Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson Speedtouch 780WL - VOIP

10 Paź 2010 16:34 9904 30
  • Poziom 10  
    Witam
    Zakupiłem router Speedtouch 780 soft 6.2.29.2 wszystko działa oprócz voip próbowałem różnych ustawień i nic np: zamiast sip.tartel.pl wpisywałem IP. Internet dostarczany radiowo przez port WAN, czy możliwe żeby voip działał tylko przez ADSL?
    poniżej moje ustawienia:
    Telephony Identity
    >
    > SIP URI: rombig
    > Username: rombig
    > Password: xxxxxxxx
    > Confirm Password: xxxxxxxx
    > Displayname:
    > Abbreviated number:
    > Port: All
    >
    >
    > Service Configuration
    >
    > Registrar: sip.tartel.pl
    > Registrar Port: 5060
    > Proxy: sip.tartel.pl
    > Proxy Port: 5060
    > Expire Time: 3060

    A może problem w samym łączu internetowym IP przypisane na sztywno zarówno do komputera jak i do routera i AP-eka.
    AP 192.168.0.177
    ST 780 192.168.0.31
    kopm 192.168.0.12
    lapek 192.168.0.32
    Czy zatem bramka pomimo, że wbudowana nie powinna mieć własnego IP? Tylko nigdzie nie widzę możliwości jego wpisania.
  • Poziom 10  
    Chciałem odświeżyć temat może ktoś będzie w stanie pomóc?
  • Poziom 10  
    Witam,

    Mniemam że wykorzystujesz port LAN nr 4 jako port WAN, w który wpinasz kabel (zmiana ustawień routera zgodnie z instrukcją z tego pliku ). Otóż VOIP działa z takimi ustawieniami i nie potrzebna jest linia ADSL. W twoim przypadku wydaje mi się że błędnie podałeś



    Cytat:
    Telephony Identity
    >
    > SIP URI: rombig


    i moim zdaniem powinien być w tym miejscu adres dostawcy sip np. sip.tartel.pl (mi freeconet tak skonfigurowany śmiga).

    Kiedyś miałem problem z połączeniami przychodzącymi, problemem okazał się ustawienie:

    > Service Configuration
    >
    > Expire Time: 3060

    i po zmianie wartości na 60 działało bez problemu (chociaż na standardowym 3060 wszystko było ok do momentu zmiany operatora, teraz też jest ustawione 3060 i jest ok). Tą wartość, odpowiedzialną z częstotliwość prób logowania się na serwer sip w przypadku freeconet można zmieniać bez problemu w przedziale 60-3600, nie wiem jak wygląda to u twojego operatora. Im mniejsza wartość tym częściej łączy się z serwerem przy okazji bardziej go obciążając.

    Cytat:
    A może problem w samym łączu internetowym IP przypisane na sztywno zarówno do komputera jak i do routera i AP-eka.
    AP 192.168.0.177
    ST 780 192.168.0.31
    kopm 192.168.0.12
    lapek 192.168.0.32
    Czy zatem bramka pomimo, że wbudowana nie powinna mieć własnego IP? Tylko nigdzie nie widzę możliwości jego wpisania.


    Dla bramki voip własny adres IP nie jest potrzebny, po to są właśnie serwery sip (możesz pogmerać z Expire Time).

    Powyższe ustawienia jak dla mnie są trochę dziwne, jeśli wgrywałeś ustawienia ini z pliku, który podałem, to twoje ST 780 WL powinni dawać adresy z grupy 192.168.1.1-192.168.1.255. Sam router powinien mieć adres 192.168.1.254 (dość niestandardowe). Ja tak miałem raz, kiedy dużo gmerałem w ustawieniach, router puszczał mi na kompa adres zewnętrzny i była mega kaszana. Net śmigał, sip właśnie nie, nie można było się zalogować na router przez www. Pomagało jedynie wypinanie z gniazda kabla wan i restet, wtedy adresy były nieutowalne (jak wyżej) i był dostęp do routera. Dziś udało mi się to zwalczyć odłączając wszytko od routera, przywracając ustawienia domyślne, wgrywając ustawienia ini z powyższego pliku i konfigurując ręcznie na nowo wifi i sip.

