Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Scorpio 95 2.0 dohc 136 nie pali na dwa cylindry

leo40 10 Paź 2010 10:58 3591 10
  • #1 10 Paź 2010 10:58
    leo40
    Poziom 1  

    Kupiłem samochód ze spaloną wiązką silnika.
    Wymieniłem wiązkę i nie pali na dwa cylindry.
    Wymieniłem cewki, kable, sprawdziłem wtryski i nic.
    Samochód pracuje na 2 i 4 cylindrze.

    0 10
  • #2 10 Paź 2010 19:45
    lowin55
    Poziom 12  

    Witam.
    Omomierzem zmierz oporność od środkowej elektrody świecy 2 cyl. do środkowej el.
    4 cyl.Powinno wyjść ok.15 kom. To samo powinno być między 1 a 3 świecą.

    0
  • #3 11 Paź 2010 10:51
    emeryt2
    Poziom 42  

    Czyzby wymienił cewki też na uszkodzone?
    Sprawdz sterowanie / kluczowanie / cewkami przez sterownik.

    0
  • #4 11 Paź 2010 14:31
    lowin55
    Poziom 12  

    A dasz głowę?.Może mieć przerwę w obwodzie.
    Nie dodałeś czym ma sprawdzić sterowanie,bo nie mówił czy się na tym zna.

    Sterowanie sprawdż oscyloskopem.

    0
  • #5 11 Paź 2010 14:42
    707067
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 24 Kwi 2011 12:01
    Adam1274
    Poziom 2  

    Miałem to samo,prawdopodobnie masz zle podłączone kable z cewki na świece.Przy wymianie świec mi pomylił kable i palił na 2 gary.

    0
  • #7 24 Kwi 2011 21:52
    fructon
    Poziom 33  

    w tym silniku ma 2 cewki a wiec 2 sygnały sterujące.Pierwsza cewka obsługuje cylinder 1-4 a druga 2-3, skoro ma iskre na 2 i 4 cylindrze więc oba sygnały docierają do nich prawidłowo , reasumując albo zle sprawdził który cylinder rzeczywiscie pracuje albo obie cewki są padniete ,chyba że ktos ma lepszą teorie wyjasniającą ten przypadek

    0
  • #8 24 Kwi 2011 23:13
    Adam1274
    Poziom 2  

    U mnie to były kable z cewki.Spróbuj po przemieniać.Nie pamiętam prawidłowego układu.A iskry na cewkach też były.Ponadto miałem słabą iskrę na jednej cewce to wymieniłem.Chodzi cacy.Spróbuj.

    0
  • #9 20 Gru 2012 12:48
    vanbasa4
    Poziom 9  

    Witam dopiszę się do tematu Posiadam Forda Galaxy 2.0 DOHC auto nie odpala słaba iskra na wszystkich cylindrach sprawdzałem żarówka 55w napięcie do cewek dochodzi masa na silniku jest, masa w module Edis4 jest wymieniłem czujnik położenia wału dalej to samo kable świece nowe i dalej to samo kupiona używana cewka i moduł edis tak samo masy wewnątrz samochodu sprawdzone, napięcia dochodzą brak kodów usterek, ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co sprawdzić

    Dodano po 4 [minuty]:

    do Cewki dochodzą 2 kable jeden zasilający drugi sygnałowy czy oprócz oscyloskopem idzie sprawdzić czy dochodzi tam sygnał???? podpiłem tam diodę 5w i nic jak kręcę brak reakcji

    0
  • #10 20 Gru 2012 12:57
    kajaba autoserwis
    Poziom 29  

    vanbasa4 napisał:
    itam dopiszę się do tematu Posiadam Forda Galaxy 2.0 DOHC auto nie odpala słaba iskra na wszystkich cylindrach
    Jak ''słaba iskra''?? Jest czy nie? Tester był podpinany?

    0
  • #11 20 Gru 2012 14:36
    vanbasa4
    Poziom 9  

    tak tester był podpinany IDS. iskra jest ale słaba. zmieniałem już nawet na inne świece i to samo jak dam 3 elektrodową to nie ma nic wygląda to tak jakby słaby dostawał sygnał albo były walnięte cewki ale kupiłem już używkę 1 sztukę i dalej to samo auto w ogóle nie odpala. czym można sprawdzić sygnał który wchodzi do cewi na 2 pinie???

    0