Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rejestrator BCS 1604 - użycie jako webcamery

Tomy_m 10 Oct 2010 11:49 34765 53
Optex
    .unknown.
    Level 14  
    GPiotr1 wrote:
    Witam, może troszkę odgrzeję temat ale pociągnę go dalej.
    Dzisiaj udało mi się odpalić strumień RTSP z rejestratora 0804LE-L na VLC na windows. Super, działa ! ;) - MUSI BYĆ SOFT 2.608 !!! w 2.606 port 554 jest zamknięty.
    ALE
    Nie robiłem tego tylko w celu (tylko) treningowym.
    Mam instalację, która jest na razie w czasie realizacji pt 6szt kamer IP Novusa podpięte pod potężny komputer (I7, 8GB RAM, 8TB HDD)
    Idea jest taka, że w lokalu będzie 6 sztuk kamer IP w newralgicznych punktach - wejścia, korytarze, wjazd na parking. Prócz tego mają być 2 rejestratory analogowe BCS wypakowane kamerami analogowymi. Problem z tym, że klient chciałby mieć pogląd przez sieć od siebie z biura i do tego ma być podgląd na komputerze w "stróżówce".
    Pomyślałem, że podepnę 6szt kamer IP pod NMSa novusowego i wykorzystam furtkę pt RTSP i podepnę również pod NMSa strumienie z rejestratorów analogowych czyli w sumie 38 kamer. Cała sieć komputerowa będzie autonomiczna na potrzeby cctv i osobna na potrzeby internetu więc raczej wytrzyma takie numery.
    Problem jest taki, że NMS nie łyka strumienia.
    Było by to dla mnie idealne rozwiązanie, bo postawiłbym jeden komputer z NMSem klient u stróża i do tego można odpalić serwer www wbudowany w NMSa i można sobie na te kamery zerkać przez http (właściciel). Do tego na budowie (całe osiedle mieszkalne) są jeszcze 3 inne rejestratory analogowe z których również można by wyciągnąć sygnał w celach podglądowych do NMSa. Oczywiście gdyby coś się stało, to archiwizacja będzie na poszczególnych urządzeniach i zgranie materiały będzie przez PSSa.
    Pomyślałem, że jeśli NMS nie łyknie strumienia z DVRa to może go "przestrumieniować" w vlc i dopiero dopiąć do NMSa ale czy to zadziała w przypadku 32 strumieni ?
    Ma ktoś może jakieś pomysły ?

ćwiczyłem takie rzeczy;

tak, firmware musi być na tyle aktualny, by strumień chodził "jakoś"; wg mnie ten port nie był wcześniej zamknięty; PSS i podobne softy chodziły, tyle, że wysyłały "głupkowate" zapytanie na początek transmisji, co dopiero wyzwalało ten port;

problemem jest to, że RTSP wysyłane przez BCS/DVS/RVI/K2/Simtec (wstaw inną naklejkę na to samo) jest jakoś nietypowe, niezgodne z 'typowym' standardem;

dlatego byc może w niższym firmware, jak próbowałeś się dostać, to rejestrator nie odpowiadał na zapytania używanego programu (np VLC Player'a);

ponadto nawet w nowym firmware rejestrator wysyła też coś nietypowo, strumieniując RTSP, dlatego tylko - jak pisałem - VLC Player w konkretnej wersji potrafi na tyle to zignorowac, że nawiąże połączenie i będzie Ci strumień odtwarzał; jak dotąd żaden inny player tego nie potrafi tylko głupieje;

nie słysałem o zadnym sofcie, w tym rejestratorze IP, który by strawił format RTSP wysyłany przez BCSa i podobne; ten RTSP jak widać jest jakoś niezgodny ze standardem;

dla dociekliwych - polecam zainstalować sobie na kompie network monitor, nawet od microsoftu i pooglądać bit po bicie co wysyła do rejestratora np PSS albo plugin ActiveX z przeglądarki lepiej i jak odpowiada/co wysyła rejestrator;
    to dobry sposób na rozgryzienie paru parametrów, na odzyskanie zapomnianego hasła (jeśli pozostało w PSS ale my nie pamimętamy) - bo jest przesyłane NIEZASZYFROWANE tylko plaintextem ;) jak i pozostałe dane (sniffer w sieci i mamy edukacyjnie widocznie wszystko, dlatego sieć LAN powinna być zabezpieczona przed tym);

nie zmienia to faktu, że w strumieniu muszą być jakieś głupoty i nic - jak dotąd- Ci tego nie odtworzy (sprawdzałem wiele softów i silników, w tym oparte o quicktime i inne niezależne...), tylko własnie PSS albo VLC Player stary...

jeśli koniecznie chcesz strumień z tego słać do rejestratora IP (opartego o komputer, więc do komputera rejestrującego) to postaw sobie w autostarcie (trochę zabawy jest, ale działa, robiłem tak) VLC Player, wiele instancji, niech ci w locie startuje i konwertuje to i strumieniuje dalej już w normalniejszej postaci;
    tylko na 32 kanały będzie gorąco; przy 3-4 kanałach powiedzmy, ale potem jakoś lubi się siec przytykać... mimo, że niby ma zapas... tak u mnie bywało...

tylko tak - skoro rejestrator analogowy BCS i tak zapisuje bezstratnie u siebie na HDD - to po co to słać i dublować na rejestratorze IP?
    by klient miał w jednym ładnym okienku/interfejsie od rejestratora IP wszystko w kupie? a może starczy zrobić mu dwie ikonki na pulpicie - jedną do rejestratora IP i tamtych kamer, drugą do rejestratora analogowego - choćby skrót poprzez przeglądarkę... tak i tak zobaczy wszystkie kamery a stabilniej i mniej zabawy...

a zrobisz jak uważasz...
  • Optex
    Jardo
    Level 12  
    .unknown. wrote:

nie słysałem o zadnym sofcie, w tym rejestratorze IP, który by strawił format RTSP wysyłany przez BCSa i podobne; ten RTSP jak widać jest jakoś niezgodny ze standardem;

Znalazłem soft który bezproblemowo radzi sobie ze strumieniem z BCSa:

jest to serwer streamingu z http://erlyvideo.org/ o nazwie FLUSSONIC

Zainstalowałem go na debianie celem strumieniowania obrazu z kamery IP AirCam.
    Teraz natknąłem się na ten wątek z opisem jak wyświetlić strumień z BCSa i zaraz spróbowałem podpiąć do flussonica - działa od strzału :)
  • Optex
    .unknown.
    Level 14  
    hm, soft może ciekawy, ale albo jestem ślepy, albo tylko pod pingwina, nie ma pod Windows... sam 'silnik' jak mniemam jest też w wersji pod windows np tu http://binaries.erlang-solutions.com/couchdb/rbingen/package_R15B01_windowsx64_132565767/otp_win64_R15B01.exe ale już Flusonic sam w sobie nie...

a w miażdżącej większości przypadków u klientów (przynajmniej ostatnio i przynajmniej tam gdzie ja zaglądałem) jest Windows na kompie, na którym miałoby takie coś działać (uprzedzam pytanie - w serwerowniach jest Win Server.. );

gdyby było w całości pod windę też...
    Jardo
    Level 12  
    po winde to użyj VLC - potrafi odbierać strumień i wysyłać dalej
    .unknown.
    Level 14  
    kolego ;) jakbyś zerknął choćby dwa posty wyżej, to o VLC wszyscy wiemy i jest napisane;

skoro napisałeś o sofcie który jest typowym serwerem streamingu to pod tym kątem (o to mi chodzi przynajmniej) jakby był soft pod windę;

VLC wiadomo można postawić, nawet kilka instancji naraz możę na kompie pracować (kulawo, ale będzie), jakkolwiek restartowanie choćby z harmonogramu czasem tego itp poprawki są irytujące, a działa różnie; jest to takie troszkę dziadowanie;

dlatego skoro piszesz już o sofcie typu serwer streamingu i to który działa z BCSem (pewno podobne ma nieco źródło co biblioteki z VLC do RTSP) to takie cośpod windę właśnie,
    by można raz ustawić, wrzucić do autostartu i zapomnieć - tj po ew restarcie kompa (brak prądu) wystartuje i działa, po zapchaniu się sieci / przerwie - ponowi strumień i ogólnie - działa;

