logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór HUB-a do domowej sieci: Genius, D-Link czy CentreCom? Który najlepszy?

Portal 02 Lut 2003 11:11 2323 14
REKLAMA
  • #1 91272
    Portal
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witam
    Chcem zrobic domowa siec internetowa i nie wiem jakiej firmy najlepiej kupic HUBa - ma do wyboru nastepujace firmy:
    -Genius
    -D-link
    - i jakis CentreCom , dokladnie nie znam firmy ( http://www1.zetobi.com.pl/salon/produkt.asp?ID=002219)

Ktore mozna kupowac a ktore nalezy odrazu odrzuic ( np na awaryjnosc , niepoprawna prace itp) ?
    Siec ta bedzie sluzyc do korzystania z netu a takze do grania pomiedzy dwoma komputerami
    Skladac sie bezie z dwoch komputerow + komputer bedzacy routerem
  • REKLAMA
  • #2 91273
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Z tych co wymieniłeś to D-Link jest nawet dobry. A jak chcesz dobry sprzęt to rozważ kupno Huba/Switcha 3 Com.
  • REKLAMA
  • #3 91309
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jeśli sieć ta ma służyć także do grania polecam zdecydowanie zakup switcha a nie huba .
  • REKLAMA
  • #4 91342
    kkuki
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    Muj qmpel jest administartorem sieci komputerowej obejmującej 2 bloki mieszkalne, od kąd sięgam pamięcią to on zawsze kupował najtańsze urządzenia jakie były do kupienia, nie patrzył na firmę. Minęło 3 lata i wszytsko działa bezproblemowo. Ważne jest żeby dany sprzęt miał gwarancję i radze Ci go kupić w zaufanym sklepie. Jeśli twoja sieć ma zawierać tylko 3 kompy i nie zamierzasz jej rozbudowywać to z pewnością wystarczy najtańszy hub. Ktoś przedtam napisał żebyś zaopatrzył sie w switcha ale jest on droższy od huba i jeśli nie masz kasy to hub na 2 osoby zapewnia przyzwoitą przepustowość. Życzę powodzenia w tworzeniu sieci ,będzie Ci potrzebne :-)
  • #5 91365
    Hancock
    Poziom 17  
    Tak, ale w przypadku gier przepustowośc huba może być niewystarczająca.
  • REKLAMA
  • #6 91375
    Krzysi0
    :arrow: kkuki
    Współczuje użytkownikom sieci którą administruje twój kumpel. Znając życie to najtańszy sprzęt bardzo rzadko się nadaje do takiego zastosowania. No chyba że na 2 bloki mieszkalne w sieci jest 10 osób to co innego. Pisze to z doświadczenia bo mam z czymś takim do czynienia na codzień. Najtańszy sprzęt nieraz niewydala na 100MBps przy odległości 50m. A gwarancje to ma chyba każdy nowy sprzęt nie :?:

:arrow: Adam
    Na 2-3 userów wystarczy HUB ale przy grach typu fifa itp gdzie jest bardzo dużo małych pakietów może się faktycznie przypchać. Dlatego w moim poście napisałem HUB/Switch. Ale do domu to zdecydowanie HUB. No chyba że zrobić sobie sieć na BNC i wtedy bez udziału HUB'a/Switcha
  • #7 91378
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Kup jak najtańszego switcha.Chyba ostatnim hitem cenowym jest surecom. Jak ci padnie nie będziesz żałować. Firmowy sprzęt opłaca się kupować dopiero przy bardzo rozbudowanych sieciach. Jeśli masz mieć 2 kompy i serwer to rozważ zamontowanie w serwerze jeszcze jednej sieciówki bo:
    1. Taniej cie to wyjdzie
    2. Masz do każdego kompa niezależne połączenie 100Mb/s
  • #8 91396
    Hancock
    Poziom 17  
    Potwierdzam - Krzysi0 - masz zdecydowaną rację. W swojej małej sieci testowałem i huby i switche. W przypadku hubów - ambitne gry nie działały płynnie ku niezadowoleniu wszystkich użytkowników.
  • #9 92139
    DjStef
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam.
    ja ostatnio kupilem sobie do domu switch firmy St Lab. nie wiem co to za firma, bo nie moglem niczego o tym urzadzeniu na necie znalezc. kosztowal mnie on w normalnym sklepie 170 zl, czyli nie tak znowu duzo. dodam ze ten switch dziala bardzo dobrze, wydala cale 100m a odleglosc od switcha przy serwerze wynosi ponad 80 metrow.
  • #10 92156
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Przy ostatnich cenach zdecydowanie polecam switcha. Sam posiadam takie cos firmy Planet - kosztuje kolo 170 zlotych. Tylko raz mialem z nim problem, jak byl duzy przysiad napiecia, trzeba go bylo zresetowac recznie (odlaczenie zasilania i ponowne podlaczenie)
  • #11 92157
    Portal
    Poziom 16  
    a co sadzicie o Switch firmy Planet ?
  • #12 92269
    Krzysi0
    Planet jak taką sobie firmą. Produkują tanioche typu karty sieciowe, switche, huby i coś tam jeszcze. Ogólnie sieciówki mają nawet dobre, HUB nie wypadł za dobrze a switcha jeszcze nie testowałem.

:arrow: Gall
    Ilu portowy ten switch za 170zł 3-5 :?:
  • #13 92381
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Spoko mam takiego Planeta 8 port i dziala naprawde niezle.
  • #14 92407
    Portal
    Poziom 16  
    a ktore modele tych switchy Planet macie - podajcie dokladny symbol ? - bo na rynku istnieje kilka symboli tego samego switcha
  • #15 92766
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Krzysi0 napisał:

:arrow: Gall
    Ilu portowy ten switch za 170zł 3-5 :?:

SW-800 - 8 portów (z ceną strzelam, bo w hurtowni za 128 netto). Chodzi długo, i tylko raz miałem z nim jaja, o czym już pisałem. Teraz są SW-801 -też fajne, zamiast dodatkowego gniazda na uplink sam wykrywa, czy kabelek ma być traktowany normalnie, czy przekręcony. Podłączałem takiego w jednej firmie i póki co nie było reklamacji.

Podsumowanie tematu

✨ Do domowej sieci internetowej z dwoma komputerami i routerem zaleca się raczej zakup switcha niż huba, zwłaszcza jeśli sieć ma służyć do grania, gdzie wymagana jest większa przepustowość i mniejsze opóźnienia. Huby są tańsze i mogą wystarczyć przy niewielkiej liczbie urządzeń, ale ich wydajność w przypadku gier i intensywnego ruchu sieciowego jest ograniczona. Wśród wymienionych marek D-Link jest oceniany pozytywnie, natomiast Genius i CentreCom budzą mniejsze zaufanie ze względu na brak informacji i potencjalną awaryjność. Alternatywnie polecane są także switch’e firm 3Com, Surecom, St Lab oraz Planet. Switch Planet SW-800 (8 portów) i nowszy SW-801 z funkcją automatycznego wykrywania typu kabla są chwalone za stabilność i funkcjonalność. Przy małej sieci można rozważyć także instalację dodatkowej karty sieciowej w serwerze, co zapewni niezależne połączenia 100 Mb/s. Ważne jest kupowanie sprzętu z gwarancją w zaufanych sklepach, gdyż najtańsze urządzenia mogą mieć ograniczenia w zasięgu i przepustowości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA