Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd obiektywu - Canon PowerShot S3

Missgau 11 Paź 2010 12:09 4978 5
  • #1 11 Paź 2010 12:09
    Missgau
    Poziom 2  

    Witam,

    Mam problem z moim aparatem, a mianowicie wyskakuje mi napis "Błąd obiektywu, włącz aparat", przy czym silnik obiektywu był już wymieniany miesiąc temu. Myślałam, że już będę mieć z tym spokój i w końcu będę mogła robić zdjęcia. Ale nie! Gdy robię zoom, nie ważne czy zoom in czy out, aparat zaczyna "pikać" i pojawia się ten napis. Więc staram się go wyłączyć i włączyć ponownie. I znowu, przy wyłączaniu coś mi tam buczy. Gdy jednak już się wyłączy, włączam ponownie. Cieszę się bo widzę, że działa. Ale gdzie tam, za chwilkę znowu pokazuje mi się ten napis. A i jeszcze myślałam, że to problem z bateriami, ale po zakupieniu i naładowaniu nowych akumulatorków, problem ciągle się pojawia.

    Mam nadzieję, że opisałam swój problem dość klarownie. Chciałabym się dowiedzieć, przed pójściem z reklamacją, czy może już tak ktoś miał, i ewentualnie czy można to jakoś samemu naprawić.

    0 5
  • #2 11 Paź 2010 14:12
    gajmix
    Poziom 32  

    Z tą reklamacją to może być rozmaicie, to niekoniecznie musi być wadliwy silnik przekładni, bo chyba to było wymieniane? W tym modelu Canona uszkodzenie silnika raczej nie skutkuje komunikatem "Błąd obiektywu", nie sądzę też żeby serwisant w trakcie naprawy coś namieszał, bo do wymiany nawet całej przekładni nie jest potrzebny demontaż obiektywu. Podejrzewam że zrobiono nie to co trzeba

    0
  • #3 13 Paź 2010 14:28
    Missgau
    Poziom 2  

    Dzięki za odpowiedź. Tak, wymieniany był silnik przekładni. Byłam już jednak z tą reklamacją, gość sam się zdziwił, że nadal nie działa tak jak powinno. Przyjęli tę reklamację na szczęście i ponownie sprawdzą co tam nie działa. Mam nadzieję, że w końcu mi go naprawią jak trzeba i to co trzeba.

    0
  • #4 24 Lut 2011 22:38
    ukasz.szy
    Poziom 2  

    mam dokładnie ten sam problem bład obiektywu w warunkach o których
    piszesz
    udało ci się go rozwiązać ??

    0
  • #5 12 Kwi 2011 13:23
    zippy
    Poziom 12  

    Witam
    Mam canona S3 IS.
    Był cały zapiaszczony, rozkręciłem przeczyściłem obiektyw zaczął pracować.
    Robi nawet zdjęcia, niestety przy ruchu zoomem turkocze, i przy wysunięciu na max pokazuje błąd obiektywu i wyłącza się.
    Czy podczas składania trzeba ustawić silnik/ obiektyw w jakiejś ściśle ustalonej pozycji ?

    1
  • #6 12 Kwi 2011 16:57
    gajmix
    Poziom 32  

    Obiektyw powinien być ustawiony w pozycji zerowej (całkowicie złożony), ale w zasadzie nawet jak zostanie trochę wysunięty, to aparat po włączeniu cofnie go i wysunie od nowa. Ten obiektyw jest trudną konstrukcją dla amatora, przy składaniu trzeba zachować określoną kolejność, jeśli pominie się chociaż jeden krok poskutkuje to komunikatem "błąd obiektywu".

    1
  Szukaj w 5mln produktów