Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JL Audio 300/4 mostek subwoofer

nowyCA 10 Oct 2010 22:48 3022 16
    nowyCA
    Level 10  
    Hej,

Prosze o pomoc w doborze subwoofera i objasnienie (wiem, kolejny raz..) tematu mostka.. Moj obecny zestaw w bmw e46 sedan, to:
    Alpine CDA-9887R
    Przod: Rainbow IQ 265.25 (2way system, midbas+tweeter, 65-25kHz, 150W)
    Tylnia polka: Rainbow IQ 165 CX (2way, 65-20kHZ, 120W)
    i jeszcze nie podlaczony JL Audio 300/4 :)

Puki so gra bardzo czysto i przyzwoicie, ale niestety basu nie ma "wcale".. przednie drzwi wygluszone Alu-Butylem 2,2mm. Niewiem, prawde mowiac czemu te basy z przodu "nic" nie graja - moze pod JL dopiero zagraja? Slucham naprawde kazdej muzyki, ale najwiecej rock/blues/jazz, troche muzyki elektronicznej, zalezy mi na glebokim i subtelnym basie, nie koniecznie donosnym..

Myslalem o subie JL 10W3v3 (300W RMS) i skrzyni 40litrow, czy to dobry wybor? Dodatkowo nie jestem pewien jakiej impedancji powinien byc sub.. dla mostka na sub (150W) i podpietych przednich glosnikach do kolejnych dwoch (2x75W) - manual mowi wprost 8Ω, ale w jednym sklepie powiedziano mi ze moze byc zarowno 4Ω jak i 8Ω ?!

Glosniki sa 4Ω, a manual wzmaka mowi:
    OPTIMUM CONFIGURATIONS (Stereo/Bridged):
    1st Pair of Channels (Stereo) 2nd Pair of Channels (Bridged)
    Stereo 4Ω: 75W x 2 (set to 17.3 V /ch.)
    Bridged 8Ω: 150W x 1 (set to 34.6 V)

Jeszcze apropos mostka dla suba i uzycia Y-adapterow do RCA, czy mam poprowadzic 2 sygnaly z radia (radio ma 2wyj RCA dla suba), nastepnie zsumowac je i ponownie je rozdzielic, aby wprowadzic na 2 kanaly ten sam sygnal mono? Czyli uzyc dwoch Y-adapterow (2zenskie-1meski >> 1zenski-2meskie)? Czy poprostu tylko rozdzielic plus z radia na 2meskie?

Dziekuje i bardzo prosze o porade..
  • Helpful post
    Zladok
    Level 21  
    Bass na przosdzie się pojawi, jak dołożysz wzmacniacz, głośnikom przednim brakuje mocy, która by je kontrolowała (radio tej mocy nie ma)
    z subów pod mostek slash 300/4 bardziej odpowiednim moim zdaniem byłby jl 10w0v2, dla 10w3v3 troche mało mocy (potrzeba by było coś koło 300w rms).
    impedancja we wzmacniaczu na mostku, czyli przy 2x 150w jest od 3 do 8ohm. Głośnik jl 10w0v2 ma impedancję 4 ohm - co odpowiada zapotrzebowaniu wzmacniacza (mocowo 150w też będzie wystarczyło do rozbujania). Obudowa closed, wymiary obudowy 350/350/320
    jeśli chodzi o rca - nic nie kombinuj podłącz normalnie + i - (na radiu ustaw mono sub)
    nowyCA
    Level 10  
    Dzieki wielkie! faktycznie przegapilem opcje ustawienia mono dla suba w radiu..
    Apropos skrzyni, to czy niemoglo by byc cos o mniejszej glebokosci, ale podobnym litrarzu (jak ponizej)?

Czy jezeli podepne 4Ω sub, nie spadnie mi moc na przednie 2 kanaly (dla glosnikow z przodu) do 38W RMS? tj:
    Stereo 4Ω: 38W x 2 (set to 12.3V / ch.)
    Bridged 4Ω: 150W x 1 (set to 24.6V)
    nowyCA
    Level 10  
    Dzieki, ok ale ja musze miec przenia scianke pochylona.. poniewaz musze wsadzic membrane glosnika w wylot za podlokietnikiem (w miejsce tzw. pochwy na narty). Kanapa jest pochylona wiec mysle przymocowac rowniez skrzynie pod katem, stad ten rownoleglobok.. Czy moze byc zatem takie rozwiazanie jak ponizej ?

