Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

olej przez turbinę volvo s80 2,5tdi 140km

suchar32 10 Oct 2010 19:56 3564 4
    suchar32
    Level 9  
    Cieknie mi olej przez grubą rurę, która przechodzi od turbiny do chłodnicy, olej cieknie tuż przy chłodnicy w niewielkich ilościach.
    Pytanie brzmi czy to wyłącznie wina turbosprężarki czy czegoś jeszcze? Chciałbym mieć pewność że jeśli wymienię turbinę problem zniknie.
    Zdzicho
    Level 25  
    Tylko po wymianie tyrbosprężarki nie zapomnij wyczyścić z oleju interkuler !
    ftp.kowal
    Level 36  
    Najpierw podaj ile ubywa Ci oleju w silniku. Jeżeli jest to prawie nie zauważalne to jedynie uszczelnij to miejsce w którym widzisz wyciek. Z tego powodu iż może to być olej z odmy. Szukając na forum można znaleźć wypowiedz kolegi Sztomela odnośnie oleju z turbiny
    MSWOLA
    Level 18  
    Sprawdź jeszcze przewód odprowadzający olej z turbiny do miski. Miałem kiedyś przypadek że przewód miał ograniczony przewód i część oleju było wyrzucane w dolot i w wydech.
    suchar32
    Level 9  
    Oleju ubywa dość znacznie, zrobiłem około 3500km i ze stanu pełnego zrobiło się pół. Olej wycieka na taką plastykową "półkę" na dole przy chłodnicy. Dużo jeżdżę po autostradach ze znaczną prędkością, po mieście tego ubytku nie było tak widać. Mechanik powiedział że wymiana turbiny ratuje sytuację.