Brak ustawienia CKOPT wcale nie jest powodem, że procek nie działa na zewn kwarcu. Jeśli bawiłeś się tylko fusami CKOPT, to spróbuj podłączyć zewn. oscylator RC albo jakiś generator TTL do XTAL1 i obejdzie się bez żadnych równoległych programatorów 

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therebajerybajery wrote:
..................(w komputerowym RS232 tam jest +15V w stanie wysokim, ale dołączyłem rezystor 10kOhm i mam nadzieję, że nie to jest źródłem problemów).
emarcus wrote:bajerybajery wrote:
..................(w komputerowym RS232 tam jest +15V w stanie wysokim, ale dołączyłem rezystor 10kOhm i mam nadzieję, że nie to jest źródłem problemów).
Jeżeli ten rezystor 10k jest włączony szeregowo to w dalszym ciagu masz na wejściu sygnal w stanie wysokim 12V, podczas gdy datasheet pozwala na przekroczenie max. 0.5V ponad Vcc. Myślę że rezystorowy dzielnik napięcia byłby tu skuteczniejszy w wyrównaniu poziomów napięć.
e marcus
Kuniarz wrote:
proponuję zbudować FuseBitDoctor
Kuniarz wrote:
Nie używasz przypadkiem w programie zapisu do eeprom ?
Emarcus wrote:
Jeżeli ten rezystor 10k jest włączony szeregowo to w dalszym ciagu masz na wejściu sygnal w stanie wysokim 12V
shadow0013 wrote:Witaj!bajerybajery wrote:może to jest przyczyna?Po kilkunastu wyciągnięciach z podstawki DIP ATMegi padają (program nadpisywany był ok. kilkadziesiąt razy).
Wiem, wiem sam też tak robię (staram się unikać) ale ESD nie śpi.
tmf wrote:bajerybajery: a dlaczego go ciągle wyciągasz z podstawki? ISP znaczy in-system programming Takie ciągłe przekładanie może być źródłem problemów (ładunki elektrostatyczne, brak kontaktu itd.). Nie wykluczałbym od razu programatora. Jakim programem programujesz?
FLASH zachowuje się dziwnie głównie przy przetaktowaniu procesora i przy przegrzaniu. Bie bywa gorący? Może ci się jakieś latch-up robi?
Quote:Although each I/O port can sink more than the test conditions (20 mA at Vcc = 5V, 10 mA at Vcc = 3V) under steady state
conditions (non-transient), the following must be observed:
PDIP Package:
1] The sum of all IOL, for all ports, should not exceed 200 mA.
2] The sum of all IOL, for port A0 - A7, should not exceed 100 mA.
3] The sum of all IOL, for ports B0 - B7,C0 - C7, D0 - D7 and XTAL2, should not exceed 100 mA.
ks_fenix wrote:... spróbowałem ponownie zmienić fusybity przy użyciu programatora USB Asp i o dziwo udało mi się je zmienić. Jeśli masz taki programator to spróbuj nim.