Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Ford Focus MK1] Poprawne wartości silnika, szarpanie

rw4 13 Paź 2010 10:38 10144 5
  • #1 13 Paź 2010 10:38
    rw4
    Poziom 10  

    Witam,
    Posiadam Forda Focusa 1.6 ZETEC benzyna i od dłuższego czasu borykam się z problemem szarpania podczas przyspieszania w moim Focusie.
    Wymieniałem poszczególne rzeczy(cewa, kable, świece lamba, czyszczenie przepływomierza) , ale niestety nie dało rezultatu.

    Na początku komputer pokazywał że zbyt uboga mieszanka wymieniłem cewkę i błąd znikł. Teraz nie ma nic.

    Po wymianie cewki samochód jeździł bez zarzutu jakieś 2 dni i znowu szarpanie wróciło.
    Postanowiłem zczytać wszystkie parametry programem (ScanMaster-ELM iScanTool.net ) i umieścić na forum.

    Czy ktoś mógłby mi pomoc w ustaleniu czy te dane są poprawne?

    Pomiar 1
    Pomiar 2
    Pomiar 3
    Pomiar 4
    Pomiar 5
    Pomiar 6

    Pozdrawiam

    1 5
  • #2 13 Paź 2010 11:16
    krzyjak
    Poziom 29  

    Może sprawdź czujnik TPS.

    0
  • #3 15 Paź 2010 06:25
    Scalak5
    Poziom 22  

    Jaka cewka bo jak najtańsza to sprawdź na innej.

    2
  • #4 15 Paź 2010 08:41
    rw4
    Poziom 10  

    Cewka oryginalna Motorcraft

    Jak sprawdzić czujnik TPS czy działa poprawnie ?

    1
  • #5 15 Paź 2010 12:20
    krzyjak
    Poziom 29  

    TU masz opis.
    Wiem, że to opis do czujnika z escorta, ale filozofia jest taka sama. Czujnik położenia przepustnicy to zwykły potencjometr w trochę dziwnej obudowie.

    2
  • #6 29 Maj 2011 20:20
    rw4
    Poziom 10  

    W końcu udało mi się rozwiązać problem!
    Wymieniłem na nowe oryginalne kable wysokiego napięcia + oryginalne świece i jak ręką odjął.

    0