VLC - można zaznaczyć by trzymał strumień (bodajże przy sout=.... się pisało, dawno to ustawiałem) i inne opcje oraz mieć go w autostarcie, jednak z doświadczenia - wywala się czasem, gdy straci łączność z BCSem to -nie- ponowi sam potem, kombinowałem z playlistą itd ale niet;

tak czy inaczej ciekawa informacja o takim sofcie pod pingwina, ciekawsza jednak byłaby o takim sofcie, ale pod windę...
    Jardo
    Level 12  
    No może wyskoczyłem z tym VLC, ale generalnie uważam że lepiej postawić prosty serwerek dedykowany do streamingu na atomie z Linuxem niż pakować to do windows...
    Tym bardziej że z Linuxem a konkretnie z debianem wszystko jest dopracowane i w paczkach.
    dipol_wlan
    Level 24  
    Rejestrator wspiera RTSP, najlepszym rozwiązanie jest postawienie serwera strumieniowania opartego np. na oprogramowaniu Addobe lub Wowza (można je postawić na liniuksie lub windowsie). Wstawiając na stronę internetową odpowiedniego playera obraz będzie wyświetlany we flashu. VLC działa na dłuższą metę niestabilnie i po jakimś czasie z pewnością się zawiesi...
    aodbg1
    Level 9  
    Witam.
    Od paru dni próbuję bezskutecznie uruchomić w moim rejestratorze BCS 0404QE opcję wysyłania zdjęć do FTP. Chciałbym żeby wysyłał 10 zdjęć po wykryciu ruchu w danym obszarze.Problem w tym, że rejestrator wysyła zdjęcia bez przerwy co 1s. Niżej zdjęcia z ustawień jakie mam wprowadzone. Co mam ustawione źle ?

Rejestrator BCS 1604 - użycie jako webcamery Rejestrator BCS 1604 - użycie jako webcamery Rejestrator BCS 1604 - użycie jako webcamery Rejestrator BCS 1604 - użycie jako webcamery Rejestrator BCS 1604 - użycie jako webcamery .
    .unknown.
    Level 14  
    miałem podobną historię; mi wysyła dobrze na FTP;

jest w niektórych firmware błąd i jeśli ustawiasz na zmianę przez komputer (przez panel www) i normalnie myszką, to się przestawiać lubi sama opcja od trybu robienia zdjęć;

Tryby masz do wyboru - albo co interwał czasowy, albo wyzwolenie zdarzeniem;

Tryb interwał czasowy - robić ciągle co xxx sek:

Ekran Ogólne: zdjęcie: 1 sek - to opcja tylko do interwału, co ile sekund ma robić zdjęcie gdy ma robić cały czas (interwał); opcja nieistotna gdy ma robić zdjęcia tylko z wyzwolenia np detekcją ruchu;

Zakładka Kompresja->"zdjęcie" [dla każdego kanału osobno]- tutaj definujesz kiedy robi zdjęcie; czy z interwału czasowego/harmonogramu (o ile pamiętam harmonogramem/terminarzem też można określić - jest częścią określenia - kiedy działa robienie zdjęć ciągłe, co interwał xx sek.), czy właśnie opcja "zdarzenie" czyli rób zdjęcie tylko gdy wyzwoli to jakieś zdarzenie.

Wybierasz tu Zdarzenie - jeśli tylko robi zdjęcie po wyzwoleniu zdarzeniem, np ruchem wykrytym czy wejściem alarmowym zwartym;
    Jakość - jak najwyższa lepiej dać (6);
    powtarzanie - ile zdjęć ma zrobić na każde wyzwolenie; tutaj nawet lepiej robić np po 3 zdjęcia, a nie 1, (1kl/sek) gdyż czasem to pierwsze się może rozmyć/w złym momencie zrobi.

Terminarz - to możesz ustalić właśnie czy robi zdjęcie ( Zdjęcie [X]) , oraz kiedy / w jakich warunkach na jakie zdarzenia reaguje;ustawiasz zakres godzin kiedy, oraz czy tylko przy detekcji ruchu (Ruch), czy tylko przy wyzwoleniu którymś we alarmowym , czy obydwa zdarzenia musza byc jednoczesnie, czy określone jest to na ciągłe w danych godzinach (normalny i podajesz czas).
    Jednocześnie na obrazku MASZ WYBRANY tu na obrazku 4 KANAŁ a zdjęcia ustawiałeś (tryb) dla 1go kanału ?! Porównując zrzuty ekranu.

Skoro robisz zdjęcia z 1-go kanału (nr 1) i ustawiłeś, że dla tego kanału zdjęcia są w trybie "zdarzenie" robione, to w terminarzu dla tego kanału nr.1 też ustawiasz kiedy ma tych 'zdarzeń' nasłuchiwać (no i jakich, czy detekcji ruchu, czy alarmu itp...);

opcje od FTP masz OK, tylko znowu tam ustawiasz dla kanału 4 a na pierwszym zrzucie zdjęcie ustawiałeś dla kanału 1... ?!
    Przy FTP detekcja - zrzucaj tylko pliki nagrane z detekcji ruchu, tyle to znaczy;

W zakładce Detekcja masz OK - przy wystąpieniu zdarzenia (detekcji ruchu)
    rób zdjęcie [X] ale nie nagrywaj wideo (odznaczyłeś nagrywany kanał: żaden)

Jeszcze jeden figiel: menu "zaawansowane" w głównym menu; podmenu "Zapis"; tam ustaw , by dany kanał był wyzwalany Z terminarza (!!!!) a nie ciągły , bo domyślnie masz pewno ciągły;

reasumują - niby masz OK, jakkolwiek jeśli chcesz by robił Ci zdjęcia z 4-go kanału jak mniemam, to detekcję masz dla 4go kanału ustawioną itp warunki, FTP, ale w menu Kompresja TEŻ ustaw opcję 'zdjęcie' dla tego 4-go kanału, będąc na nim, a nie na 1-szym kanale; ponadto w Zaawansowane sprawdź opcję Zapis - na terminarz daj.

To chyba wszystko, mi to działa, piszę z pamięci i chyba nic nie pominąłem.

================

dodatkowo nadmieniam - możesz połączyć się z komputera i stamtąd ustawiać rejestrator, może Ci łatwiej będzie. Trochę inna tam jest kolejność opcji co prawda.
    Zwykłym crossem wprost do komputera , ew wpiąć rejestrator do tej sieci LAN co komputer, uzgodnić adresy i na porcie 80 możesz przeglądarką się połączyć (niestety tylko najnieulubieńszą tj. I.Explorer, po zainstalowaniu dodatku ActiveX - trza sie zgodzić a w opcjach dodać witrynę do zaufanych), ew. używając softu PSS dołączonego.

Trzeba tylko pamiętać szczególnie w tym przypadku, że jest błąd w firmware BCS/Dahua DVS / RVi / cokolwiek klon własnie w opcji "zdjęcie" jeśli chodzi o tryb robienia, lubi się przestawić samo jak się połączysz komputerem do menu opcji, przestawić się może z trybu 'zdarzenie' na tryb interwałowy właśnie; to jedno jedyne pole lepiej ręcznie myszką ustawiać na menu ekranowym rejestratora, bez użycia komputera...
    aodbg1
    Level 9  
    .unknown. wrote:
    reasumują - niby masz OK, jakkolwiek jeśli chcesz by robił Ci zdjęcia z 4-go kanału jak mniemam, to detekcję masz dla 4go kanału ustawioną itp warunki, FTP, ale w menu Kompresja TEŻ ustaw opcję 'zdjęcie' dla tego 4-go kanału, będąc na nim, a nie na 1-szym kanale; ponadto w Zaawansowane sprawdź opcję Zapis - na terminarz daj.

To chyba wszystko, mi to działa, piszę z pamięci i chyba nic nie pominąłem.

W zakładce kompresja mam oczywiście ustawiony tryb:zdarzenie i jakość:6 - zrobiłem zdjęcie nie przełączając kanału.

Zmieniłem powtarzanie zdjęć na 3kl/s, zapis mam na: Terminarz i dalej to samo, wysyła non stop tylko teraz co 3sek
    .unknown.
    Level 14  
    Wybacz, trochę nie rozumiem cyt. "zrobiłem zdjęcie nie przełączając kanału".
    Mi chodzi o to, co na załączonych zdjęciach widać:
    opcję "Zdjęcie" ustawiasz w zakładce Kompresja dla kanału 1. Taki screenshot pokazałeś. Dla kanału 4 nie ustawiłeś! Z kolei w terminarzu, FTP itp już edytujesz opcje od zdjęć dla kanału 4... ?!

