas pracy na zasilaczu.
    Do prawidłowej pracy klawisza FN i regulacji np jasności w niektórych laptopach potrzeba zainstalować sterowniki.
    levybike
    Level 9  
    Napiszę jak wygląda u mnie sytuacja dokładnie. Klawisze FN działają prawidłowo, suwak bez problemu przesuwa się od regulacji jasności, ale wraz z przesuwaniem go, nic się nie dzieje - zero reakcji, żadnej zmiany jasności. W profilach dotyczących pracy na zasilaczu oraz baterii, mam suwaki ustawione na maksymalną wartość. I teraz się dzieje dziwna rzecz. Gdy wyciągam wtyczkę od zasilacza jasność wzrasta! Po ponowym podłączeniu do prądu, jasność spada... Próbowałem ze wszelkim oprogramowaniem od Acera (nawet te od sterownia jasnością i ogólnym zarządzaniem energią) - niestety nic to nie dało.
    levybike
    Level 9  
    Zrobiłem. Zmieniłem biosa z 1.10 na 1.20. Nic to nie dało. Śmierdzi mi tu uszkodzonym inwerterem?
    misiupan
    Level 35  
    Podejrzewam kontroler który obsługuje bios, klawiaturę, diodki w obudowie, regulacje jasności, wentylator.... Inwertera bym póki co nie podejrzewał, sprawdzić jego działanie można podpinając woltomierz do złącza zasilającego i na jednym z pinów dokonać pomiaru napięcia, jednocześnie regulując jasność. Tak samo po zamknięciu klapy powinno gasnąć podświetlenie.
    dimek6
    Level 12  
    Spróbuj zainstalować sterowniki ze strony ACER dla Visty, miałem kiedyś podobny objaw przez chwile ale było to spowodowane sterownikami. Niestety nie pamiętam dokładnie jakich użyłem.
    Plota
    Level 2  
    Mam ten sam problem poradził sobie ktoś z nim ??
    mrocznyelfik
    Level 1  
    Witam miałem ten sam problem tzn. kombinacja klawiszy FN + klawisz lewy lub prawy nie działały (oraz regulowanie jasności za pomocą suwaka w ustawieniach) a gdy wyłączałem ekran klawisze FN+F6 to ekran przyciemniał się lub rozjaśniał zależy jak suwak jasności był ustawiony. Problem rozwiązał się po zainstalowaniu nowych sterowników NVidii. teraz wszystko działa poprawnie. Mam nadzieje że pomogłem pozdrawiam.

Konfiguracja sprzętu Acer 6920G Nvidia 9500M GS Windows 7 64bit
    onemandj
    Level 1  
    Witam
    Jeżeli nadal macie ten problem to proszę wyłączyć laptop z sieci wyjąć baterię i przytrzymać przez chwilę klawisz włącz u mnie pomogło działa też jak zawiesi się konsola
    McMaster
    Level 10  
    Temat starty, do zamknięcia.
    Uszkodzona była płyta główna. Dokładnego opisu z serwisu nie dostałem co wymienili.