GPiotr1 wrote:Witam, może troszkę odgrzeję temat ale pociągnę go dalej.
Dzisiaj udało mi się odpalić strumień RTSP z rejestratora 0804LE-L na VLC na windows. Super, działa !- MUSI BYĆ SOFT 2.608 !!! w 2.606 port 554 jest zamknięty.
ALE
Nie robiłem tego tylko w celu (tylko) treningowym.
Mam instalację, która jest na razie w czasie realizacji pt 6szt kamer IP Novusa podpięte pod potężny komputer (I7, 8GB RAM, 8TB HDD)
Idea jest taka, że w lokalu będzie 6 sztuk kamer IP w newralgicznych punktach - wejścia, korytarze, wjazd na parking. Prócz tego mają być 2 rejestratory analogowe BCS wypakowane kamerami analogowymi. Problem z tym, że klient chciałby mieć pogląd przez sieć od siebie z biura i do tego ma być podgląd na komputerze w "stróżówce".
Pomyślałem, że podepnę 6szt kamer IP pod NMSa novusowego i wykorzystam furtkę pt RTSP i podepnę również pod NMSa strumienie z rejestratorów analogowych czyli w sumie 38 kamer. Cała sieć komputerowa będzie autonomiczna na potrzeby cctv i osobna na potrzeby internetu więc raczej wytrzyma takie numery.
Problem jest taki, że NMS nie łyka strumienia.
Było by to dla mnie idealne rozwiązanie, bo postawiłbym jeden komputer z NMSem klient u stróża i do tego można odpalić serwer www wbudowany w NMSa i można sobie na te kamery zerkać przez http (właściciel). Do tego na budowie (całe osiedle mieszkalne) są jeszcze 3 inne rejestratory analogowe z których również można by wyciągnąć sygnał w celach podglądowych do NMSa. Oczywiście gdyby coś się stało, to archiwizacja będzie na poszczególnych urządzeniach i zgranie materiały będzie przez PSSa.
Pomyślałem, że jeśli NMS nie łyknie strumienia z DVRa to może go "przestrumieniować" w vlc i dopiero dopiąć do NMSa ale czy to zadziała w przypadku 32 strumieni ?
Ma ktoś może jakieś pomysły ?
ćwiczyłem takie rzeczy;
tak, firmware musi być na tyle aktualny, by strumień chodził "jakoś"; wg mnie ten port nie był wcześniej zamknięty; PSS i podobne softy chodziły, tyle, że wysyłały "głupkowate" zapytanie na początek transmisji, co dopiero wyzwalało ten port;
problemem jest to, że RTSP wysyłane przez BCS/DVS/RVI/K2/Simtec (wstaw inną naklejkę na to samo) jest jakoś nietypowe, niezgodne z 'typowym' standardem;
dlatego byc może w niższym firmware, jak próbowałeś się dostać, to rejestrator nie odpowiadał na zapytania używanego programu (np VLC Player'a);
ponadto nawet w nowym firmware rejestrator wysyła też coś nietypowo, strumieniując RTSP, dlatego tylko - jak pisałem - VLC Player w konkretnej wersji potrafi na tyle to zignorowac, że nawiąże połączenie i będzie Ci strumień odtwarzał; jak dotąd żaden inny player tego nie potrafi tylko głupieje;
nie słysałem o zadnym sofcie, w tym rejestratorze IP, który by strawił format RTSP wysyłany przez BCSa i podobne; ten RTSP jak widać jest jakoś niezgodny ze standardem;
dla dociekliwych - polecam zainstalować sobie na kompie network monitor, nawet od microsoftu i pooglądać bit po bicie co wysyła do rejestratora np PSS albo plugin ActiveX z przeglądarki lepiej i jak odpowiada/co wysyła rejestrator;
to dobry sposób na rozgryzienie paru parametrów, na odzyskanie zapomnianego hasła (jeśli pozostało w PSS ale my nie pamimętamy) - bo jest przesyłane NIEZASZYFROWANE tylko plaintextem

nie zmienia to faktu, że w strumieniu muszą być jakieś głupoty i nic - jak dotąd- Ci tego nie odtworzy (sprawdzałem wiele softów i silników, w tym oparte o quicktime i inne niezależne...), tylko własnie PSS albo VLC Player stary...
jeśli koniecznie chcesz strumień z tego słać do rejestratora IP (opartego o komputer, więc do komputera rejestrującego) to postaw sobie w autostarcie (trochę zabawy jest, ale działa, robiłem tak) VLC Player, wiele instancji, niech ci w locie startuje i konwertuje to i strumieniuje dalej już w normalniejszej postaci;
tylko na 32 kanały będzie gorąco; przy 3-4 kanałach powiedzmy, ale potem jakoś lubi się siec przytykać... mimo, że niby ma zapas... tak u mnie bywało...
tylko tak - skoro rejestrator analogowy BCS i tak zapisuje bezstratnie u siebie na HDD - to po co to słać i dublować na rejestratorze IP?
by klient miał w jednym ładnym okienku/interfejsie od rejestratora IP wszystko w kupie? a może starczy zrobić mu dwie ikonki na pulpicie - jedną do rejestratora IP i tamtych kamer, drugą do rejestratora analogowego - choćby skrót poprzez przeglądarkę... tak i tak zobaczy wszystkie kamery a stabilniej i mniej zabawy...
a zrobisz jak uważasz...