    Teraz wszytko działa bez zarzutu.
  • Poziom 10  
    Kolego powiedz czy masz gdzieś możliwość zmiany ustawień dla portu WAN. Chodzi mi o możliwość wpisania IP.
  • Poziom 9  
    Ja mam taki sam problem tzn. router przepuszcza internet na dsl ale lampka internetu się nie pali a telefon voip też nie działa. Próbowałem z tym plikiem INI który jest podany wyżej ale nic to nie dało. Nie mogę też zalogować się do routera z adresu 192.168.1.254 gdy mam podłączony do routera kabel z internetem. Gdy odłączę kabel WAN to wtedy reset routera i mogę wejść w konfigurację routera - dziwne. Czy na pewno da się skonfigurować Voip-a w tym routetrze na DSL-u?? Może ten router jest tylko do linni telefonicznej?

    Z góry dziękuję za pomoc.

    GG 2008000 gdyby ktoś chciał popisać o tym problemie tak że na gadu.
  • Poziom 9  
    Mój problem dalej istnieje lecz jest on mniejszy niż wcześniej, po nieocenionej pomocy jednego z użytkowników forum udało się zmienić firmware w tym modelu i wgrać plik do obsługi internetu po WAN. Jednak właśnie nadal gdy podłączam do portu 4 kabel z internetem który jest pociągniety z innego routera, internet w speedtouchu jest ale tylko przepuszcza sygnał tzn da się wchodzić na strony www i tak dalej ale lampka "on-line" się nie pali i nie można skonfigurować voipa na czym mi głównie zależy.

    W związku z tym załączam filmik z konfiguracją routera i moge też załączyć inne filmy byle mi tylko ktoś ostatecznie pomógł w tym co jest grane. Wszędzie piszą że się da a jednak w moim się nie da skonfigurować voipa po WAN.
    Załączniki:
  • Poziom 10  
    rombig napisał:
    Kolego powiedz czy masz gdzieś możliwość zmiany ustawień dla portu WAN. Chodzi mi o możliwość wpisania IP.


    Z tego co mi się wydaje to edycja ustawień tylko przez telnet i instrukcje cli (tutaj
    manual) ew. edycja pliku xxx.ini w edytorze tekstu i załadowanie go do routera.

    etomii napisał:
    Mój problem dalej istnieje lecz jest on mniejszy niż wcześniej, po nieocenionej pomocy jednego z użytkowników forum udało się zmienić firmware w tym modelu i wgrać plik do obsługi internetu po WAN. Jednak właśnie nadal gdy podłączam do portu 4 kabel z internetem który jest pociągniety z innego routera, internet w speedtouchu jest ale tylko przepuszcza sygnał tzn da się wchodzić na strony www i tak dalej ale lampka "on-line" się nie pali i nie można skonfigurować voipa na czym mi głównie zależy.

    W związku z tym załączam filmik z konfiguracją routera i moge też załączyć inne filmy byle mi tylko ktoś ostatecznie pomógł w tym co jest grane. Wszędzie piszą że się da a jednak w moim się nie da skonfigurować voipa po WAN.


    etomii ja też tak miałem że puszczał mi sygnał z pominięciem NAT. Nie działał mi wtedy VOIP mimo tego że net działa. Mi pomógł restart routera do ustawień fabrycznych, restart i załadowanie pliku ini z mojego powyższego postu. Zdaje się że musiałem to zrobić 2-3 razy aż w końcu załapało. Teraz wszystko śmiga. Porównałem twoje ustawienia routera z moimi i jest to samo. U mnie w drzewie ETHERNET w home network przy WAN_Ethernet (100Mbps) są dwa urządzenia jedno zdaje się jest instalowane z plikiem ini a drugie pojawia się jak router załapie ustawienia z dhcp operatora sieci. U mnie wszytko śmiga przez port wan (lan nr 4) z pominięciem modemu adsl. Pamiętam że konfigurowałem voipa dopiero po tym jak router załapał net (zapaliła się lampka i zielony znaczek w ustawieniach ale to trochę trwało).

