Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

brak dźwięku w samochodzie renault megane II 1,9dci 2002r.

kosaim 09 Oct 2010 21:21 4016 4
    kosaim
    Level 2  
    Witam Mam problem z radiem od jakiegoś czasu podczas jazdy przestawało grać tak jakby gubiło sygnał i było głucho tylko nawet nie było szumu słychać a jak włączałem zmieniarkę to też nie grała. a gdy po jakimś czasie wsiadałem i odpalałem go to grało radio ale. po jakimś czasie znowu przestawało wraz ze zmieniarką a teraz już wogóle nie działa nie wiem co mam zrobić czy zepsuło się radio czy coś innego proszę o radę.
    pioart
    Level 38  
    Witam
    emeryt2 wrote:
    Końcówka mocy.

Żeby potwierdzić lub odrzucić tą usterkę , to wymontuj radio i podłącz na stole , wyeliminujesz prawdopodobną usterkę zwarcia w instalacji głośnikowej / zadziałało zabezpieczenie / . Jeśli nie masz możliwości na stole to wysuń radio , odłącz głośniki / tylko / podłącz jakiś głośnik bezpośrednio do radia i sprawdź . Jeśli będzie grało to radio prawdopodobnie sprawne , pozostanie zabawa z wyszukaniem zwarcia w układzie głośnikowym w samochodzie .
    kosaim
    Level 2  
    Podłączyłem osobny głośnik bezpośrednio do radia i nic nie gra. a na dodatek jak na wyświetlaczu pokazywały mi się stacje radiowe i jaka gra płyta to teraz nic się nie pokazuje oprócz godziny i stopni temperatury, nawet sterowanie w kierownicy nie działa bo nie chce się zmienić z radia na CD. Nie wiem czemu się tak stało może coś nie tak podłączyłem z powrotem?????? Bo jak nie było tego dźwięku to cały wyświetlacz działał wraz z CD nawet stacje pokazywały się a teraz jakby radio wogóle nie było podłączone.
    pioart
    Level 38  
    Witam
    kosaim wrote:
    Podłączyłem osobny głośnik bezpośrednio do radia i nic nie gra. a na dodatek jak na wyświetlaczu pokazywały mi się stacje radiowe i jaka gra płyta to teraz nic się nie pokazuje oprócz godziny i stopni temperatury, nawet sterowanie w kierownicy nie działa bo nie chce się zmienić z radia na CD. Nie wiem czemu się tak stało może coś nie tak podłączyłem z powrotem?????? Bo jak nie było tego dźwięku to cały wyświetlacz działał wraz z CD nawet stacje pokazywały się a teraz jakby radio wogóle nie było podłączone.

No bo jak nie ma zasilania to grać nie będzie. Podłącz samo zasilanie , sterowanie i wyświetlacz / górne gniazda / , a wyświetlacz zacznie działać i sterowanie i jak wszystko tak podłączysz , to podłącz głośnik / pomijając instalację głośnikowa samochodu/ .