Czy JL 12W0v2 nie bylo by jeszcze lepszym rozwiazaniem?
    nowyCA
    Level 10  
    Dzieki za pomoc, pochwale sie jak bede czym ;) tzn. jak bede z siebie zadowolony.. A doradzilbys jakies kable? chodzi mi o przekroje kabli do glosnikow i suba?
    nowyCA
    Level 10  
    :) Zabieram sie wiec do pracy, Dzieki!
    Zladok
    Level 21  
    Napewno będzie opcją - pod warunkiem, że pojemność skrzyni zostanie dobrze wyliczona, a odpowiedni port zostanie dobrze w środku poprowadzony ;)
    nowyCA
    Level 10  
    Hej! Oczywiscie, tylko czy szczelinowa nie bedzie wprowadzala dodatkowego opoznienia? Czy nie bedzie to odczuwalne, gdyz 12'' i tak bedzie ciut wolniejszy niz 10''. Mysle tez wciaz o wielkosci otworu w podlokietniku tylniej kanapy - zainteresowala mnie szczelinowka, gdyz ponoc gra glosniej i nie wymaga tyle mocy co zamknieta - niestety skrzynia musi byc sporo wieksza.
    Zladok
    Level 21  
    BR - zawsze wprowadza opóźnienie, coś kosztem czegoś
    natomiast 10" do BR - to już chyba nie będzie najlepszy pomysł
    moim zdaniem, skoro i tak głośnik będzie wystawał przez otwór od podłokietnika tylniej kanapy - optymalnym rozwiązaniem będzie closed, a czy to będzie 10", czy 12" - to już sam musisz zdecydowac ;)
    nowyCA
    Level 10  
    Hej, w koncu decyduje sie na zamknieta z glosnikiem 10W1V2, ale dalej jest "bajzel" z impedancja - jeszcze przed postem tu napisalem do JL technical support - i koles odpisal dzis..

Wedlug niego przy 4Ω subwooferze na mostku, Slash poda na przod tylko po 38W RMS.. czyli, tak:
    Kanal 1,2: Stereo 4Ω: 38W x 2 (set to 12.3V / ch.)
    Kanal 3,4: Bridged 4Ω: 150W x 1 (set to 24.6V)

Wiec moje przednie glosniki majace bodajze max 90W RMS dostaly by po 38W, czyli prawie tyle co z Alpiny i dalej by nie graly, wiec niewiem..
    Cytuje jego mail:

Quote:
    Re: Bridge on JL Audio 300/4 Hello.

If I’m understanding you correctly, you plan to use a 300/4 to run a set of front components and a sub. Assuming your front components are 4 ohm, in order to get the maximum power out of the amplifier, you’ll need an 8 ohm woofer, with a target voltage of 34.6 V, which will output 150 watts. If you use a 4 ohm woofer, you can still get 150 watts to the sub with a target voltage of 24.6 V, but your front channels will then be scaled back, with an output of only 37.5 watts at a target voltage of 12.3 V.

So, if it’s more important for you to have 75 watts per channel for your front speakers, use a 10W3v3-8. The downside is you’ll be underpowering the sub. If the sub bass is more important, use a 10W0v2. The downside is you’ll be underpowering your front components.

Zglupialem teraz troche..
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po 1 ta alpina nie jest taka mocna.

Po 2 sprawdziłeś biegunowość?
    Zladok
    Level 21  
    Nie wiem, ja cały czas patrze na poniższe dane i w nich jednoznacznie widzę to, że wzmacniacz ma 4x 75w nie ważne przy jakiej impedancji w zakresie od 1,5 do 4ohm przy zasilaniu w zakresie 11-14.5V, tak samo przy mostku 2x 150w, w zakresie 3-8ohm