    P.S.
    Generalnie nie poddawaj się bo mi wszytko zaczęło działać jak byłem już zdecydowany wywalić router przez okno. Jak to nie pomoże to mogę podesłać ci mój plik ini z działającego routera.
  • Poziom 9  
    Właśnie ja już mam zamiar to zrobić wywalić przez okno ale załącz może ten plik Ini. Jutro rano bym sprawdził Twoje instrukcje może się uda, ale już nie mam nerwów do niego :D
  • Poziom 9  
    Dzięki za plik INI ale teraz to nawet neta nie przepuszcza i restartowałem też i nic oj mam już dość tego rootera. Będe pewnie jeszcze próbował jakoś ale czarno to widze.:(
  • Poziom 10  
    Witam,

    Ja dałbym jeszcze jedną szanse temu routerowi i zrobił bym tak:
    0. odłączył kabel z poru lan4
    1. załadował na nowo jeszcze raz frimeware (przez wifi albo po kablu)
    2. Home > SpeedTouch > Configuration i na samym dole "Return to Factory Default Settings" dla pewności
    3. wgrał ini z postu (nie to co wysłałem)
    4. podłączył kabel pod lan4 już wan :) i odczekał jakieś 10 min (nie wiem jak ustawiony jest serwer dhcp)
    5. sprawdził czy jest net czy nie (dioda wlan na routerze i , jak nie to powrót do punktu nr.2 i w punkcie 3 ini które wysłałem . A jak zatrybi to konfiguracja wifi i voip.

    Na twoim miejscu nie bardzo sugerował bym się osławionym "zielonym ptaszkiem" przy internet w zakładce Broadband Connection. Ja go obecnie nie mam (wczoraj był :) )a wszystko działa. Natomiast wykładnikiem działającego netu na pewno jest mrugająca na zielono dioda WLAN na routerze (i dioda VOIP świecąca na zielono, o ile poprawnie skonfigurowane jest właśnie voip).

    Jak robiłem ten router pierwszy raz jakieś 1.5 roku temu (frimware, ini z postu wyżej) wszystko zaskoczyło za pierwszym razem (net miałem z "gniazdka"). Moje problemy zaczęły się jak się przeprowadziłem i net na router puszczałem z kompa na którym działem windowsowy ICS. Najpierw działało normalnie, później działało jak chciało (resety routera i ics) aż w końcu nie działało zupełnie. Tu gdzie mieszkam obecnie net znowu jest z "gniazdka" i miałem sytuacje podobną do Twojej. Zrobiłem jak wyżej napisałem i znów działa.

    Jeszcze raz przeczytałem twoje posty i tak mi się nasunęło. Sprawdź ustawienia dhcp na routerze który udostępnia net. Kluczem do sukcesu jest aby działał poprawnie. Sprawdź czy nie masz jakiejś filtracji po MAC adresach, jakiegoś firewale który coś może blokować. Następnie sprawdź czy w Home Network przy WAN_ethernet jest jakieś urządzenie jeśli tak to sprawdź klikając na nie w kolejnym menu czy jego adres IP jest zgodny z tym co powinien dostać od dhcp. Jak tak to powinno działać. Problem może być poza TS780. Z moich doświadczeń mogę powiedzieć że większość sytuacji w których router fixował było związanych z problemami zewnętrznymi, brakiem prawidłowego przydzielania ustawień przez serwery dhcp albo ICS.