Jeśli zdjęcia chcesz robić z 4go kanału rejestratora, to zarówno w zakładce kompresja wejdź w ustawienia 4go kanału (przewiń z 1 do 4) i będąc w ustawieniach tego 4-go kliknij na zdjęcie i tam wybierz "zdarzenie"; to miałem na myśli.
    aodbg1
    Level 9  
    .unknown. wrote:
    cyt. "zrobiłem zdjęcie nie przełączając kanału"..

Nie robiłem screenshoty tylko "zdjęcie" aparatem monitora, dlatego piszę, że zrobiłem "zdjęcie" tej zakładki nie zmieniając tam kanału na 4.
    Tak więc sprawa dotyczy kanału 4 i mam tam wszystko ustawione tak jak pisałeś.
    didotom
    Level 16  
    Uruchomiłem strumień rtsp na rejestratorze 8 kanałowym BSC z wyjściami alarmwym (nie pamiętam jaki to model), ale jest jeden poważny problem mianowice:

Wystawiłem konto na rejestatorze, na którym może działać jedna tylko kamera + sieć,
    po wklejeniu kodu do VCL playera działa znakomicie,
    jednak po zmianie w linku z kodem rtsp tylko kanału na dowolny inny obraz, również
    się odtwarza, dlaczego skoro na tym użytkowniku jest tylko jeden kanał wybrany?

inna sprawa na rejestratorze BSC 4 kanałowym
    web contro: 2.2.2.0
    netsdk : 3.3.7.4527
    playsdk: 3.31.0.4535

i drugim 8 kanałowym te same wartośći web control net sdk playsdk (bez wyjść alarmowych) te same ustawienia co w pierwszym opisanym rejestratorze i nie działa mi strumień rtsp? ktoś ma pomysł może?

robię to zdalnie dlatego nie odczytam jakie to modele
    czy możecie na swoich sprawdzić jak to wygląda, czy zmiana nr kanału w linku mimo ze nie jest dodany to otwiera go?
    astley
    Level 11  
    Witam !

Na ten wątek natknąłem się poszukując rozwiązania dokładnie takiego jak autor wątku czyli
    mamy:
    1. BCS-a ze strumieniem rtsp i funkcjami ftp
    2. kompa z windozą
    a chcemy:
    1. snapshoty w określonych odstepach czasu z BCS-a na dysku winowsa.

Wiem że dyskusja zeszła już na inne BCS-owe tematy ale może komuś się przyda.

Walczyłem z tym problemem w każdej wolnej chwili od 3 mcy kombinowałem z vlc i rtsp, później z ftp i detekcją ruchu oraz zamaskowaniem kamery. DVR pluje po ftp taką ilością fotek że szkoda gadać.Wreszcie wczoraj znalazłem rozwiązanie:

1.Pobieramy ze strony http://ffmpeg.zeranoe.com/builds unixowo/windowsowy obsługiwany z linii poleceń transkoder strumieni i wszelkiej maści formatów video. (uwaga archiwum 7zip trzeba pobrać program do rozpakowania 7zip-a)

2. Rozpakowujemy ffmpeg-a i z całej paczki potrzebujemy jedynie plik ffmpeg.exe znajdujący się w katalogu /bin (ok 22Mb)

3. Tworzymy plik np. capture.bat a w środek dajemy
    ffmpeg -stimeout 2000 -i "rtsp://192.168.0.20:554/cam/realmonitor?channel=6&subtype=00&authbasic=dmlkZW86dmlkZW8x" -rtsp_transport tcp -vcodec mjpeg kam6.jpg

Gdzie:
    192.168.0.20 - IP naszego BCS-a
    channel=6 - nr kanału BCS-a
    kam6.jpg - plik do którego zapiszemy snapshota
    Uwaga:
    autentykacja authbasic zakodowana dla user:video pass:video1 jak w przykładach z 1 strony wątku.