Specifications:
    Rated Power (stereo): 75W RMS x 4 @ 1.5 ohm-4 ohm (11V-14.5V)
    Rated Power (bridged): 150W RMS x 2 @ 3 ohm-8 ohm (11V-14.5V)
    THD at Rated Power: <0.03% @ 4 ohm
    S/N Ratio*: >108.5 dB below rated power
    Frequency Response: 5 Hz-30 KHz (+0, -1dB)
    Damping Factor: >200 @ 4 ohm per ch./50 Hz
    Input Range: switchable from 200mV-2V RMS to 800mV-8V RMS Dimensions: 13.4"L x 9.25"W x 2.36"H
    Features:
    Differential-Balanced Input Topology: (2 pairs of inputs)
    Front Crossover: fully-variable (50 Hz-5 KHz), selectable-slope LP or HP (12 or 24 dB per octave)
    Rear Crossover: fully-variable (50 Hz-5 KHz), selectable-slope LP or HP (12 or 24 dB per octave)
    Speaker output connections: accept up to 8ga. wire
    +12V and Ground connections: accept up to 4ga. Wire

Nie łapię tego tłumaczenia co ten amerykański magik ci podał, dla mnie to jest nie logiczne, z tego wynika, żeby wyciągnąć max moc całkowitą ze wzmacniacza trzeba było by mieć 3x więcej prądu niż instalacja auta osobowego przewiduje. 300w - to jest tyle co nic, obecnie dla wzmacniacz
    nowyCA
    Level 10  
    Ja tez nie jestem pewien co do slusznosci tych zalozen, ale raczej manual juz mylic sie nie moze?! Bardzo prosze zerknijcie na tabele pod koniec.. http://mobile.jlaudio.com/pdfs/Slash_amps/300_4_MAN.pdf - z tego wynika, ze przy mostku na kanale 3(+) i 4 (-) impedancja moze sie wahac od 3 do 8 ohm, ale gdy kanaly 1 i 2 maja 4ohm na kanal, optymalnya impedancja na kanal 3 i 4 bedzie 8ohm. Dalej w nawiasie jest podane napiecie jakie trzeba ustawic (Input Sens.) dla kazdej pary kanalow.. Help..

Dodano po 18 [minuty]:

Quote:
    Po 1 ta alpina nie jest taka mocna.

Po 2 sprawdziłeś biegunowość?

1) Ta Alpina ma 4x60W V-Drive MOSFET, co odpowiada chyba 22W RMS
    2) Co masz na mysli z biegunowoscia? Glosniki z przodu? Czy mostek? Na wzmaku mostek jest opisany, kanaly 3(+)4(-) - pomylic sie nie pomyle, zreszta jeszcze nie podlaczone - bo suba dopiero wybieram i problem jest z ta impedancja.
  • Helpful post
    sanders156
    Level 35  
    Z ta biegunowoscia chodzi o to czy moze teraz nie gra dlatego bo pomyliles jakis kabelek przy glosniku , zrob szybki test wlancz muze i przelacz zeby grala tylko jedna strona jezeli pojawi sie bas to chodzi o biegunowosc , co do porownania nawet 22wat z radia z 37watami ze wzmaka takiego jak JL to uwierz roznica jest duzo wieksza niz wynika z cyferek
    nowyCA
    Level 10  
    Hej, dzieki sprawdzalem, jest tak, ze srednie i wysokie graja bardzo ladnie, ale bass jest bardzo slaby, a jak juz zamruczy, to jest przytlumiony - jeszcze poprawie wygluszenie, moze zbyt malo powietrza mu zostawilem i sie dusi..
    Co do mocy, wierze, ze te 37W daly by znaczna poprawe, ale jednak lepiej miec pelna moc i kontrole..
    nowyCA
    Level 10  
    Hej postanowilem podumowac watek, moze sie przyda..
    Wszystko podlaczylem i gra jak nalezy, bardzo czysto i z odpowiednia iloscia basu (jak dla moich uszu)..
    Sub 10W1v2-4 w skrzynce zgodnej z JL (skos od przodu, ~18l), wiec tak - mial byc 8ohm, ale przez "pomylke" wyslali mi 4 :not: - poczatkowo chcialem odeslac, ale sprzedawca namowil mnie na testy - i juz zostalo.. wedlug supportu JL sub dostaje tylko 75W rms, lecz juz na 70% mocy jak ustawilem na wzmacniaczu daje rade :)
    Polecam rowniez Alpine z kalibraca Imprint, adaptacja tym zestawem robi nieporownywalna roznice, scena z przodu jest po prostu niesamowita. Dzieki!