    Pocieszające jest to że jak zatrybi to działa bez zastrzeżeń :) .
  • Poziom 9  
    A jakim kablem masz połączone routery?? Cross czy prosty? takim co nadaje się router-karta sieciowa czy innym kablem??
  • Poziom 10  
    Witam,

    Używam kabla niekrosowanego (jak na obrazku poniżej)

    Thomson Speedtouch 780WL - VOIP
  • Poziom 23  
    Podłączę się do tematu. Może z innej beczki, ale dotyczy w/w urządzenia.
    Posiadam taki router, niestety pochodzi z anglii. Nie mam możliwości ustawienia w nim PPoE/PPoA itp. W necie szukałem, szukałem i nic nie znalazłem. Nie mogę znaleźć żadnego oprogramowania, wsadów, nic. Wywalić go i głowy sobie nie zawracać, czy też jest jakaś szansa na to, żeby działał na naszych usługodawcach?
  • Poziom 13  
    YR1 napisał:
    Podłączę się do tematu. Może z innej beczki, ale dotyczy w/w urządzenia.
    Posiadam taki router, niestety pochodzi z anglii. Nie mam możliwości ustawienia w nim PPoE/PPoA itp. W necie szukałem, szukałem i nic nie znalazłem. Nie mogę znaleźć żadnego oprogramowania, wsadów, nic. Wywalić go i głowy sobie nie zawracać, czy też jest jakaś szansa na to, żeby działał na naszych usługodawcach?


    Jeśli jest to standardowy, niezablokowany router, to najlepiej wgrać w nim firmware standardowe tzw.generic. np. ztego linku:
    http://mirror.opensourcehub.com/pub/speedtouch/routers/ST780WL/v6.2.29.2/ZZOHAA6.2T2.bin
    do wgrania firmware'u potrzebny jest programik Upgrade Wizzard z tego linku:
    http://mirror.opensourcehub.com/pub/speedtouc.../v4.4.2.1/SpeedTouch_upgrade_wizard_R4421.zip
    Ten firmware ma tzw. configuration wizzard gdzie można ustawić wszystkie parametr ADSL-a.
    Jeśli router jest zablokowany do jakiegoś operatora (np.O2) to trzeba mu podmienić bootloader za pomocą JTAG-a. Ja przerobiłem już kilka speedtuochy z sieci O2 na standardowe i działają bez najmniejszego problemu.
  • Poziom 11  
    Podłącze sie pod ten temat z żadnego z linków nie można pobrać plik .ini Ma to ktoś jeszcze
  • Poziom 2  
    Jesli mozna tez bym sie podlaczyl pod temet bo juz nie daje rady z tym routerem.Internet dostarczam przez port 4.Nie dziala zaden z linkow skad mozna pobrac ustwieni.Moze ktos pomoze...
  • Poziom 1  
    Po kilku powrotach do 790WL udało mi się uruchomić sprzęcik z działającym voipem. Zaznaczam że nie używam go jako routera a jedynie jako bramkę VOIP + WiFi + print-server pomocna okazała się strona http://www.josephn.net/bt_home_hub_and_voip. Router ten to odziedziczony używany w UK przez BT pod nazwą BT Home Hub. Wpierw sflaschowałem go oryginalnym firmwarem SpeedTouch tak że mam możliwość podłączenia do rodzimych ISP po adsl. Wracając do meritum;
    należy wyłączyć DHCP - aby było wygodniej mozna to zrobić poprzez interface www
    ustawiamy konfigurację voip
    SIP URI: sip.freeconet.pl
    username: adamxxxx (ustawienie przykładowe dla freeconetu)
    nstp w menu Expert Configure w polu
    Registar: sip.freeconet.pl
    Proxy : sip.freeconet.pl reszta bez zmian

    a teraz naważniejsza część programu :)
    po zalogowaniu się poprzez telnet do konsoli wystarczy wpisać takie polecenia:

    :ip rtadd dst=0.0.0.0 gateway=192.168.1.1 intf=LocalNetwork
    :dns client dnsadd addr=192.168.1.1
    :dns server config WANDownSpoofing=disabled
    :dns server route add dns=192.168.1.1 intf=LocalNetwork
    :voice config intf=LocalNetwork
    :system config defaultconnection=LocalNetwork
    :config save filename=user

    adres 192.168.1.1 podmieniamy na taki jakie ma nasz router.