4. Uruchamiamy bata i mamy piękną fotkę ze strumienia rtsp pod windozą :-) Pod linuxem też działa tylko trzeba pobrać FFmpeg dla linuxa

FFmpeg koduje też strumień do innych formatów więc może ktoś z Was to wykozysta.
    aodbg1
    Level 9  
    Mój problem został rozwiązany po aktualizacji oprogramowania do wersji V2.608.0000.3.R.20121102.
    Rejestrator wysyła teraz zdjęcia po detekcji na FTP i/lub maila.
    Jeśli ktoś ma podobny problem to mogę przesłać soft na maila. Proszę pisać na PW.
    didotom
    Level 16  
    aodbg1 wrote:
    Mój problem został rozwiązany po aktualizacji oprogramowania do wersji V2.608.0000.3.R.20121102.
    Rejestrator wysyła teraz zdjęcia po detekcji na FTP i/lub maila.
    Jeśli ktoś ma podobny problem to mogę przesłać soft na maila. Proszę pisać na PW.

to ja poproszę o soft :)
    didotom(_at_)o2.pl

pozdrawiam
    Odin
    Level 11  
    .unknown. wrote:
    z ftp się rozpędziłem, 20 - 21;
    21 to typowy port ftp, ale na 20tce masz o ile pamiętam podtrzymania passive i inne informacje; obydwa w każdym razie daj;

ile zdjęć robi po sobie - w menu rejestratora, gdzie dany kanał ustawiasz, zwykle przycisk [zdjęcie];
    w nim masz tryb-> daj na zdarzenie 9wyzwolenie zdarzeniem, czyli np detekcją)
    powtarzanie 2SPL do 7SPL - ile ma powtórzyć (tak mi się wydaje, ale działa to różnie, chyba znowu niedopracowane firmware, tzn czasem ta liczba nie do końca wpływa na ilość powtórzeń, ale wpływa; po każdej detekcji tyle zdjęć robi jedno po drugim);

dodatkowo w ogólnych gdzieś jest, tam gdzie data godzina chyba, opcja [czas] nie opisana niczym (jest takich opcji [czas] wiele więc musisz znaleźć właściwą) która -chyba- powoduje ile ma odczekać po detekcji nim zacznie robić zdjęcie / zdjęcia;

czyli np 4SPL a czas na 8 (to globalna opcja, nie osobna dla każdego kanału, jest w globalnych) => 8 sekund po każdej detekcji zacznij robić zdjęcia, zrób 4 i koniec, czekaj na następną detekcję;

jakoś tak mniej więcej mi to działa; w instrukcjach oczywiście jest o tym wielkie nic; nie tylko polskich.

Zresztą w różnych firmware i wersjach ciut inaczej się może to nazywać, ale powinno byc podobnie;

jest kilka opcji [czas] przy ustawieniach danego kanału, ale te tyczą się np czasu ruchu PTZ (jeśli jest) po zdarzeniu (jeśli włączymy go) albo inna opcja [czas] na ile ma sekund wy alarmowe włączyć (jeśli uaktywnimy);

opcja [czas] której szukasz jest w -zwykle- globalnych, tam gdzie zegar ustawiasz;
    domyślnie chyba na 0 sekund; możesz dać np 5 sekund, jeśli zacząć ma robić zdjęcia po 5 sek od detekcji bo np coś się dopiero po 5 sek ustabilizuje (np po 5 sek 'rozgrzeje' ci się halogen podświetlający teren czy coś...);

chyba tyle; musi działać;
    jeśli 'zepsułeś' sobie logując się przez WWW - zresetuj do zera rejestrator i ustawiaj wszystko tylko myszką w jego menu bezpośrednio, bez użycia komputera (czyli NIE zdalnie), powinno działać.

Myślę , że wystarczająco pomogłem i Tobie też ruszy.

Powinno być identycznie BCS / DVS / K2 / Simtec bo to wszystko tylko inna naklejka; no, u ruskich RVI pewno ma ciut inaczej, bo ich firmware jak widziałem i emulatory rejestratora do celów szkoleniowych (fajne, u nas może kiedyś łaskawie też upublicznią) to ich jest nowsze i chyba szybciej dopracowane niż nasze (szkoda). Tak samo w typowych 0404... 0804.. 1604... LEA LE-AN LE-AS...

