Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System nie bootuje - Windows XP

pawel08 11 Oct 2010 17:58 5269 21
    pawel08
    Level 14  
    Witam !

Mimo że mój pierwszy post został nie miło potraktowany przez moda może tym razem uzyskam pomoc. Mam problem z bootowaniem systemu. Kiedy włączam komputer pojawia się komunikat Disk boot failure. Please insert .... ale kiedy wcześniej za pomocą klawisza F11 wybiorę Boot menu i wybiorę dysk z którego system ma botować (mam dwa w komputerze) wtedy system uruchamia się w porządku. Co może być przyczyną ?
    matzg
    Level 35  
    Witam , a jak masz ustawione bootowanie w biosie?
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    pawel08 wrote:
    mój pierwszy post został nie miło potraktowany przez moda

I Ty, biedactwo, nie wiesz nawet dlaczego?

pawel08 wrote:
    może tym razem uzyskam pomoc.

Zaraz zobaczymy.

pawel08 wrote:
    Mam problem z bootowaniem systemu. Kiedy włączam komputer pojawia się komunikat Disk boot failure. Please insert .... ale kiedy wcześniej za pomocą klawisza F11 wybiorę Boot menu i wybiorę dysk z którego system ma botować (mam dwa w komputerze) wtedy system uruchamia się w porządku. Co może być przyczyną ?

Niechęć do zajrzenia do ustwawień kolejności bootowania ustawianej w BIOS-ie albo niechęć do popatrzenia w jaki sposób spowodować, aby BIOS zapamietał wprowadzone zmiany.
    pawel08
    Level 14  
    Pierwszy i drugi dysk, jako trzeci CD-ROM. Problem pojawił się z dnia na dzień choć dawno temu. Nic wtedy nie instalowałem z tego co pamiętam, żadnego sprzętu nie dodawałem.
    User removed account
    User removed account  
    pawel08
    Level 14  
    Quote:

Niechęć do zajrzenia do ustwawień kolejności bootowania ustawianej w BIOS-ie albo niechęć do popatrzenia w jaki sposób spowodować, aby BIOS zapamietał wprowadzone zmiany.

Gdyby chodziło o ustawienie w biosie kolejności bootowania i wciśnięnia przycisku save&exit to był się nie fatygował na to forum a z dyskiem SATA chodziło mi o różnice pomiędzy wtyczkami które dostarczają 5V, 12V i 3,3V bodajże a przejściówkami z MOLEXA która 3,3V nie dostarczają ale już znalazłem to info gdzie indziej.

Ok już piszę w czym problem. Mam dwa dyski samsunga 20BG slave i 80GB master. Botować powinno z 80BG. Jak ustawię 80GB jako pierwszy, zapiszę ustawienia i wyjdę z biosu jest ok, jak zresetuje komputer jest ok, jak go wyłączę i włączę wtedy jest problem, w biosie znowu odwrotnie są ustawione w sekwencji bootowania i pomaga tylko ręczne wybranie z BOOT MENU lub ponowne ustawienie w biosie.
    narkoholik
    Level 30  
    Jak odpinałeś dyski to sie kolejność poprzestawiała w boot priority. Ustaw w Bios i zapisz. Bateryjka ok ? Reset CMOS - ok ?
    pawel08
    Level 14  
    Zedytowałem posta i o tym napisałem. BIOS nie zapamiętuje ustawień po wyłączenia komputera.
    User removed account
    User removed account  
    pawel08
    Level 14  
    Też o tym myślałem a może być jakaś inna przyczyna bo inne ustawienia wydają się być ok tzn. nie zmieniają się.
    User removed account
    User removed account  
    narkoholik
    Level 30  
    A płyta jakaś fajna czy nie ? Dysk 20BG to SATA ? Masz specyfikację ?
    W biosach poza hard disc priority bywa też Boot sequence ale skąd mamy wiedzieć jaki sprzęt ? Reszta Biosu może mieć default i chodzić. Sprawdź najprostsze - bateria, zworki CMOS a później drąż temat. Albo daj Kolegę na Elkę.
    Mam nadzieję że tylko jeden dysk jest bootowalny.
    pawel08
    Level 14  
    Płyta MSI K8MM-V, oba dyski ATA. Boot sequence mam ustawione na 1 HARD DISK 2 CD-ROM ale nawet jak zmienię kolejność to BIOS ją cały czas pamięta nawet po wyłączeniu komputera.

