Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zetor k25 - pomocy uszkodzony silnik

stefaneo 11 Oct 2010 14:04 10831 6
    stefaneo
    Level 11  
    Witam,
    jeśli nie trafiłem z pytaniem to od razu przepraszam.

Mam taki problem od 3 lat użytkuje starego Zetora K25, obrabia nim z prac ciężkich 4h pola, i ewentualnie do transportu (z przyczepa).
    Przy ostatnich pracach w polu, urwała się na wale przeciwwaga, i zrobiła dwie dziury w silniku z lewej i prawej (wyrwało wlew oleju i z drugiej strony okolice pompy wtryskowej).
    Teraz zastanawiam się co zrobić, czy szukać, bloku silnika i robić przekładkę części czy szukać silnika całego i przełożyć cały (tylko problem taki że mało dostępne są takie części do Zetora k25),
    czy włożyć jakiś inny silnik, np. z ursusa c-330 bo takie widziałem (a dostępność części jest większa niż w przypadku Zetora k25).
    Czy ktoś z was robiła takie rzeczy i czy nie będzie problemów z przekładką (gdzie można ewentualnie jakiś informacji zaczerpnąć) ??

Dziękuje za pomoc i porady.

Pozdrawiam
    Stefan
    vhubi
    Level 11  
    Najlepiej byłoby szukać bloku silnika ew. silnika. Części jeszcze można dostać w Czechach, napisz tutaj www.retrotraktor.pl
    bartas666
    Level 18  
    Witam! Mam taki skłądak tył (skrzynia, podnośnik i sprzęgło k25) a przód (silnik) C330, sprawuje się idealnie na 3ha i pracuje już około 12 lat w takiej konfiguracji. Jakby co mogę podesłać zdjęcia. pozdrawiam
    allegro48
    Level 2  
    Witajcie.
    Podepnę się do tematu i spytam kolegę "bartas666" 'a o informację na temat swojego składaka, jestem żywo zainteresowany jak się ten pojazd sprawuje. Chciałbym poznać historię usterek, remontów, jakie się zdarzyły przez te dwanaście lat. Jak wygląda sprawa żywotności skrzyni biegów, oraz podnośnika od Zetora. Domyślam się że zespolenie nastąpiło po zastosowaniu kołnierza łączącego obudowę sprzęgła Zetora z kołem zamachowym Ursusa. Miło by było zobaczyć jakieś zdjęcia. Jeśli "zad":D od Zetora jest żywotną częścią, to ideę takiego mariażu można śmiało propagować.
    Pozdrawiam.
    cornic608
    Level 14  
    Blok żeliwny można pospawać. Rozbierz silnik i zawieź blok do jakiegoś warsztatu gdzie wykonują takie usługi. Zaoszczędzisz dużo czasu i nerw.
    kemot
    Level 12  
    Mam pytanie a w jaki sposób połączyłeś silnik C330 z Zetorem K25 zastosowałeś jakiś łącznik ?. Mam ten sam problem z wałem zetora i zastanawiam się czy nie lepiej dać tam silnik od C330.
    bartas666
    Level 18  
    Witam! Przepraszam za długą nieobecność... postaram się wkrótce porobić fotki i dokładniej opisać jak to powstało. Tak na szybko jeśli chodzi o żywotność to nie mogę tego porównać z ursusem c-330 bo takiego nie posiadałem, natomiast ostatnio mieliśmy do wymiany uszczelkę wargową w podnośniku hydraulicznym. Udało się zdobyć kilka części poprzez alle.... trzeba tylko popytać tych co sprzedają jeszcze takie cudeńka. Jeśli chodzi o skrzynię biegów. To wkrótce do wymiany jedno łożysko a poza tym sprawuje się idealnie:)