Rozwiązanie z RTSP u mnie nie zadziałało, hasło i login zakodowane, ip poprawne, porty przekierowane włącznie z 554, odpowiednia wersja vlc, itd. wszystkie porady na elektrodzie posprawdzałem.

Dlatego chciałbym to obejść przy pomocy wysyłania na ftp i odświeżania strony przez skrypt.

Problem w tym, że rejestrator wysyła snapshota przy okazji tworząc całą gałąź folderów, itd. Tworzy nr ip, później date, później np. godzine i nazwa pliku też tak wygląda.

Czy da się zrobić tak żeby wysyłał jeden plik (z jednej kamery) na serwer i nadpisywał go cały czas, czyli byłoby np. cam01.jpg i on ciągle byłby nadpisywany, ja bym sobie już zrobił skrypt który by to odświeżał co ileś?

Nie widziałem opcji odnośnie eksportu pliku ale może nie wiem gdzie szukać.

Pozdrawiam.
    didotom
    Level 16  
    Dlatego chciałbym to obejść przy pomocy wysyłania na ftp i odświeżania strony przez skrypt.

Problem w tym, że rejestrator wysyła snapshota przy okazji tworząc całą gałąź folderów, itd. Tworzy nr ip, później date, później np. godzine i nazwa pliku też tak wygląda.

Czy da się zrobić tak żeby wysyłał jeden plik (z jednej kamery) na serwer i nadpisywał go cały czas, czyli byłoby np. cam01.jpg i on ciągle byłby nadpisywany, ja bym sobie już zrobił skrypt który by to odświeżał co ileś?

Nie widziałem opcji odnośnie eksportu pliku ale może nie wiem gdzie szukać.

Pozdrawiam.[/quote]

Wydaje mi się ze będzie problem, jak byś miał jakiś swój serwer to mógłbyś na serverze skrypt zrobić, który po prostu odświeża najnowsze zdjęcie np co 1s, i trzeba by ustawić, zeby codziennie kasował nagrania,
    a rtsp moze ci nie działać, też mam jeden rejestrator 4 kanałowy na którym rtsp nie działa, z kolei na innym działa ale to jest bubel ten rejestrator, bo jak otworzysz konto i nawet zaszyfrujesz hasło to bez problemów można wówczas wyświetlisz wszystkie kanały :) po prostu w linku rtsp zmieniając nr channel-a.

pozdrawiam
    AT
    Jardo
    Level 12  
    didotom wrote:
    ale to jest bubel ten rejestrator, bo jak otworzysz konto i nawet zaszyfrujesz hasło to bez problemów można wówczas wyświetlisz wszystkie kanały :) po prostu w linku rtsp zmieniając nr channel-a.

pozdrawiam
    AT

Przeciez można na rejestratorze utworzyć konto z uprawnieniami tylko do konkretnych kanałów.
    didotom
    Level 16  
    Jardo wrote:
    didotom wrote:
    ale to jest bubel ten rejestrator, bo jak otworzysz konto i nawet zaszyfrujesz hasło to bez problemów można wówczas wyświetlisz wszystkie kanały :) po prostu w linku rtsp zmieniając nr channel-a.

pozdrawiam
    AT

Przeciez można na rejestratorze utworzyć konto z uprawnieniami tylko do konkretnych kanałów.

----------
    No nie za bardzo, nie zrozumiałeś mnie
    mimo ze konto jest utworzone z uprawnieniami np do 1 kamery,
    i hasło udostępnisz, to bez problemu możesz oglądać wszystkie kanały,

to jest błąd, o którym wie BCS, ten błąd jest nawet w najnowszych rejestratora, nawet ostatnio jakaś firma udostępniała obraz live :) podając login i hasło do jednej z kamer, wszedłem bez problemu do wszystkich ich kamer nawet tych z obraem HD to jakas hybryda była i wysłałem im zrzuty, szybko z strony www zdjęli i odpisali, ze sprawę przekażą do producenta, sam to też przekazałem ale odzewu brak.

