Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Electrolux, ze 2270, nie działa regulacja obrotów

mastarah 09 Oct 2010 12:13 7295 2
    mastarah
    Level 2  
    Witam.
    Mam problem z ww. odkurzaczem, przestała od tak działać regulacja obrotów.
    Po wyjęciu regulator wygląda tak:
    Odkurzacz Electrolux, ze 2270, nie działa regulacja obrotów Odkurzacz Electrolux, ze 2270, nie działa regulacja obrotów

Po podłączeniu odkurzacza iskrzyło trochę pomiędzy 3 a 4 od góry połączeniem (widać to na zdjęciu z tyłu, jest tam lekko osmolone miejsce) no a rezystor jest nieco przypalony. Myślałem, że skoro środkowe piny to regulator, to złączenie ich na sztywno może dać efekt maksymalnych obrotów ale jak się domyślacie nic z tego.
    Macie jakiś pomysł co sprawdzić i jak?
    Pozdrawiam,
    Rudolf
    banmar_2005
    Level 30  
    Witam

no jeżeli było zwarcie tam gdzie jest drapane to musiał strzelić regulator
    zwarcie mogło być od wilgoci kurzu, sadzie że cały regulator jest do wymiany
    czyli potencjometr ren spalony rezystor i jeszcze triak którego nie widać na zdjęciu
    prawdopodobnie będzie gdzieś przykręcony na na obudowie, musisz poszukać go bo na pewno będzie do wymiany.
    wymienisz te trzy elementy to powinien ruszyć, pod warunkiem ze silnik jest sprawny
    mastarah
    Level 2  
    Ok, rozebrałem zatem drania dalej, jedyna elektronika pozostała to to:
    Odkurzacz Electrolux, ze 2270, nie działa regulacja obrotów Odkurzacz Electrolux, ze 2270, nie działa regulacja obrotów

I teraz:

1. które to ten triak?
    2. te osmalenia z tyłu oznaczają zapewne jakieś przebicia, jak mówiłeś od kurzu wilgoci itd, da się to jakoś zabezpieczyć?
    3. Silnik ogólnie chodzi tyle że ma obroty takie jakby ustawić najniższe ustawienie mocy. Mnie specjalnie nie zależy na regulacji obrotów, da się jakoś to ustawić, żeby chodził ew. na całej mocy bez regulacji?

Pozdrawiam,
    Rudolf