Na mniejszym dysku jest linux. W sumie mam dwa linuxy debian/ubuntu tylko nie pamiętam który jest na 20GB. 80GB jest współdzielony przez drugiego linuxa i windows.
    sebek941020
    Level 10  
    nie nie nie ustaw sobie na 1 cd rom a na 2 dysk systemowy powinno się zapisać jeśli nie to spróbuj zresetować biosa i znowu tak zrobić jeśli i to nie pomoże to wyjmij baterie odepnij na chwile kompa z sieci i odpal kompa bez baterii biosa wtedy ustaw ze cd rom jest na pierwszym miejscu a dysk systemowy na drugim jak to nie pójdzie możesz mieć uszkodzonego biosa albo uszkodzona płyte instalacyjna
    pawel08
    Level 14  
    Ze zmianą kolejności hard disk/CD-ROM nie ma problemu to z zapamiętaniem który dysk twardy ma być pierwszy jest problem.
    narkoholik
    Level 30  
    Jeszcze jakies rewelacje dopiszesz ? :)
    Masz 2 systemy itp a jak ustawiłeś (kolega ? ) boot menadżera (czy cóś innego) ?
    Jak podzielone partycje ? RAID ? A może coś jeszcze ?
    My podajemy sprawdź to - a ty nie to nie to
    To może to ? - Nie bo mam to ale nie pamiętam :)

Mod miał rację :) Nie zaimponujesz koledze/koleżance bo zdaje się że on lepiej wiedział co robi.
    pawel08
    Level 14  
    Baterię sprawdzę po prostu nie mam drugiej w tej chwili pod ręką. Co sprawdzić w zworkach ?

Na 80GB są dwie partycje windowsa i 4 linuxa na 20GB 4 linuxa. RAID nie. Boot menedżera ustawiłem z poziomu linuxa, windows jest domyślnym systemem. To jest mój komputer nie kolegi. U kolegi chodziło po prostu o podpięcie SATA czego po prostu nie wiedziałem bo mam ATA u siebie.

Powiem tylko że pomimo 3 systemów wszystko chodziło ok. Problem pojawił się z dnia na dzień, w tym czasie nie instalowałem/odinstalowywałem jakiegoś systemu, nie montowałem /odmontowywałem jakiegoś dysku, nie zmieniałem ustawień zworek.
    narkoholik
    Level 30  
    Więc przepraszam bo zaszło nieporozumienie. Powoływałeś się na "pierwszy post" a tam : "...z tego co widzę kabel zasilający SATA nie jest podpięty do dysku...", " Dysk to barracuda 160GB 7200". Później zaczęły dochodzić kolejne elementy i okazało się że to inny problem.

Teraz widzę że tamat stał się dla mnie za trudny - masz spore doświadczenie z multisystemami więc skupiłbym się na bootselektorze, MBR i kabelkach.

Nie potrzebujesz drugiej baterii aby sprawdzić pierwszą.

Ja wysiadam. przepraszam za OT.
    Powodzenia
    pawel08
    Level 14  
    Sorry za może głupie pytanie ale jak sprawdzić baterię bez drugiej ? :) Masz na myśli jakąś diodę lub żarówkę ?
    sebek941020
    Level 10  
    uszkodzenie nagrywarki albo płyty głownej poprostu
    pawel08
    Level 14  
    Raczej płyty bo nagrywarka moim zdaniem nie ma nic do tego, że BIOS nie zapamiętuje kolejności dysków. Nie wiem może warto update BIOS-u zrobić ale nawet floppy mi nie działa :) Bateria wymieniona więc to nie to.
    pawel08
    Level 14  
    Po wymianie dysku 80GB na inny problem się rozwiązał więc wygląda na to że to dysk był winny który notabene zakończył swój żywot. Przy dyskach 80 GB i 20 GB problem występował niezależnie od tego czy zainstalowany był sam windows czy i linux obok a po zmianie dysku 80 GB na inny 200 GB problem z zapamiętaniem kolejności dysków bootowania ustąpił. Piszę dopiero teraz bo do tej pory męczyłem się z tym problemem za każdym razem ręcznie wybierając dysk do bootowania a po wymianie dysku wszystko jest ok. Dysk 80 GB już wcześniej nie chciał działać jako np. dysk slave więc może już wcześniej był felerny. W każdym bądź razie problem rozwiązany.