Witam
Mam problem ze Skodą Fabią 1.9 SDI z 2000r.
Klient przyjechał z usterką prędkościomierza, po wstępnej diagnostyce testerem, nie wykryłem żadnych błędów (dziwne ale nic nie było).
Wiec zabrałem się za szukanie standardowej usterki (czyli zgnitej wiązki).
Oczywiście wiązka zgniata, tylko dotknąłem wiązkę i od razu wyskoczyła masa błędów. Samochód nawet nie chciał odpalić (immo blokowało) (a chciałem nim podjechać troszkę do przodu)
po długiej i pracochłonnej wymianie uszkodzonych przewodów (wycinanie uszkodzonych kawałków i wstawianie nowych przewodów oczywiście połączenia były lutowane), niestety chociaż bardzo się starałem to i tak zostały dwa błędy w sterowniku silnika 18056 magistrala danych uszkodzenie, 17978 jednostka sterująca silnika zablokowany.
Ten drugi błąd to wiem że immo blokuje, brak komunikacji z zegarami po CAN i to pewnie dlatego.....
Ale dlaczego magistrala CAN uszkodzony?
Jak łącze się z CAN to mam takie błędy:
01309 Jednostka sterująca układu wspomagania brak komunikacji z J500
01317 Jednostka sterująca w tablicy rozdzielczej J285 brak komunikacji
01312 Magistrala Danych uszkodzony
01321 Jednostka sterująca poduszki powietrznej J234 brak komunikacji
01314 Jednostka sterująca silnika brak komunikacji
Czy sterownik CAN jest uszkodzony?
Dodam że mogę łączyć się po Lini K tylko z sterownikiem silnika i magistralą CAN.
AirBag Zegary i Wspomaganie kierownicy brak połączenia.
(Samochód nie posiada elektrycznych szyb centralnego zamka ani ABS-u, radio zwykłe dokładane)
Bezpieczniki sprawdzone, zegary czytają klucz i kontrolka immo gaśnie.
Kable prześwietlone miernikiem, co jeszcze mogę sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:
Już wiem co blokowało CAN...
Rozebrałem okablowanie ponownie i prześwietliłem kable miernikiem wszytko w porządku (w sumie niepotrzebnie ale trudno).
Udało mi się zlokalizować uszkodzenie dopiero po podpięciu sterownika silnika. Po podpięciu ECM linia CAN dostawała zwarcia H i L.
Okazuje się że akurat miałem pecha i padł CAN w sterowniku silnika
.
Zrobiłem immo OFF sterownikowi i samochód odpala, ale obrotomierz nie chodzi, i ciekawe co jeszcze ....
Wie ktoś może jak naprawić CAN w sterowniku?
Da się to zrobić czy trzeba nowy sterownik (w moim przypadku używany).
Dodam że po odcięciu kabli CAN od sterownika jest już komunikacja z zegarami air bag-iem i wspomaganiem kierownicy.
Dodano po 42 [minuty]:
Wspomaganie kierownicy też nie działa i to zapewne też przez brak komunikacji ze sterownikiem silnika.
W każdym podzespole jest ten błąd.
Mam problem ze Skodą Fabią 1.9 SDI z 2000r.
Klient przyjechał z usterką prędkościomierza, po wstępnej diagnostyce testerem, nie wykryłem żadnych błędów (dziwne ale nic nie było).
Wiec zabrałem się za szukanie standardowej usterki (czyli zgnitej wiązki).
Oczywiście wiązka zgniata, tylko dotknąłem wiązkę i od razu wyskoczyła masa błędów. Samochód nawet nie chciał odpalić (immo blokowało) (a chciałem nim podjechać troszkę do przodu)
po długiej i pracochłonnej wymianie uszkodzonych przewodów (wycinanie uszkodzonych kawałków i wstawianie nowych przewodów oczywiście połączenia były lutowane), niestety chociaż bardzo się starałem to i tak zostały dwa błędy w sterowniku silnika 18056 magistrala danych uszkodzenie, 17978 jednostka sterująca silnika zablokowany.
Ten drugi błąd to wiem że immo blokuje, brak komunikacji z zegarami po CAN i to pewnie dlatego.....
Ale dlaczego magistrala CAN uszkodzony?
Jak łącze się z CAN to mam takie błędy:
01309 Jednostka sterująca układu wspomagania brak komunikacji z J500
01317 Jednostka sterująca w tablicy rozdzielczej J285 brak komunikacji
01312 Magistrala Danych uszkodzony
01321 Jednostka sterująca poduszki powietrznej J234 brak komunikacji
01314 Jednostka sterująca silnika brak komunikacji
Czy sterownik CAN jest uszkodzony?
Dodam że mogę łączyć się po Lini K tylko z sterownikiem silnika i magistralą CAN.
AirBag Zegary i Wspomaganie kierownicy brak połączenia.
(Samochód nie posiada elektrycznych szyb centralnego zamka ani ABS-u, radio zwykłe dokładane)
Bezpieczniki sprawdzone, zegary czytają klucz i kontrolka immo gaśnie.
Kable prześwietlone miernikiem, co jeszcze mogę sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:
Już wiem co blokowało CAN...
Rozebrałem okablowanie ponownie i prześwietliłem kable miernikiem wszytko w porządku (w sumie niepotrzebnie ale trudno).
Udało mi się zlokalizować uszkodzenie dopiero po podpięciu sterownika silnika. Po podpięciu ECM linia CAN dostawała zwarcia H i L.
Okazuje się że akurat miałem pecha i padł CAN w sterowniku silnika

Zrobiłem immo OFF sterownikowi i samochód odpala, ale obrotomierz nie chodzi, i ciekawe co jeszcze ....
Wie ktoś może jak naprawić CAN w sterowniku?
Da się to zrobić czy trzeba nowy sterownik (w moim przypadku używany).
Dodam że po odcięciu kabli CAN od sterownika jest już komunikacja z zegarami air bag-iem i wspomaganiem kierownicy.
Dodano po 42 [minuty]:
Wspomaganie kierownicy też nie działa i to zapewne też przez brak komunikacji ze sterownikiem silnika.
W każdym podzespole jest ten błąd.