    I mamy działającą bramkę VOIP
    moja bramka to ST7 lub ST790 zależnie od wgranego firmwaru ale myślę że dla typu ST780 będzie działało podobnie.

    pozdrawiam i udanych eksperymentów życzę
  • Poziom 10  
    witam
    wklepałem wszytskie polecania do mojego Thomson speedtouch ST706WL zeby voip ruszył po ethernecie - ale nie pomogło - może dlatego ze nie znalazłem menu do wyłączania dhcp

    jak wyłaczyć dhcp pod telenetem?

    czy komus udała się ta sztuka z tym modelem? (voip po ethernecie)
  • Poziom 10  
    W 780WL działa mi VoIP po ethernecie od 3 lat - DHCP nie wyłączałem, wystarczyło tylko skonfigurować dział "telephony" w panelu routera. Nie wpisywałem też żadnych powyższych poleceń przez telnet (tylko zmieniałem priorytet kodeków).

    Ogólnie polecam ten router - absolutnie bezawaryjny, chociaż wymaga trochę kombinowania (jeśli nie łączymy się modemem DSL) i jest średnio wygodny w konfiguracji.
  • Poziom 10  
    dzięki (na razie za info że jednak można)

    oczywiście telphony mam ustawione, bo kiedy działał jako modem dsl, wtedy voip rejestrował się ok - to sprawdziłem na początku, wiec ustawienia zostały

    ale co to znaczy „odwrócić priorytret kodeków” – tzn. co/jak ustawić żeby zadziało po Ethernecie
  • Poziom 10  
    Nie odwrócić tylko ustawić - zależy od dostawcy VoIP jakie kodeki preferuje. W zależności od tego można (ale nie trzeba) wymusić stosowanie przez bramkę konkretnego kodeku dźwięku. Nie ma to wpływu na samo działanie VoIP, raczej na jakość rozmowy.

    Sprawdź czy masz wypełnione "expert configure" w panelu "telephony" (ja wypełniłem tam pola: registrar, proxy i expire time). Sprawdź też czy masz zaznaczone w ogóle "enable telephony" w "configure".
  • Poziom 10  
    witam - mam wypełnione Expert Configure i zaznaczone Enable Telephony bo jak, pisałem kiedy podłączę go wprost do linii telefonicznej, czyli gdzy Internet jest wprost z dsl - przy tych samych VIP się rejestruje

    nie działa, kiedy Internet jest podany po Ethernet 2

    proszę o podesłanie wyeksportowanych ustawień (bez hasła do voipa) – może w ten sposób ruszy

    Dodano po 6 [minuty]:

    moje ustawienia
    Expert Configure :
    Registrar: sip.freeconet.pl
    Registrar Port: 5060
    Proxy: sip.freeconet.pl
    Proxy Port: 5060
    Expire Time: 3600

    Configure / edit:

    SIP URI: sip.freeconet.pl
    Username: xxx
    Password: xxx
    Confirm Password: xxx
    Displayname: free
    Abbreviated number:
    Port: Phone 1

    Dodano po 10 [minuty]:

    Broadband Connection
    DSL Connection – mam Disconnected – to rozumiem

    Internet - też mam Disconnected choć router dzieli Internet po WiFi
    Link Status: Disconnected
    Type: PPPoE
    Last Error Message: Authentication failed

    mysle ze tu jest problem

    może ty masz modem wpięt do linii telefonicznej w trybie BRIDGE a wszystkie urządzenia, w tym ten router podają użykonika i hasło do ułsugi DSL (chyba że wszytskie uzywają Internetu już z Thnmsona) - to bym zrozumiał
  • Poziom 10  
    Ja w ogóle nie używam DSL, internet jest z modemu UPC i powinien on być podłączony przez ethernet 4.
    Zarówno DSL jak Internet są u mnie "disconnected" - jest to zrozumiałe, bo ten router miał dzielić wyłącznie połączenie ze swojego DSLa, a to że dzieli też z ethernet 4 jest wynikiem modyfikacji oprogramowania przez kogoś sprytnego.
  • Poziom 10  
    w moim są tylko dwa gniazda etheret

    wygląda na to że szukam własnie tego zmodyfikowanego przez "kogoś sprytnego" firmware
  • Poziom 10  
    Aha, no to nie wiem - w moim są cztery. Widocznie różnią się bardziej niż przypuszczałem...
  • Poziom 12  
    Witam!