to poważny błąd, tak więc jak macie BCS i takie konta utworzone i działa rtsp to proponuję wyłączyć dodatkowe konta :), chyba ze nie macie nic do ukrycia ;)

pozdrawiam
    Jardo
    Level 12  
    No to faktycznie niezły bug. Ale ja to obchodzę w inny sposób, jeśli chcę udostępnić obraz z BCS na WWW to puszczam to via flussonic.
    Dostęp do rejestratora ma tylko serwer strumienia i to z niego oglądający pobierają obraz playerem na www.
    didotom
    Level 16  
    Jardo wrote:
    No to faktycznie niezły bug. Ale ja to obchodzę w inny sposób, jeśli chcę udostępnić obraz z BCS na WWW to puszczam to via flussonic.
    Dostęp do rejestratora ma tylko serwer strumienia i to z niego oglądający pobierają obraz playerem na www.

tak, ale przez rtsp leci pewnie,

niestety nie każdy BCS posiada obsługę rtsp strumienia, tak jak kolegi wyżej model tez prawdopodobnie nie posiada, wtedy zostaje kombinowanie z klatkami pojedynczymi do zrobienia też jest to.

albo:

do jednego BCS z kolei mam podłączoną kamerę ccdcam 2.0Mpix, Ip5843,
    kamera ma złącze również do analogowego rejestratora, akurat to BCS, który nie ma obsługi rtsp strumienia, z kolei ta kamera IP obsługuje rtsp, strumień w 1080p leci na www, a DVR BCS nagrywa sobie całą czas + wysokiej jakości wysyła zdjęcia po wykruciu ruchu na emaila oraz nagrywa krótkie filmy na USB pamięci którą posiada kamera.

W ten sposób obszedłem wymianę rejestratora dla klienta, który chciał obaz aby z jednej z kamer był na www, a że skrętkę ciągne do kamer zazwyczaj to obeszło się bez problemu z podłączeniem 2 żyły dla BNC video, 4 transmisja po skrętce i 2 do zasilania, moduł fonii bezpośrednio do kamery do line in, zasilanie po skrętce.

klient bardzo zadowolony bo ma jedną super kamerkę :) nie było dużo roboty z przerabianiem

Za nieduże pieniądze całkiem fajna kamera, posiada kodek AAC, więc audio bez problemu współpracuje z wieloma serwerami strumieniowymi, większość wymaga właśnie aac kodeka, na rynku nie ma za bardzo dużego wyboru kamer z obsługą AAC.

pozdrawiam
    .unknown.
    Level 14  
    Dodam tylko drobne, może przydatne;

Jeśli chodzi o podgląd obrazu bez używania specjalnego konta/hasła - domyślnie, nie logując się działa się z tego co pamiętam na wbudowanym systemowym koncie 'default';

jeśli jemu uda się ustawić na danej wersji firmware (nie wiem, czy pozwala) określone uprawnienia, to wtedy takim 'anonimem' można lub nie oglądać inne kanały etc. To w kwestii bug czy nie bug, że widzi się inne. Zależnie jaki jest default.

Druga rzecz - mając odpowiednio świeży firmware rejestrator na FTP zrzuca zdjęcia, ale zawsze tworzy drzewo katalogów na FTP o postaci katalog z datą, podkatalog z kanałem itd, w nich dopiero jpegi, zmienia się to niestety z datą zdjęć.
    Nie ma opcji narzucenia eksportu do stałego katalogu. Trzeba by robić porządki po stronie serwera FTP jakimś skryptem.

Trzecia rzecz; powiedzmy że istnieje zestaw bibliotek dla programistów i dodatkowego softu, który pozwala w pełni sterować rejestratorem, przechwytywać wideo, zdjęcia itd i dzięki temu można by sobie napisać swój prosty soft, który wyciągnie zdjęcia / live wideo z rejestratora i zapisze gdzie chcemy, choćby pod kątem webcam.
    Są nawet gotowe programiki 'demo' by dać przykład jak pisać swój soft a'la PSS (Pro Surveillance..).
    Tutaj może się komuś uda np uderzyć do Dahua, bo jest to normalnie niedostępne dla użytkowników, tylko dla ich programistów, chyba, że coś się zmieniło i gdzieś to wystawiają.
    Jest to razem z helpem jak pisać, przykładami i bibliotekami, pod Visual C++.
    Więcej rzec nie mogę ;) chociażbym chciał.