Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulacja obrotów silnika prądu stałego

marcin w 10 Oct 2010 15:58 4009 8
    marcin w
    Level 22  
    Witam.
    Czy do regulacji obrotów silnika prądu stałego 24 V (wycieraczki samochodu ciężarowego) wykorzystać:

1. modulację PWM (zaleta to małe straty mocy, wady - silnik będzie piszczał)

2. regulację napięcia zasilającego (zaleta to cicha praca silnika lecz wada to duże straty mocy na elemencie regulacyjnym).
    User removed account
    User removed account  
    czesiu
    Level 36  
    Jakby nie było PWM to też regulacja napięcia.
    Jak piszczenie będzie przeszkadzać można dorobić dławik, który to ogrsniczy.
    Można też pokombinować z częstotliwością PWM tak żeby nie piszczał.
    marcin w
    Level 22  
    czesiu wrote:
    Jakby nie było PWM to też regulacja napięcia.

Miałem tu na myśli liniowy stabilizator napięcia.

Dzięki za odpowiedź, a doradźcie jaki najlepiej zastosować tu układ. Ma to współpracować a procesorem więc dobrze byłoby aby była kompatybilność napięć zarówno zasilających jak i wyjściowych. Mimo że same procesory mają wbudowane układy PWM, zależy mi tu na płynnej regulacji napięcia za pomocą potencjometru (dla wygody użytkowania) dlatego też do samej regulacji myślę o zewnętrznym regulatorze PWM.

No i oczywiście zależy na układzie, który ma prostą aplikację.
    jacur
    Level 32  
    Jeżeli masz w procesorze przetwornik AC to nic prostszego jak podłączyć do niego potencjometr 10Kohm i wartość przetwornika przetworzyć na PWM
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    jacur wrote:
    potencjometr 10Kohm

Koledzy, Ohm, to jest nazwisko. Jednostką oporu jest Om. Pisze się to bez "h".
    A "kilo" pisze się z małej litery. Więc powinno być: potencjometr 10 kOmów albo 10 kΩ.
    User removed account
    User removed account  
    jacur
    Level 32  
    retrofood wrote:
    jacur wrote:
    potencjometr 10Kohm

Koledzy, Ohm, to jest nazwisko. Jednostką oporu jest Om. Pisze się to bez "h".
    A "kilo" pisze się z małej litery. Więc powinno być: potencjometr 10 kOmów albo 10 kΩ.

Oki w zaistniałej sytuacji skontaktuje się z prof. Miodkiem i zdam relacje z jego odpowiedzi jak i dlaczego ma być jak ma być ;P
    W razie problemów jest jeszcze prof Bralczyk.
    marcin w
    Level 22  
    jacur wrote:
    Jeżeli masz w procesorze przetwornik AC to nic prostszego jak podłączyć do niego potencjometr 10Kohm i wartość przetwornika przetworzyć na PWM

Też myślałem nad tym rozwiązaniem. Troszkę się jednak obawiam pisania programu pod tą aplikację, kiedyś w czasach szkolnych pisałem w asamlerze, potem po szkole troszkę w Bascom, jednak już minęło parę lat od tamtych czasów, dawno się nie bawiłem w programistę dużo rzeczy musiałbym sobie przypomnieć z tego działu elektroniki.

Z innej strony, układ ma pracować w migomacie jako regulacja prędkości wysuwu drutu, jednocześnie ma załączać stycznik załączający transformator spawalniczy z minimalnym wyprzedzeniem oraz elektrozawór od dwutlenku węgla. Przy wyłączaniu transformatora spawalniczego elektrozawór ma być wyłączany z 2 sek opóźnieniem. Czy zakłócenia indukowane przez transformator spawalniczy i łuk elektryczny nie przedostaną się cyfrówki i nie zakłócą pracy procesora ?