    Odnawiam temat ponieważ mam podobny problem, mianowicie mogę dzwonić - wszystko jest OK, tylko że mam wykupiony numer i nie można się do mnie dodzwonić. Pan z obsługi z net4call powiedział, że nie działa prawidłowo na routerze NAT, bo że mój ST780 wskazuje swój adres IP jako 192.168.2.101 -> jest to adres który router ST780 uzyskuje od mojego głównego routera. Pan tłumaczył, że jeśli nat by działał prawidłowo to by się przedtsawiał moim numerem IP. Gdy jestem podłączony komputerem to ST780 przez Wifi to ta sama usługa voip na komputerze w programie zoipper działa prawidłowo - da radę dzwonić w obie strony.
    Czy jest ktoś w stanie pomóc? Przeszukałem całe fora, ale tylko zmiany przez telnet. Różnych próbowałem i dalej lipa :/

    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    Adrian
  • Poziom 10  
    Cytat:
    mam wykupiony numer i nie można się do mnie dodzwonić

    Witaj,

    Spróbuj ustawić Expire Time na wartość 60 (zamiast domyślnego 3600). Trafiłem gdzieś na informację, że to może być rozwiązaniem podobnych problemów. Osobiście tego nie sprawdzałem, bo póki co problemów nie mam.

    Pozdrawiam
    G.Wo.
  • Poziom 1  
    heliosone napisał:
    Po kilku powrotach do 790WL udało mi się uruchomić sprzęcik z działającym voipem. Zaznaczam że nie używam go jako routera a jedynie jako bramkę VOIP + WiFi + print-server pomocna okazała się strona (już nie aktywna josephn.net/bt_home_hub_and_voip). Router ten to odziedziczony używany w UK przez BT pod nazwą BT Home Hub. Wpierw sflaschowałem go oryginalnym firmwarem SpeedTouch tak że mam możliwość podłączenia do rodzimych ISP po adsl. Wracając do meritum;
    należy wyłączyć DHCP - aby było wygodniej mozna to zrobić poprzez interface www
    ustawiamy konfigurację voip
    SIP URI: sip.freeconet.pl
    username: adamxxxx (ustawienie przykładowe dla freeconetu)
    nstp w menu Expert Configure w polu
    Registar: sip.freeconet.pl
    Proxy : sip.freeconet.pl reszta bez zmian

    a teraz naważniejsza część programu :)
    po zalogowaniu się poprzez telnet do konsoli wystarczy wpisać takie polecenia:

    :ip rtadd dst=0.0.0.0 gateway=192.168.1.1 intf=LocalNetwork
    :dns client dnsadd addr=192.168.1.1
    :dns server config WANDownSpoofing=disabled
    :dns server route add dns=192.168.1.1 intf=LocalNetwork
    :voice config intf=LocalNetwork
    :system config defaultconnection=LocalNetwork
    :config save filename=user

    adres 192.168.1.1 podmieniamy na taki jakie ma nasz router.

    I mamy działającą bramkę VOIP
    moja bramka to ST7 lub ST790 zależnie od wgranego firmwaru ale myślę że dla typu ST780 będzie działało podobnie.

    pozdrawiam i udanych eksperymentów życzę


    Bardzo dziękuję za instrukcję!

    Wszystko działa, a zwłaszcza bdb. bramka VOIP na:

    Product Name: SpeedTouch 716
    Software Release: 6.1.9.6
    Software Variant: AA
    Boot Loader Version: 1.0.1
    Product Code: 35920390
    Board Name: BANT-T

    podłączonym przez LAN do Orange FunBox.

    pozdrawiam